Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Христина Въчева, Хамбург: Българите зад граница са с нагласата да гласуват

Снимка: БГНЕС

Българската общност в чужбина ще участва активно в парламентарните избори у нас на 4 април - такива са впечатленията на Христина Въчева, която живее със семейството си в германския град Хамбург.

Христина ще гласува, защото смята, че гласът на българите зад граница е важен. Такава е нагласата и на други наши сънародници зад граница, твърди тя. Нагласите са за гласуване, за възможност нещата в България да се променят – изцяло, основно, законово“.

„На никой не му е безразлично как върви България, как протичат нещата там. Българите извън България участваха в протестите, които повече от три месеца бяха активни и начело на които стояха млади българи от чужбина“, казва сънародничката ни за предаването „Преди всички“.

Много от българите в чужбина смятат, че най-добре е гласуването да стане по пощата след предварителна регистрация и попълване на бюлетината, споделя Христина Въчева. 

Откакто е зад граница, самата тя вече е гласувала няколко пъти. Пояснява, че не всички българи могат да направят това, защото броят на изборните секции е малък и се чака с часове. 

Към трудностите сега се прибавят и въведените от германското правителство ограничения заради Covid-19. Едно от тях е забраната за пътуване на повече от 15 километра от населеното място. Затова според Христина трябва да се заимства моделът на други държави.

„В Германия, както и в Австрия отдавна съществува гласуване по пощата. Има го опитът, ние просто трябва да го следваме. В този момент на пандемия гласуването трябва да стане по пощата.“

Независимо от начина, по който ще се гласува зад граница, българите в Хамбург според Христина Въчева очакват от изборите „възстановяването на една правова и икономически силна държава“.

Тя самата не е изгубила надеждата за връщане на българите от чужбина в родината. Иска й се да вярва, че с гласа на всеки наш сънародник зад граница може да спре тази евакуация на българския народ по света“.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сашо Попов

По стъпките на праисторическия човек по брега на Дунав

Сашо Попов е председател на Туристическо дружество „Приста“ в Русе. Един от основните проблеми, по които ТД "Приста" работи, е откъснатостта на човека, който живее на брега на река Дунав, от самата река. Попов има дългогодишен опит в различни туристически, спортни и природозащитни прояви, включително с деца. Той е историк по образование..

публикувано на 27.02.21 в 13:17
Местността „Градище

Северозападна България не е била сериозно засегната от Юстиниановата чума

Скалният пролом Вратцата е живописен каньон на река Лева, който освен природна забележителност е и място, дълбоко свързано с историята и произхода на града.  В местността "Градище", която се намира непосредствено в подножието на скалния пролом, е имало селище още от времето на траките до османското владичество. От години екип от..

публикувано на 27.02.21 в 12:42
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Всичко помним с асоциации

Знаете ли, че Наполеон е чел със скорост 2000 думи в минута, Максим Горки - 4000 думи в минута, а в началото на XX век хората са чели със скорост 500-700 думи в минута. Нормата за четене на един четвъртокласник в България е 140 думи в минута. Средната скорост на четене сред възрастните в страната ни е 200 думи в минута. Mнемоника..

публикувано на 26.02.21 в 17:56

Вселената Япония

Що е то „икиру чикара“ и какво се крие зад силата на живота за японците? Шинтоизъм, дзен, фолклор, история, изкуство? „Това е онази енергия в нас самите. Ние я носим. Докато живеем, тя е в нас. Понякога не я откриваме. Понякога е затрупана от ежедневни задължения, от отношения – къде приятни, къде неприятни. Тази жизнена сила ние трябва да..

публикувано на 26.02.21 в 17:51

Проверка на МВР: Част от лицата с достъп до склада с машини за гласуване са с криминални прояви

Проверка на МВР е установила, че част от лицата с достъп до склада за съхранение на машините за гласуване са с криминални прояви. Те са били посочени за достъп от фирмата "Сиела Норма".   ЦИК поиска от изпълнителя на обществената поръчка тези хора да бъдат отстранени от работа в склада. Ако фирмата реши, може да ги замени с други хора, за които МВР ще..

публикувано на 26.02.21 в 13:10

Орхан Тахир: Все още чакаме прокуратурата да каже дали ВМРО етнизира извънредното положение

"Все още нямаме отговор от прокуратурата", заяви в "Хоризонт до обед" Орхан Тахир, ромски активист заради това,че миналата година ромски организации подадоха сигнал до прокуратурата срещу ВМРО. Според Тахир пандемията е била етнизирана от представителите на ВМРО. Организациите питаха включително дали дейността на ВМРО е съвместима с..

публикувано на 26.02.21 в 11:36

К. Димитрова: Профилите на „тролове“ трудно могат да бъдат различени, това е цяла индустрия

"Очаквам партиите да поемат публичен ангажимент да не използват по време на кампанията платени или провокирани коментатори в социалните медии, защото това е неетична и вредна практика ", коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Камелия Димитрова, председател на Българската асоциация на пиар агенциите във връзка с призива на..

публикувано на 26.02.21 в 09:37