Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсва едно от лекарствата за болни от епилепсия

Инициативата „50 милиона стъпки за хората с епилепсия“ продължава до 8 февруари

Снимка: dasmezdravi.com

По повод Международния ден на хората с епилепсия, който предстои да отбележим на 8 февруари, Световното бюро по епилепсия (IBE) и Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) като партньор за България организират инициативата „50 милиона стъпки за хората с епилепсия“. Кампанията започна на 4 януари и ще продължи до 8 февруари с дейности в над 140 държави едновременно. 

Инициативата цели да покаже на хората с епилепсия, че всички са съпричастни към техните проблеми, че са приобщени в обществото. Това каза за БНР Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. 

Да имат достъп до всичко, което имат достъп хората, които нямат епилепсия, да имат децата образование, да бъдат в детските ясли, в детските градини, в училище, в университетите, след това да продължат да работят, да получават социални услуги, които са им необходими и здравеопазването да бъде адекватно и достъпно за всеки човек по света“, допълни в предаването „12+3“ Събевa.

Липсва едно от лекарствата за болни от епилепсия, защото фирмата производител има проблеми с производството, подчерта Събева:

„За мен проблемът е в това, че няма сигнал, не се казва, нямат задължението да споделят и когато човек отиде при лекаря, лекарят му дава рецептата и ние в аптеката научаваме, че този медикамент го няма. Хората звънят в различните фирми да го търсят“. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елин Пелин, 26 юли 2024 г.

Петър Пенчев, НД "Екогласност": Въздухът в Елин Пелин е опасен, затворете прозорците!

Въздухът в Елин Пелин е опасен за дишане, предупреди в интервю за БНР Петър Пенчев, заместник-председател на Национално движение "Екогласност". При висока температура се отделят диоксини и фурани , химически съединения, които са силно канцерогенни , обясни той. Огледи с дрон в Елин Пелин: Няма активно горене. Силата на взривовете..

публикувано на 26.07.24 в 09:21

Предстои тежко и продължително разследване на взривовете в Елин Пелин

" Два пъти влизахме. Първия път с бронирана техника. Да огледаме , за да знаем какво следва", разказа Валентин Радев, бивш министър на вътрешните работи, председател на сдружението на специалистите по боеприпаси, който вчера е бил на мястото на инцидента. Малка е вероятността да има останали живи хора вътре , но надеждата не ни напуска,..

публикувано на 26.07.24 в 09:08

Общинските съветници в София решават съдбата на Четвърта градска болница

Общинските съветници в София ще решават днес каква да бъде съдбата на Четвърта градска болница. Местният парламент ще заседава отново, след като в четвъртък съветниците не успяха да разгледат всички точки от дневния ред.  СОС обсъжда сливане на болници и нови мерки за разделно събиране на отпадъци Въпреки че идеята за сливане на..

публикувано на 26.07.24 в 08:48
Държавен фонд

Изтича срокът стопаните, отглеждащи картофи, черупкови плодове и култивирани гъби да подадат заявления за помощ de minimis

Днес изтича срокът, в който земеделските стопани, отглеждащи картофи, черупкови плодове и култивирани гъби могат да подадат заявления за подпомагане по помощ de minimis, напомнят от Фонд “Земеделие”. Бюджетът за тази помощ е 13 млн. лв. Помощта се отпуска за покриване на част от производствените разходи на за тази година. Бюджетът ѝ е до 13..

публикувано на 26.07.24 в 08:36
Георги Кадиев

Георги Кадиев: Нинова си представяше лявото обединение като Варшавския договор. Трябва да е като ЕС

Ако се прави обединение на лявото, то трябва да е качествено ново. Корнелия Нинова си представяше лявото като Варшавския договор – БСП в ролята на Съветския съюз и малки сателитни партии, които изпълняват, а ако не го правят – им пращат танкове. Ако ще правим нещо ново и различно, то трябва да наподобява Европейския съюз. Това заяви..

публикувано на 26.07.24 в 08:29

Пирогов: Борим се за живота на 20-годишното момиче, което пострада при взривовете

"Единият пациент загина вчера късно вечерта въпреки положените от усилията колеги. Моите съболезнования към близките. Загина мъжът, който е 48-годишен.  В момента се борим за живота на 20-годишното момиче, което за съжаление е с доста обширни изгаряния  и с инхалация на отровни газове, което прави ситуацията изключително тежка. Нещата не опират само..

публикувано на 26.07.24 в 08:27

САЩ правят логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят оръжейните доставки за Украйна

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна. Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл". Според Николай..

публикувано на 26.07.24 в 08:07