Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трудната съдба на дете със специални образователни потребности

8-годишно момче от Велико Търново остана без дом след пожар в новогодишната нощ. Докато роднините се разберат кой да се грижи за детето, две седмици то не е ходило на училище. Майката и бащата са в лоши отношения, тя е безработна и болна, той е безработен и наркозависим. Грижите са поверени на възрастна леля. Институциите правят проверки. 

С вой на пожарникарски сирени и на линейки се събуди около 5.00 часа сутринта на 1 януари великотърновският квартал „Света гора“ в района на джамията. Огънят изцяло унищожи двуетажна къща и изпрати на лечение в специализирана клиника в Русе две жени - на 32 и на 72 години. Пожарът постави в риск едно 8-годишно момче, отглеждано в изгорялата къща от баба си и приятелката на баща си. Две седмици момчето беше прехвърляно от роднина на роднина, за да се озове в дома на 68-годишната Адриана Аргирова, леля на бащата на детето

„Добре е, сега го нахраних, облякох, излезе, иска да играе при децата. Баща му отиде на лекар. Нищо не казва. И сестра ми е в шок, има болки много. И тя не помни какво стана. В кого е вината – те знаят най-добре. Сестра ми е с протеза, с един крак. Тя, докато искала да излиза, вижда вече, че гори, спънала се и момчетата от махалата я изкарали вънка. И тя щеше да изгори“. 

Възрастната леля и момчето, останало без дом, живеят в малка пристройка в квартал „Света гора“, не много далече от изгорялата къща. 

„Не зная, аз избягах от джама. Не зная, не съм виждал нищо, пушиха само и готово. Момичето взе бензина и намокрила къщата и тя е запалила. Момичето е приятелката на таткото – Дидка. Тя беше пияна просто. Играех си с телефончето. Не мога да спя. Избягахме от джама тате, аз и кучето беше вътре, изгори си лапичката“, разказва момчето. 

„Те били пияни, жената и тя такава – наркомани, вземала и тя. И той такъв, той е същият. Детето е дадено на бабата, на сестра ми. Ерол много гледа детето си“, посочва възрастната леля. 


72-годишната жена, която е отглеждала момчето, вече е изписана от клиниката по изгаряния в Русе. Сега за нея се грижи един от внуците ѝ. 

Родителите на детето да разделени. Бащата е във Велико Търново, майката е в Севлиево. Със съдебно решение от 2019 година родителските права върху момчето са предпоставени на бащата Емил Асенов, когото в махалата наричат Ерол. Веднага след пожара момчето е взето от майката

„Детето е при него, не ходи на училище. При мен беше по-добре. Страх ме е. Този човек е опасен, заплахи, ограничителни заповеди има срещу него. Заплашвал ме е, че с киселина ще ме залее, ще ме запали. Два-три часа след пожара отидох и си прибрах детето. 11 дена това дете беше при мене. Бащата се обади, дойде и го прибра, защото разбра, че ще го пускам тук на училище. Той тръгна на училище. Просто не се съгласи малкият тук да ходи на училище. Родителските права са присъдени на бащата, защото аз бях в Германия, работех в Германия. Сега вече съм тук. Когато започнахме да се съдим за родителските права, присъдиха на него. Не възнамерявам да завеждам дело за родителските права, за момента не. Болна съм, не работя, не мога. Прибрах детето при мен, но има и друго – детето не иска да стои при мен, той си е свикнал там и нищо не мога да направя. Но, ако разбера, че социални, дом, ще си го прибера пак детето. Аз не мога да се откажа за него“, споделя майката. 

По оперативни данни на МВР бащата е с няколко криминални регистрации за кражби и за грабежи. През 2019 година е излежал едногодишната си ефективна присъда за грабеж. Роднините му са категорични, че 37-годишният мъж, който е безработен, е добър родител. 

Срещата с бащата Емил Асенов се оказва невъзможна. Мъжът е постъпил за лечение в Центъра за психично здраве във Велико Търново. По телефона мъжът отрече да е заплашвал майката на сина си, а за пожара и за лечението си разказа: 

„Нищо не помня. Помня как мойта бившата нещо такова взема, защото се ядоса, че съм отишъл при друга. За жени става въпрос. Аз взех детето и избягах, през прозореца скочих. Видях ги с майка как излизат. Никога не бих го направил това нещо да си запаля къщата. Почти пет години с майка двамата сме гледали детето без биологичната му майка. Горе в психото съм. Докторът още не ми е казал колко дена ще съм тука. Това ми дойде като шок“. 

Бащата е включен в метадоновата програма за наркозависими, потвърди ръководителят на програмата във Велико Търново д-р Крум Йорданов: 

„От една година е в програмата. Като цяло добре се повлиява. Той е на най-ниската доза метадон. Добре се повлиява. Когато вземат метадона в дозата, която е назначена, по принцип те са като всички останали. Той ги поддържа и те са в кондиция. Могат да отговарят за себе си, за деянията си. Ако предозират или вземат допълнително някакви други психоактивни вещества, тогава вече нещата са различни. Комбинация с алкохол, с марихуана, с амфетамини, с метамфетамини - там се получават грешките и се стига до неприятни ситуации. При този човек нямам данни за такива ситуации“. 


По случая на 8-годишното момче работи отделът за закрила на детето във Велико Търново, посочи неговият ръководител Мариета Гъркова:  

„Детето до този момент е живяло в семейната среда на бащата, тъй като той е носител на родителските права. След като той е бил в невъзможност да полага грижи, грижите са поети от майката. Получихме информация, че детето отново е на наша територия. Тъй като не ни беше известно местопребиваването на детето, ние се обърнахме към полицията, за да ни предостави данни как бихме могли да се свържем с родителя и да проверим условията, при които се отглежда детето. Социални работници извършиха проверка на грижите, които се полагат. Към настоящия момент грижи за детето полагат негови близки роднини. Бащата имаме информация, че е в лечебно заведение, поради тази причина грижите са полагат от негови близки. Към настоящия момент грижите са адекватни. Не съществува риск за детето. Ние ще продължим наблюдението над детето и ще подкрепим семейството с всички възможни средства, с които разполага дирекцията“.  

Докато прехвърлят детето от роднина на роднина след пожара, 8-годишното момче две седмици не е ходило на училище: 

„Изгоряха ми учебниците. Ще ми пратят пари, майка ми. На Севлиево не ми беше добре. Много вика мама, ядосва се. Тука ми харесва, у махалата. Втори клас съм. Ще ходя на училище. Ще ми купят компютър с плейстейшън и телефон. Изгоряха ми домашните. Госпожата ще ми даде и ще отивам в ОУ „Христо Ботев“. Много ми харесва. Не зная от кога не съм ходил. Преди беше новата година, когато бяхме ваканция“. 

На 18 януари момчето се върна в старото си училище „Христо Ботев“ във Велико Търново. Директорката Валя Янкова: 

„Вече детето е на училище. Ние сме му осигурили абсолютно всички учебни помагала, пособия. Ще му осигурим и средства за храна и всичко, което е необходимо за протичане на нормален учебен процес. В този период течеше процедура по преместване на детето, по работа с психолог във връзка с неговото емоционално състояние. Това беше по-важно – той да бъде стабилизиран емоционално. Този период от две седмици ще бъде компенсиран. Колегите ще работят допълнително с него. Това дете расте в много трудна семейна среда. То изпитва определени обучителни затруднения, затова се води дете със специални образователни потребности. Ще направим всичко възможно пропуските да бъдат отстранени, ще се работи много допълнително с това дете“.  

От Окръжна прокуратура във Велико Търново не вземат отношение. Заявиха единствено, че за пожара в новогодишната нощ, който постави в риск детето, е образувано досъдебно производство за умишлен палеж срещу неизвестен извършител и отказват повече подробности, защото все още няма задържан по случая. 


Снимки: Здравка Маслянкова

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ваксинира 100 000 души от 880 000 население

Кипър достигна 100 000 ваксинации, съобщи в специално изявление днес здравният министър Константинос Йоану. Населението на страната е около 880 000 души. „Нараства надеждата да се върнем към ежедневието си безопасно”, заяви президентът Никос Анастасиадис след съобщението на здравното министерство. Програмата за ваксиниране се ускорява..

обновено на 06.03.21 в 19:09

99 Covid случая в Хасковско за денонощие

99 нови случая на коронавирусна инфекция са регистрирани на територията на Хасковска област през последното денонощие. Шестима са починали, 48 излекувани и са поставени 514 дози ваксина, съобщават от областния кризисен щаб.  Заради заразен ученик и трима учители под карантина ще останат общо  около 60 ученици, трима учители и трима души..

публикувано на 06.03.21 в 19:06
 Георги Пеев

Около 700 души с трансплантации не са приоритетно ваксинирани срещу Covid

Около 700 души с трансплантации у нас не са успели да получат приоритет за ваксиниране срещу Covid-19. Георги Пеев от Хасково - единственият двойно трансплантиран у нас със сърце и бъбрек се записал в електронния регистър за ваксиниране. Пациентските организации на трансплантираните са написали писмо до Министерството на здравеопазването с..

публикувано на 06.03.21 в 19:03

Връчват Гоя - най-престижните филмови награди в Испания

Тази вечер се провежда церемонията по връчването на наградите Гоя, най-престижните филмови награди в Испания. Тази година те ще бъдат присъдени за 35-ти път и за първи път от създаването си през 1987 година ще се провеждат без публика, а номинираните ще се свържат он лайн от домовете си. Заради пандемията бе решено церемонията да се..

публикувано на 06.03.21 в 18:54
Илюстрация: Георги Цветков

Подобрение в епидемичната обстановка в САЩ и протести в Европа срещу Covid мерките

Леко подобрение в епидемичната обстановка в Съединените щати п озволи на киносалоните в Ню Йорк отново да заработят. В Европа от друга страна се проведоха поредните протести срещу продължаващите ограничителни мерки, информира редакторът. Развълнувани киномани в Ню Йорк побързаха да посетят прожекция след като на киносалоните беше разрешено..

публикувано на 06.03.21 в 18:35

Преподаватели от Япония и японисти от СУ и обсъдиха бъдещото сътрудничество

Японисти от Софийския университет и преподаватели от японски университети обсъдиха на международна конференция двустранните отношения между София и Токио, допирните точки между двете култури и възможностите за бъдещо сътрудничество.  Киселото мляко, розите, виното, са българската "мека сила" в Япония, стана ясно по време на дискусията. Уатанабе..

публикувано на 06.03.21 в 17:53
Марсоходът на НАСА

"Пърсивиърънс" измина първите си метри на Марс

Американският марсоход "Пърсивиърънс" измина първите си метри на Марс, където пристигна преди две седмици. Апаратът премина общо шест метра и половина на повърхността на планетата.  Марсоходът с шест колела, който се задвижва с плутоний, е изминал шест метра и половина за 33 минути, съобщиха от НАСА: "Планът ни, който беше изпълнен..

публикувано на 06.03.21 в 17:44