Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В памет на проф. Реса Колева

3
Снимка: личен архив

На 29 декември 2020 г. от този свят си отиде известната камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева. Много наши слушатели си спомнят многобройните концерти, които тя изнасяше из цяла България, нейното дело като успешен педагог, подготвил десетки певци, които се изявяват днес не само на нашите оперни сцени, но и по света. Достатъчно е да спомена имената на Веселина Кацарова, Светла Василева - познати на всички любители на операта; проф. Генко Гешев - днес преподавател  в Питсбърг, САЩ, и ръководител в Международната оперна академия в Болоня, известен с майсторските си класове в много страни; също така певци като Офелия Христова, Арсени Арсов, Мария Цветкова и др. Приносът на Реса Колева за развитието на нашето вокално изпълнителско изкуство е значителен.

Тя е родена на 12 юни 1934 г. в Инсбрук, Австрия, където работи нейният баща. Завършва средното си образование във Велико Търново - специалност „Архитектура“ в Строителния техникум. След установяването си в София тя работи в щатния хор на Музикалната академия. Много общителна, но и пряма, точна, респектираща. Завършва вокалния клас на проф. Цветана Дякович, след това специализира в Москва при проф. Оксана Свешникова, в Букурещ при Арта Флореску и Емилия Петреску, и в Лайпциг при Ева Флайшер. От 1964 до 1967 г. е асистентка на проф. Дякович, а след това и преподавател по вокална постановка в Академията. През 1974 г. Реса Колева става доцент, а от 1987-а е професор. Била е декан на Вокалния факултет в Музикалната академия в продължение на шест години. Между 2000 и 2002 г. е гост-професор в университета „Мукогава“ в Осака, Япония.

Като преподавател проф. Реса Колева се ползва с международна известност - поканена е на Първия световен конгрес на вокалните педагози и учители в Страсбург, където изнася открит урок по вокална техника със своята студенка Веселина Кацарова - тогава трети курс в Академията. Изнася курсове в Корея, в Япония, също и у нас - с японски певци, канена е в журитата на различни международни конкурси в Япония, Грузия, Германия. Опитът от работата си тя споделя в няколко книги: „Соловите песни на Черкин“, “Основни проблеми в работата на вокалния педагог“, "Българската вокална школа" и др.

Реса Колева е много добра камерна певица с голям репертоар, обхващащ вокална музика от 17. век до наши дни. Особено внимание отделя на песните на българските композитори - много често тя е първата им изпълнителка, а много от тези песни са записа за БНР и Балкантон. Въпреки че има подготвени редица мецосопранови роли от опери, тя предпочита да се отдаде на камерната музика. Пяла е оперна роля само веднъж - в „Алберт Херинг“ от Бритън. Колева е първата изпълнителка на мецосопрановата партия в "Стабат матер" от Перголези през 1965 г., а интерпретацията й на арии от кантатите на Бах прави впечатление и от 1982 г. тя е приета за член на Баховото дружество в Лайпциг. Гостувала е с рецитали в Австрия, Нидерландия, бивша Югославия, Германия, Куба, Япония, Русия, Чехия, Полша.

Тъжно е, когато се разделяме завинаги с такива стойностни хора, но се надявам, че споменът за тях и тяхното дело ще остане завинаги в нас.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за пианистката Донка Куртева

Отбелязваме 115-годишнината от рождението на видната българска пианистка с голяма международна кариера Донка Куртева. И мето на тази музикантка е познато на тези, които следят конкурса за непрофесионални пианисти VivaPiano, където се връчва награда на нейното име. Уви, с изкуството ѝ почти никой не е запознат - през 40-те години на ХХ век тя..

публикувано на 04.03.21 в 19:42
Божидар Божкилов

Басът Божидар Божкилов - в лексикона на "Алегро виваче"

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. Предстои преброяване на гласовете и подготовка на церемонията по награждаването. Междувременно 11-те номинирани от екипа на предаването за приза, определян изцяло от слушателите, ще се представят сами пред аудиторията, като отговорят на..

публикувано на 04.03.21 в 19:13
Детска школа по пантомима

Детската школа по пантомима възражда изкуството без думи в народно читалище

Да възродят театралното изкуство пантомима - това е мисията на две млади актриси, които посвещават своя талант на усилието да запознаят най-взискателната аудитория - детската, със спецификите на театралното представление, в което художественият образ се изгражда без думи. Пантомимата идва от улицата, от живота и реалността. Жестът и мимиката са..

публикувано на 04.03.21 в 12:54
Емануил Иванов в Ла Скала - Милано

Младият пианист Eмануил Иванов изнесе рецитал в Ла Скала

Изключително вълнуваща беше съботната вечер на 27 февруари. Двама български музиканти бяха в центъра на международното внимание: В сайта на Метрополитън опера - Ню Йорк беше излъчен рецитала на Соня Йончева , който се състоя в замъка Шусенрид в Германия заедно с пианиста Жулиен Контан. Събитието беше част от поредица концерти на живо със звездите на..

публикувано на 03.03.21 в 23:01
Фредерик Шаслен

Фредерик Шаслен дирижира за първи път в България

В неделя, 7 март, на Софийската филхармония отново ще гостуват забележителни музиканти. На диригентския пулт ще застане маестро Фредерик Шаслен - един от най-уважаваните диригенти в музикалния свят, който е също пианист и композитор. Ще прозвучи негова творба - Тема с вариации за тромбон и оркестър върху Симфония №3 от Густав Малер, в която..

публикувано на 03.03.21 в 22:35
Български културен институт в Рим

Български културни институти в Европа със специални онлайн събития за 3 март

Пет български културни института в Европа организираха специални онлайн събития по повод 3 март - Националния празник на България. "В това време, в което цяло Европа е като скована от всичко, през което преминаваме, моят колега на Културния институт в Берлин Борислав Петранов направи нещо невероятно, аз много се радвам, че това..

публикувано на 03.03.21 в 16:52
Антони Дончев

Биг Бендът на БНР на 61 години

61 години навършва днес Биг Бендът на БНР . Антони Дончев е диригент от 2010 година.  „Една държава има нужда от ум и мъдри водачи. същото нещо се отнася и за една музикална формация. Човекът, който стои пред всичките музиканти, трябва да създаде подходяща атмосфера “, сподели Дончев.  По думите му импровизацията е следствие на момента, но за..

публикувано на 03.03.21 в 14:51