Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новини с добавена стойност“ от Г-н Балев: Вяра и доверие в Зоните на дискомфорт

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Я сега да видим кой иска да живее 100 години? Като гледам, никой май няма да се откаже. В живота има толкова приятни явления, като например нашите „Новини с добавена стойност”, едно комюнике от Зоната на дискомфорта и околните села. 

В едно село сложили 14 еднакви пътни знака, но вместо да стане зона на туристически комфорт, май ще разкарат знаците и ще развалят работата. Ама тяхна си работа, на селското общество, гражданското общество да не се бърка! 

В Зоната на комфорта, скъпи приятели, човек наистина може да откара цял век, но големите работи в тоя живот обикновено се случват отвъд границите на уважаемата Зона на комфорт. Това ще ви го кажат всякакви психологически авторитети, макар че аз се отнасям с известно недоверие към думите им. 

Днес, да речем, е Антоновден и почитаме Антоний Велики от Египет. Тоя преподобен отец имал доста дълъг житейски път. Не го ловели ни чуми, ни гонения на християни, които били много популярни по него време в Римската империя - трети-четвърти век става тая работа. И господин светецът живял цели 105 години в най-различни подвизи извън Зоната на комфорта. Тоя човек се движел из местата с най-люти гонения на християни, открито проповядвал и помагал на пострадалите, но срещу самия него никой не посмял да вдигне ръка - голям психологически авторитет имал. Имал и дарбата да лекува разни болни, недоволни, ритнати от камила и т.н. И бил голям сладкодумник - хората го слушали и настръхвали от силата на Бога-Слово.

Антоновден е актуален и спрямо пандемичната обстановка, защото в българските народни вярвания денят се свързва с болестите и най-вече Чумата. А пък на Чумата не искали да ѝ казват името, затова ѝ викали леля. И поради тази причина Антоновден тук-там е известен като Лелинден. Общо взето, народът се надявал, че като напопържа Чумата на леля, ще я посрами и отблъсне. То и сега някои българи така се борят с Чумата коронавирус - псуват на леля и стринка, и викат - няма такава болест, не искам и да чувам за нея. 

Обаче народните обичаи нямат тая висока ефективност на хуманната медицина, затова човечеството последните векове запретна ръкави и доста напредна в науките! Ето даже ваксини за короначумата изобретиха учените по света - и дори по нашите земи пристигнаха известно количество екземпляри на тоя фармацевтичен продукт. Науката напредва, обаче и хората доста се размножиха, няма ваксини за всички, затова хората се разпределят за няколко вълни на ваксинация. 

И в град Сандански, представете си, група граждани не дочакали да им дойде вълната за ваксинация, ами хукнали като гепарди, изпреварили всички и застанали най-отпред, отнемайки предимството на други хора. Сигурно са видели някъде 14 еднакви знака за предимство и затова са предприели нерегламентирано изпреварване на съгражданите си. Увлекли са се, човешко е. Какво ли не прави човек в стремежа си към тоя свят и Зоните му на комфорт. Не може като Антоний Велики всички да търчим 100 години по Зоните на дискомфорта и да се стремим към небесния свят, и да помагаме преди всичко на другите. Така че тая малка човешка слабост на санданските гепарди е достойна за опрощение.

Случката в Сандански показва също така, че доверието на обществото във ваксините се покачва. Това е все пак положителна тенденция, защото с компрометирано доверие се живее неприятно. Например режисьорът Константин Станиславски казвал на актьорите, които играят неубедително - не верю, не вярвам. И актьорите много се опечалявали, почвали по-естествено да влизат в драматични роли. Лошо и драматично е устроен светът в някои отношения. 

В изборния процес недоверието е критично - по света и у нас. Знаете какви грижи си имам с мирното предаване на властта в Щатите, а сега ще трябва да борим и недоверието в нашия изборен процес. Особено при всички тия пандемични ограничения във времето и пространството. То да идеш да гласуваш ще е цяло ходене по мъките на дискомфорта. Ако пък си и в чужбина - още по-сложно. 

И затова Валери Симеонов покани всички да се приберат и да гласуват на родна почва. Който иска да гласува, казва Симеонов, да хваща самолета и да пристига. Един вид - миналото лято не ги домързя младежта и си надойдоха от чужбините, за да протестират у нас, сега за изборите мрънкат. Който е патриот и действително загрижен за съдбините на родината, ще мине всички бариери и национални граници, и ще си упражни правото на глас у нас. Ето така ще върнем младите у нас да ни радват старините, като станем на 100 години. 

А това ви го пожелавам, драги слушатели - да живеем 105 години като Антоний Велики и да настръхваме пред олтара на Словото минимум по три пъти на ден, което прави по 21 настръхвания седмично. Духовната храна също трябва да се приема редовно, иначе моралът се изтощава и почваме да правим глупости. 

Аз понеже съм духовен лакомник, все си ходя с широка духовна талия. Защото аз съм Г-н Балев от вестник СЕГА, медията на свободните хора. 

И така, нахраних ви с духовно 

първо, второ, трето,

желая наздраве с духовен аперитив

и обявявам дочуване! 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на българските родители

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално представително проучване на нагласите към българския имунизационен календар, проведено по..

публикувано на 24.04.24 в 10:49
Грант Шапс

Лондон иска увеличаване на разходите за отбрана в НАТО

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че иска новата цел на НАТО за разходите за отбрана да бъде 2,5% от брутния вътрешен продукт вместо сегашните 2% и това го налага днешният "по-опасен свят". Грант Шапс каза в интервю за Скай нюз, че това увеличение на средствата за отбрана е напълно обосновано в един свят с Китай, който е във..

публикувано на 24.04.24 в 10:47
Антоанета Цонева

Съвет по координация на политиките за българите в чужбина създаде НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие окончателно промените в Закона за българите, живеещи извън България. Той предвижда създаване на Съвет по координация на политиките за българите извън страната, който да организира работата на структурите на изпълнителната власт за осъществяване на държавната политика за общностите ни в..

публикувано на 24.04.24 в 10:44

Само "Сиела Норма" иска да осигурява машините за изборите 2 в 1

Дружеството "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за предстоящите избори две в едно на 9 юни. То ще бъде поканено да представи първоначални оферти, става ясно от решение на Централната избирателна комисия, публикувано на интернет страницата ѝ...

публикувано на 24.04.24 в 10:33

7 пъти са намалили броя на животните, които могат да пасат в национален парк

Отново има проблеми с фермерите и пашата на стадата в националните паркове. За промените и нормативните рестрикции разказа фермерът Николай Василиев и адв. Емилия Тончева в интервю пред БНР. Както всяка година и тази има рестрикции за боря на животните, които могат да бъдат изведени на паша по високите части на националните..

публикувано на 24.04.24 в 10:20
Костадин Костадинов разговаря с депутатите от БСП

"Възраждане" търси подкрепа от БСП и ИТН за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че парламентарната му група на "Възраждане" ще проведе разговори с БСП и "Има такъв народ" за подкрепа за оставката на председателя на парламента Росен Желязков. Причината за искането е недопускане в дневния ред на точка за вот на недоверие към служебния кабинет. По думите на Костадинов..

публикувано на 24.04.24 в 10:18
Георги Тахов

Новият земеделски министър положи клетва в парламента

Новият служебен министър на земеделието Георги Тахов в служебното правителство положи клетва в Народното събрание. Председателя на парламента Росен Желязков обясни защо не е необходимо премиерът Димитър Главчев да се закълне като служебен министър на външните работи. "Премиерът Главчев е положил клетва като член на Министерския съвет...

публикувано на 24.04.24 в 09:58