Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Девет творци представиха силата на своето изкуство

Лендарт пленерът “Между пясък и пяна" се пренесе от Китен в галерия-книжарница „София Прес"

Снимка: Славена Илиева

В галерия-книжарница „София Прес" бе представена изложбата от лендарт пленера "Между пясък и пяна", който се състоя през лятото в Китен и в който взеха участие девет творци.

Арт-събитието има за цел да срещне артисти от различни страни с различна художествена концепция. Да събере традиционни художници с концептуалното изкуство, да провокира у различните хора определена артистична реакция, да реализира различните произведения като веществена визуална емоция.

В лендарт пленера взеха участие: доц. д-р Анна Цоловска, доц. д-р Ана Милованович (Белградски университет), проф. д-р Бисера Вълева, гл. ас. д-р Венцислава Стоянова, докторант Виолета Апостолова, ас. д-р Красимира Дренска, докторант Марина Александрова, проф. д-р Орлин Дворянов, ас. д-р Цвета Петрова.

"Усещането по време на Covid-19, по време на пандемия, тогава когато изложбените зали бяха дълго време затворени, наистина е невероятно", каза доц. д-р Анна Цоловска.

Снимка: Славена Илиева

Проф. д-р Бисера Вълева, преподавател по визуални изкуства в Софийския университет "Св. Климент Охридски"  допълни:

"Изложбата се подчинява на философията на Халил Джубран, тъй като това е пленер, проведен на морския бряг и изложбата се казва "Между пясък и пяна" по едноименното му съчинение. Всеки от авторите, както аз, така и всички останали интерпретират, запечатват тази ефимерност, защото на морския бряг художникът се намесва до една степен, но той приема и съавторството на стихиите".

Проф. Орлин Дворянов, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" изтъкна:

"След като лендарт е споменат като форма на изява и нещата стават спонтанно до голяма степен, няма предварителни проекти, които да занесем на морето на този пленер, а по-скоро са инспирирани от ситуацията, в която попадаме".

Снимка: Славена Илиева

Докторантът Виолета Апостолова подчерта:

"Смятам, че всички можем да се справим с тъмната страна на самите нас, която може би и около пандемията се появи. Фактът, че всички останаха сами със себе си и се обърнаха навътре".

Според ас. д-р Цвета Петрова лендартът е преживяване:

"Да градиш триизмерността е нещо прекрасно, беше страхотно преживяване. За мен тези работи са много лични, те са свързани с мои лични преживявания".

"Моята инсталация е базирана на мотиви от българските народни шевици, по-специално на Маказа, който е натоварен със символиката на обединяването на различни начала", сподели ас. д-р Красимира Дренска, преподавател по визуални изкуства в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Снимка: Славена Илиева

Марина Александрова пресъздава три композиции, които е представила на изложбата:

"В работата, която реализирах на пленера в Китен, изследвах динамиката и статиката в пътя, пътеката, подслона, като едни композиции, които могат да бъдат изследвани динамично в една среда, която ние не можем да предвидим, каквато е природната".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Диманов

Ивайло Диманов: Осъществих своята детска мечта и покрай поезията и китарата обиколих три континента

Ивайло Диманов е роден на 6 март 1956 г. в София. Има висше филологическо образование (1982). Дълги години е бил журналист във в. „Народна младеж”, редактор в „Пулс”, заместник-главен редактор на в. „Земя”, главен редактор на вестниците „Арт” и „Quo vаdis“, списание „12 ½” и „Виж”, управител на ИК „Алтер Его”. Има стотици публикации в целия..

публикувано на 05.03.21 в 18:51
Георги Андреев

"Балкани в мир" от Георги Андреев - премиерен запис на Радиооркестъра

В рубриката "Нов запис в БНР" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме нова продукция, осъществена от Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин и екип на Музикална къща БНР в състав: продуцент Людмила Герова, звукорежисьор Сава Лавсов, звукооператор Валентин Иванов, звукоинженер Валери Колев...

публикувано на 05.03.21 в 14:23
Мария Бакалова

Отзвук за номинацията на Мария Бакалова за наградата "Златен глобус"

Хореографът Мила Искренова заяви, че не е разочарована от това, че актрисата Мария Бакалова не успя да спечели наградата "Златен глобус" . Българката Бакалова беше номинирана за участието й в продължението на филма "Борат". „ Щеше да е много по-радостно и хубаво, ако Мария Бакалова беше получила тази награда , но ние не сме 20-годишни и..

публикувано на 05.03.21 в 13:41
 Театър

Театър "Ателие 313" с дискусия за проблемите на кукления театър

"Ще разкажем вече чрез публичен дебат за творческите си проблеми в кукления театър, защото ние макар и млади творци, виждаме, че много малко се дебатира за кукления театър", това разказа в "Преди всички" Ваня Борисова, млад режисьор от Театър "Ателие 313 " за акция "Среща" „Среща” е платформа за дебат в сферата на съвременния..

публикувано на 05.03.21 в 10:29

Радичков на сцената на Кукления театър в Пловдив

След дълго криволичене в предизвикателствата на пандемията Държавен куклен театър "Пловдив" вече е готов да представи пред публика дългоочаквания спектакъл за възрастни „Бомбето” по едноименната новела на Йордан Радичков. Проектът е част от програмата "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата . "Текстът се поставя на сцена за..

публикувано на 05.03.21 в 10:11

Спомен за пианистката Донка Куртева

Отбелязваме 115-годишнината от рождението на видната българска пианистка с голяма международна кариера Донка Куртева. И мето на тази музикантка е познато на тези, които следят конкурса за непрофесионални пианисти VivaPiano, където се връчва награда на нейното име. Уви, с изкуството ѝ почти никой не е запознат - през 40-те години на ХХ век тя..

публикувано на 04.03.21 в 19:42
Божидар Божкилов

Басът Божидар Божкилов - в лексикона на "Алегро виваче"

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. Предстои преброяване на гласовете и подготовка на церемонията по награждаването. Междувременно 11-те номинирани от екипа на предаването за приза, определян изцяло от слушателите, ще се представят сами пред аудиторията, като отговорят на..

публикувано на 04.03.21 в 19:13