Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Професионалните гимназии са много добър ключ за интеграция

Национално проучване регистрира спад на ромската неграмотност

Заетостта на ромите за десет години се е увеличила от 19% на 45%, тревожно обаче расте броят на децата в сегрегирани училища

Снимка: БГНЕС

Национално представително проучване за образованието и реализацията на ромската общност от края на 2019 година и началото на 2020 година показва, че ромите са увеличили своето участие в образователната система – като обхват на учениците и в средното образование, и във висшето образование.

„Много позитивно са се променили всички нагласи, така че да учат и момичета, и момчета. Изключително позитивни промени се регистрират“, коментира пред БНР социологът Алексей Пампоров от Тръста за социална инициатива. 

Снимка: БГНЕС

Извадката обхваща над 4 100 души. Направена е по методология на Програмата за развитие на ООН от 2011 година. Това не е моментно проучване на нагласите, проследява се житейската история на няколко поколения, уточни Алексей Пампоров в предаването „Хоризонт до обед“. Целта е да се съпоставят данните за десетгодишен период и да се отчетат разликите. 

Делът на ромите, които завършват висше образование например, е нараснал 6 пъти, но все още е малък. Регистрира се спад на неграмотността, особено сред онези, които не живеят в сегрегираните квартали. При направената допълнителна извадка, проследяваща тези разлики при роми, които живеят в смесени квартали, се отчита грамотност от 92%, което изследователят коментира като много близко до средната стойност за страната. „Географски е най-зле там, където има големи гета с големи проблеми.“

Снимка: БГНЕС

Колкото повече години прекарват ромските деца в детска градина, толкова по-висока е вероятността да завършат средно или висше образование, гласи друг от изводите на изследователите. Делът на завършилите висше образование е два пъти по-висок сред ромите, които са посещавали детска градина. „Изключително важно е да се осигури достъп на ромските деца до детски градини, тъй като имаме много нисък обхват там – около 25-30%, това варира в страната. Държавата трябва да инвестира в този посока“. 

Заетостта на ромите за десет години се е увеличила от 19% на 45%, показва националното проучване.

Снимка: БГНЕСПрофесионалните гимназии са много добър ключ за интеграцията, а увеличаването на годините в образователната система действа като превенция срещу ранните бракове, обобщи Алексей Пампоров.

Единствената негативна тенденция, която регистрира изследването, е засилването на образователната сегрегация. От 31% през 2011 година в момента 47%, или почти половината ромски деца, учат в училища, в които има само ромски деца, коментира Алексей Пампоров. „Говорим за един абсолютно неприемлив и в европейски, и в глобален аспект феномен“. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди гонга на предизборната кампания

Броени дни остават до старта на предизборната кампания. Официално тя трябва да започне на 5 март. Никой обаче не чака институционалния гонг. Схватките вече са факт. Специалистите по кризисна комуникация Александър Христов и Любомир Аламанов са категорични – очаква ни кампания, наситена с емоции и патос за сметка на разума и експертизата. А..

публикувано на 24.02.21 в 08:52
Георги Тошев

Георги Тошев: Има публика за всичко – и за „Борат 2“, и за „Сфумато“

„Днес има публика за всичко – нека не бъдем съдници на тези, които харесват „Борат 2“, тези, които харесват „Сфумато“, или тези, които харесват Антониони и Бергман, кое е високо и кое низко.“ Това каза пред БНР журналистът и преподавател Георги Тошев, автор на книги и филми за знакови личности в българската култура. Той коментира скандала с..

публикувано на 23.02.21 в 10:17
Красимир Кънев

Красимир Кънев: БХК няма достъп до психиатричните заведения

Министерството на здравеопазването не допуска представители на Българския хелзинкски комитет до психиатричните болници. БХК има достъп до затворите, но не и до тези социални заведения от 2014 година насам. Това обясни пред БНР председателят на БХК Красимир Кънев. „ При всеки министър след Москов сме правили такива опити и всички те са били..

публикувано на 23.02.21 в 09:30

Георги Георгиев: Истинският мед след първия, втория месец кристализира

Георги Георгиев започва да се занимава активно с пчеларство от 1998 година. През  60-те години на миналия век, в ученическите си години преминава през курс за отглеждане на пчели. Бил е председател на Съюза на пчеларите в София. Работил е като учител по математика във Втора немска гимназия в София. „ Пчелното семейство живее през зимата благодарение..

публикувано на 23.02.21 в 08:25

Личен лекар от Пловдив: Желаещите са много, ваксините - малко

Имунизациите са рутинна дейност за общопрактикуващите лекари. Самото провеждане на имунизацията не е проблем. Проблем сега се оказва единствено недостигът на ваксини. Това заяви пред БНР Костадин Сотиров, общопрактикуващ лекар от Пловдив.  Желаещите са много, а ваксините са малко, така описа картината той. „Ваксините свършиха много..

публикувано на 23.02.21 в 07:56

Камерите на етажната собственост трябва да отговарят на изисквания

Подобно на чиповете на входните врати и асансьорите, видеонаблюдението на входа и извънвходната врата поставя ред въпроси . Камерите често навлизат в личното ни пространство непредсказуемо. "Трябва да започнем със законодателната уредба, която е свързана със Закона за частната охранителна дейност - и лицензирани охранителни фирми могат да..

обновено на 22.02.21 в 15:00

Ще се откажат ли някои католици от гласуване на 4 април заради Великден

В Община Раковски, в която е съсредоточена най-голямата католическа общност в страната, дългогодишни членове на Секционни избирателни комисии се отказват да участват в предстоящите на 4 април избори, за да се отдадат на празнуването на Великден . До края на днешния ден, когато приключват консултациите в общината за сформиране на състава на..

публикувано на 22.02.21 в 10:53