Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андон Балтаков: Традиционните медии могат да върнат ролята си само като казват истината

Тръмп създаде усещането в част от американското общество, че медиите не отразяват пълноценно и цялостно събитията

Андон Балтаков
Снимка: Ани Петрова

"Тръмп създаде усещането в част от американското общество, че медиите не отразяват пълноценно и цялостно събитията и настроенията в американското общество". Това каза в предаването "Събота 150" Андон Балтаков - журналист с над 20-годишен опит в американския медиен пазар и генерален директор на БНР. Той уточни, че американското общество винаги много е разчитало на местните си медии:

"С разпада на американския вестникарски пазар и на цялата вестникарска индустрия - от 65 млрд. долара през 2005 г. до 20 млрд. долара през 2012 г. - американската журналистика загуби много. ... Аудиторията имаше нужда от информация и от общуване, защото вестниците бяха и поле за общуване. Социалните платформи заместиха тази липса. Хората започнаха да усещат, че тази нужда от информация и от общуване помежду си започва да се запълва през социалните медии".

По думите на Балтаков президентът Доналд Тръмп е успял да катализира и да използва социалните медии и обществения гнет, а популистите са използвали това, за да прокарат собствените си интереси.

"Доверието е основният фактор, който крепи една журналистическа организация. В момента, в който доверието бъде подкопано, тази медия престава да бъде толкова влиятелна, колкото е била преди", коментира той.

И посочи, че в САЩ има по-богат избор от медии и платформи, които могат да отразяват желанията на много малки групи хора:

"По този начин започва да се образува т.нар. ехо камера, в която един човек започва да чува собствения си глас хиляди пъти и да си мисли, че това е реалността".

Според Андон Балтаков липсата на критичност и аналитичност у голяма част от хората води до събития, които се наблюдават в целия свят - Брекзит във Великобритания, възходът на алтернативните движения в Западна Европа.

"Традиционните медии могат да върнат ролята си на медиатор само като казват истината. Като медии и журналисти да бъдем критични, да не си затваряме очите", заяви той и добави:

"Медиите трябва да възвърнат доверието в обществото, че те са тук, за да отразяват и да предоставят поле за коментар и анализ и да помагат на обществото да се развива".

Интервюто на Весела Владкова с Андон Балтаков в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изваждането на Доган от имотите - депутати призовават държавата да се намеси

Данаил Папазов, който преди 10 години беше министър на транспорта в правителството "Орешарски", изпрати кратко съобщение до медиите, в което заяви, че чрез фирмата "Сигда" е собственик на дружествата "Хермес Солар" и "Делта Епсилон, които притежават недвижимия имот в парка "Росенец". А освен него - и имот в столичния квартал "Бояна". В съобщението на..

публикувано на 29.08.24 в 20:33

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша организираха жители на столичния квартал "Княжево". Преди три месеца достъпът до планината беше прекъснат по основни алеи, които попадат в частен имот, в който е започнал строеж. Протестът беше пред сградата на Министерския съвет. Протестиращите поискаха да бъдат спрени строежите незабавно...

публикувано на 29.08.24 в 20:19

Дъждът и огнеборците овладяха пожара под Черни връх в Рила

Дъждът в късния следобед и екипите, които през целия ден гасиха на терeна - общо около 80 души, овладяха пожара под Черни връх в Рила, който възникна миналия четвъртък на 2 300 метра надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица. Това съобщи за БНР изпълняващият длъжността областен управител на Кюстендил и координатор по..

публикувано на 29.08.24 в 20:13

7,6 млрд. паунда преразходи в схеми за предоставяне на убежище на мигранти във Великобритания

Във Великобритания Институтът за фискални изследвания обвини Министерството на вътрешните работи в големи преразходи в подкрепа на схеми за предоставяне на убежище на мигранти. Лошото боравене с бюджета означава, че са похарчени 7,6 милиарда паунда повече от прогнозата. През последните три години първоначалните прогнозни бюджети на Отдела за..

публикувано на 29.08.24 в 19:54

Съдът в Монтана отказа да предаде на чешките власти мъж от Лом

Окръжен съд – Монтана отказа изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен съд – Парадубице, Република Чехия, с която се иска предаването на българския гражданин Н. Б. Ц., на 24 години, от Лом, по обвинение за извършена в Чехия кражба на две бутилки алкохол, за което е осъден на 9 месеца лишаване от свобода.  Кражбата е..

публикувано на 29.08.24 в 19:34

Стармър и Макрон обсъдиха рестартирането на отношенията с ЕС

Британският премиер Киър Стармър заяви, че е обсъдил в Париж с френския президент Еманюел Макрон възстановяването на отношенията с ЕС, както и редица други наболели проблеми. Киър Стармър е на обиколка в Европа, целяща да рестартира отношенията с ЕС след Брекзит.  Вчера той посети Германия, където обяви заедно с германския канцлер Олаф Шолц,..

публикувано на 29.08.24 в 19:13
Георги Георгиев

Насилникът на Дебора остава в ареста

Обвиняемият по делото "Дебора" Георги Георгиев остава в ареста, след като Пловдивският окръжен съд отмени определението на Районния съд, с което мярката за неотклонение "задържане под стража" беше променена в "домашен арест".  Това става след като днес Пловдивският окръжен съд отмени определението на Районния съд от края на миналия месец, с което..

публикувано на 29.08.24 в 18:58