Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стефан Иванов: Донорство по презумпция ще увеличи броя на трансплантациите у нас

Снимка: Facebook

Мисля, че се движим в правилната посока – идеята беше да се говори повече за донорството и ние приехме каузата на здравно министерство още преди пътуването – „Да, за живот“, каза в „Хоризонт до обед“ Стефан Иванов за мисията "Неверест" след отговора на Министерство на здравеопазването на призива им за прецизиране на законодателството с цел да има повече донори и донорски ситуации у нас.

В средата на юни миналата година от 14 юни до 6 октомври Стефан Иванов и 16-годишният му син Максим се отправиха на мисията "Неверест - пътуване с кауза, посветено на донорството.

Стефан и Максим изминаха над 8 хиляди километра в Атлантическия океан от Португалия до Барбадос с построена от тях гребна лодка, за да стимулират повече хора в България да бъдат потенциални донори след смъртта си и така да спасят човешки живот.

БНР

Темата за донорството е тема табу все още в България, над 1000 души - деца и възрастни - чакат орган у нас…След завръщането ни от нашата мисия, от Министерство на здравеопазването изразиха готовност и искрено желание проблемът да се отприщи – и смятам, че нашата администрация може да се поучи от опита на Испания, на Хърватска, където са много напред в донорския процес – важно е да имаш желание и да започнеш отнякъде“ разказа още Стефан Иванов.

„Почти всички държави в Европейския съюз използват модела на презумираното съгласие или донорство по презумпция,  – така е в Гърция, Русия, Сърбия , просто трябва да се избере модел, няма нужда да се измисля топлата вода…/Испания приема закон за съгласие за донорство по презумпция при липса на отказ за такова - бел.ред./

/Предложението на Стефан и Максим Иванови за промени в Закона за трансплантацията на органи предвижда, че всеки български гражданин над 18-годишна възраст е дал съгласие да бъде донор, ако приживе не е изразил противно становище. У нас според сега действащото законодателство, близките на починалия решават дали той да стане донор  - бел.ред./

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Храм „Свети Николай“ във Велико Търново

Храм „Свети Николай“ във Велико Търново е в аварийно състояние и спешно се нуждае от ремонт

Тази година се навършват 185 години от построяването на православния храм „Свети Николай“ във Велико Търново. Градежът е дело на майстор Колю Фичето. В черквата е създадено първото българско църковно училище през Възраждането, свързана е с библиотечното и театралното дело, както и с приемането на Търновската конституция. Храмът е в..

публикувано на 07.03.21 в 20:32
Силвия Павлова

Силвия Павлова за професията библиотекар и семейството

Силвия Павлова е на 43 години и е директор на Регионалната библиотека във Враца. Случайно се е насочила към професията библиотекар. Докато учела по специалността си, била помолена да замести служител в библиотеката:   " Аз срещнах един изключително интересен човек, който ме запали по професията, запали ме по библиотеката, по всичко,..

публикувано на 07.03.21 в 16:02

14-годишната Никол Петрова е победител в инициативата „Посланик за един ден“

Как щяхте да помогнете на България да се възстанови след пандемията от Covid-19, ако имахте шанса да сте посланик за един ден и кои биха били приоритетите ви? На тези въпроси отговаряха кандидатите за участие в инициативата „Посланик за един ден“, която се проведе за поредна година у нас.   Кандидатите са момичета на възраст между 14 и..

публикувано на 06.03.21 в 18:00

В Силистра продават мартеници с благотворителна цел

С изложба, подредена в Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра, завърши областният конкурс "Мартеници гигант“, обявен от Информационен център "Читалища". Изработените от читалищни дейци мартеници се разпродават на търг, а средствата ще бъдат в полза на семейства със социални проблеми.  Мартениците-гигант са изложени в..

публикувано на 06.03.21 в 14:25
Даниел Богдански

Влогърът Даниел Богдански докосна хиляди хора по света с кратките си филми за България

Влогърът Даниел Богдански докосна хиляди хора по света с кратките си филми, посветени на България. Той започва да прави филми за България още като ученик. В канала му в интернет, носещ неговото име, той събира хиляди българи от цял свят, които разплаква, усмихва, замисля - с една дума - вълнува. Даниел Богдански е от Карлово, завършва..

публикувано на 05.03.21 в 17:08
Сградата на Държавния военен архив във Велико Търново

Държавният военен архив отбелязва 70-годишнината си

Държавният военен архив, чието седалище е във Велико Търново, тази година отбелязва своята 70-годишнина. Над девет километра са архивните единици в дължина . Те пазят историческата ни памет от българското опълчение, войните, личните архиви на бележити български генерали. Част от документите вече са дигитализирани и са достъпни за широката..

публикувано на 05.03.21 в 07:01

Self Lab - писмо до себе си

Проектът за написване на писмо до бъдещото „аз“ - Self Lab, е на прага на своя втори етап. Той ще започне на 6 март и ще приключи на следващия ден. Първата акция е била в края на декември на Централна гара, когато са се включили 12 възрастни и едно дете. Втората ще се случи в „One Book Bookstore“ на улица „Върбица“ 8 в столицата. Всеки,..

публикувано на 04.03.21 в 11:21