Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунчев: Обмисля се връщането на 7, 8 и 12 клас в училище от 4 февруари

| обновено на 18.01.21 в 14:27
Снимка: БТА, архив

Обмисля се завръщане на учениците от 7, 8 и 12 клас в училищата от 4 февруари, стана ясно след среща между главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и заместник-министъра на образованието Таня Михайлова. Учениците ще учат присъствено временно, вероятно 2 седмици, след което отново ще се върнат към дистанционна форма, за да може през това време други класове да учат присъствено и така да се редуват. Таня Михайлова поясни:

"Например с редуване, условно казано. По две седмици започват 8-и клас, 7-и, 12-и, в зависимост от училището, след което две седмици ще бъдат в обучение отново в електронна среда от разстояние, за да могат следващите класове да се включат. Т.е. идеята е са не се струпват масово 100% в училище, особено по-големите ученици".

Окончателното решение за учениците от 5 до 12 клас ще бъде взето следващата седмица на базата на данните за епидемичната ситуация в страната. Таня Михайлова добави, че към момента 21% от учителите са заявили желание да се ваксинират, но процентът на желаещите нараства.

Считано от днес учениците от 5 до 12 клас се връщат в училище, но само за практически обучения и изпити също с днешна дата се разрешават и някои практически занимания и изпити във висшите училища, които не могат да бъдат проведени дистанционно.

Министрите на здравеопазването и на образованието Костадин Ангелов и Красимир Вълчев обсъждат на работна среща връщането към присъствено обучение на част от учениците от 5 до 12 клас от началото на следващия месец.

Сред дискутираните към момента варианти е от 4 февруари, когато започва вторият учебен срок, в клас да се върнат 3 випуска от по-големите ученици. Най-вероятно това ще са 7-и и 12-и клас, а за третия випуск ще се избира между 5-и и 8-и клас.

Обмисля се връщането на учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас в училище от 4 февруари. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след срещата при министъра на образоването. Решението ще бъде взето следващата седмица, на основа на Covid данните.

Връщането на учениците ще стане факт, ако заболеваемостта от коронавирус се задържи под 120 на 100 000 души население, посочи здравният министър Костадин Ангелов.

По-рано днес пред БНТ зам.-просветният министър Таня Михайлова коментира:

"Ние обмисляме присъственото да започне от 4 февруари, защото на 3-ти е междусрочната ваканция. 7-и и 12-и клас са класовете, които са в края на съответния етап и заради това, като че ли повече клоним към тези класове, но с оглед на епидемичната обстановка никак не е изключен вариантът да има редуване - т.е. да бъдат в училище, после пак да бъдат в електронна среда".

Според последната заповед на министъра на здравеопазването учениците от 5-и до 12-и клас се обучават дистанционно до края на този месец. По-малките ученици - от 1-ви до 4-ти клас, се обучават присъствено от 4 януари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Военни в столицата на Нигер Ниамей.

Нигер сложи край на военното сътрудничество със САЩ

Нигер се оттегля от споразумението си за военно сътрудничество със САЩ и нарежда на около 1000 американски военнослужещи да напуснат страната. Отмяната на споразумението за сътрудничество в отбраната на практика слага край на присъствието на 1 000 -та американски военни на територията на  страната с население от  25 милиона души. Според..

публикувано на 19.03.24 в 09:48

26 000 нови пенсионери за четвърто тримесечие на 2023 г.

26 000 нови пенсии са отпуснати от Националния осигурителен институт (НОИ) през 4-то тримесечие на миналата година. За цялата 2023-а броят им е 100 213. В същото време прекратените пенсии през предходната година са над 105 000 - почти всички поради настъпила смърт. От 2.37 милиона пенсионери - 930 000 получават пенсии в установените..

публикувано на 19.03.24 в 09:43
Членове на въоръженото крило на

САЩ потвърдиха смъртта на висш ръководител на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се е съгласил да изпрати свой екип във Вашингтон, който да обсъди с официални представители от администрацията на президента Джо Байдън бъдещата операция в град Рафах, в южната част на ивицата Газа. Това е станало в телефонен разговор между Байдън и Нетаняху - първият контакт между двамата от повече от месец...

публикувано на 19.03.24 в 09:32

Адв. Адела Качаунова: Речта на омразата не може да се скрие зад свободата на изразяване

Поредна антисемитска проява - този път срещу депутата Даниел Лорер . От Българския хелзинкски комитет написаха писмо до и. д. главния прокурор, председателя на парламента и вътрешния министър.  До момента обаче няма никаква реакция , каза пред БНР адв. Адела Качаунова, директор на програмата за правна защита на БХК.  "Писмото е адресирано..

публикувано на 19.03.24 в 09:22
Христо Иванов

Христо Иванов: Към момента няма съгласие за кабинет!

Към 9 часа тази сутрин само един от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов е пристигнал в парламента за преговорите за съставяне на кабинет между двете основни политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. "Днес да сме реалисти", бе лаконичен пред журналисти той. От думите му стана ясно, че на срещата снощи, продължила до 21..

публикувано на 19.03.24 в 09:14

350 военнослужещи от три държави на учение "Родопи – 24"

Над 350 военнослужещи от три държави започват учение у нас. Съвместната подготовка "Родопи – 24" ще тренира бойни действия и оцеляване в планината продължение на няколко дни . Подобно учение не се провежда за 1 път, казва командирът на 101 алпийски полк в Смолян полковник Стефан Димов. Тази година заедно с военни от Пловдив 24-та..

публикувано на 19.03.24 в 08:41
Александър Маринов

Проф. Александър Маринов за ротацията: Боричкат се две козлета. Във водата ще паднат всички на моста

"Имаме боричкане на две козлета. Проблемът е, че не само двете козлета ще паднат в реката, във водата, а и всички, които са на моста ." Това описание на настоящата политическа ситуация направи пред БНР политологът проф. Александър Маринов, преподавател в СУ "Свети Климент Охридски". Създава се впечатление за театър, но кризата е..

публикувано на 19.03.24 в 08:25