Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По течението на щетите от наводненията

Трябва превенция, не действия след събитията

Снимка: Кети Тренчева

Изпълнителната власт обеща в спешен ред да осигури средствата за преодоляване на щетите от последната водна стихия. И сигурно ще го направи, както обикновено, не навсякъде. Защото проблемите с наводненията и свлачищата не са отскоро. Както не са отскоро и проектните предложения на общините за справяне с бедствени ситуации. 

Банско беше на прага на бедствена ситуация не само заради високите води на река Места, която направи много поразии. Малките планински реки в няколко села също излязоха от коритото си, активираха се и свлачищни процеси. Местната власт обаче не калкулира моментните щети, а подготвя проекти за трайно решение на оголилите се критични участъци, споделя Стойчо Баненски, заместник-кмет на курортната община: 

„Проливните дъждове ни показаха много проблеми. Общината трябва да предприеме реални действия“. 

Водите на Места оголиха още един проблем - възстановените земи, които са били стари речни корита и строителство в опасна близост до реките, алармира Баненски: 

„Вдигне ли се нивото на Места, прилежащите територии ще бъдат заливани. Трябва дас е внимава с инфраструктурите край реките. За да се минимизират щети при една такава стихия, трябва превенция“. 

Общините по долното течение на трансграничната река Места пострадаха най-сериозно от водната стихия. Оказа се, че някои от проектите на община Гоце Делчев за укрепване на реки и свлачища стоят от години в държавните архиви, но и първи ще получат средства, за възстановяване на сегашните щети. Кметът на общината Владимир Москов: 

„В територията на общината има отнесени две диги на река Места. В годините е забравен контролът. За 15 години проблеми стават на едни и същи места. Напоителни системи трябва да си свършат работата... Трябва да се наблегне на превантивна работа, а не да се действа след събитията“. 

Експерти днес правят оглед напътя за крайградския парк Бачиново, който води и до зимния център Картала, заради свлачище, което от години е сериозна опасност. Какви мерки ще се предприемат, предстои да стане ясно.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови трибагреници се веят над къщите в Драгановци

Нови трибагреници се веят над къщите в габровското село Драгановци. Жителите му, които се славят с това, че са родолюбци, подменили изпокъсаните знамена, за да посрещнат достойно 3-ти март. Село Драгановци е на главния път между Габрово и Севлиево. На всеки, преминавал оттам е правило впечатление, че над почти всяка къща се вее българският..

публикувано на 02.03.21 в 22:10
Сандра Калниете

Сандра Калниете: Само санкциите могат да засегнат тези в основата на корупционните практики

" Само санкциите могат да засегнат тези , които плащат за дезинформацията и са в основата на корупционните практики". Това каза докладчикът за външната намеса в Европейския парламент Сандра Калниете. Тя изрази съжаление, че в новия европейски механизъм за човешките права липсва клауза срещу корупцията. Според председателя на комисията за..

публикувано на 02.03.21 в 21:54

7 заведения под Рилския манастир могат да отворят

Заведения под Рилски манастир отварят след преместване на поста на полицията за спиране на движението към Светата обител. 7 заведения под Рилския манастир ще могат да отворят, след като постът на полицията, който през цялото денонощие спира движението към Светата обител е преместен с няколко километра над с.Пастра, казаха от общината в Рила...

публикувано на 02.03.21 в 21:48

България и Унгария обсъдиха "бързи зелени коридори" за ваксинирани и преболедували Covid

Създаването на "бързи зелени коридори" за ваксинирани и хора, които вече са се възстановили от Covid-19 обсъдиха днес на среща вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова с Миклош Шолтес - държавен секретар в Министерския съвет на Унгария.  От Министерство на туризма уточняват и че по време на съвещанието  Николова е изразила благодарност за..

публикувано на 02.03.21 в 21:40

Поскъпнаха таксиметровите услуги и в Дупница

Таксиметровите услуги и в Дупница - както тези в Кюстендил, поскъпнаха, съобщиха от фирмите превозвачи в града. Двойно е увеличена първоначалната такса - вместо по 70 ст. клиентите плащат по 1,40 лв., като после цената за пробег остава същата - дневната тарифа 75 ст./км и нощна 80 ст./за км. Увеличението е по Наредба № 34, според която цената..

публикувано на 02.03.21 в 20:20
Михаил Горбачов  през февруари 2016 г.

Михаил Горбачов стана на 90 години под карантина

Последният генерален секретар на ЦК на КПСС и първи и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов празнува днес 90-ата си годишнина. Руският президент Владимир Путин вече поздрави рожденика. В поздравлението си Путин отбелязва големия професионален и жизнен опит на Горбачов, неговата енергия и творчески потенциал. Бащата на..

публикувано на 02.03.21 в 20:02

Изграждат кръгово кръстовище на натоварен обходен път на Ямбол

Започна изграждането на кръгово кръстовище на един от най натоварените обходни пътища в Ямболска област. Целта е да се облекчи трафика към международния път за Турция и Граничен пункт „Лесово”. Кръговото кръстовище е част от обходния път "Юг" на Ямбол и е планирано то да бъде с 12 м вътрешен диаметър и 20 метра външен. Предвидено е и..

публикувано на 02.03.21 в 19:58