Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън встъпва в длъжност като президент на САЩ

| обновено на 20.01.21 в 08:30
Камала Харис и Джо Байдън
Снимка: БТА

Днес в САЩ е денят на встъпване в длъжност на новоизбрания държавен глава Джо Байдън. Той ще положи клетва като следващия американски президент по време на необичайна церемония на фона на пандемията от Covid-19 и при засилени мерки за сигурност след щурма на Капитолия, отнел живота на петима по-рано този месец.

Церемонията ще започне с химна и в 12 часа местно време (19 българско)  Байдън ще положи клетва по традиция от западната страна на Капитолия. По принцип събитието се гледа на място от стотици хиляди, но тази година желаещите да са в близост се изправят пред лабиринт от метални и бетонни заграждения и десетки хиляди въоръжени гвардейци. Сега вместо зрители на поляната на National Mall ще има знаменца, представящи тези, които не мога да присъстват. Тези на място ще са около хиляда и повечето от тях са законодатели и техните гости.

Отиващият си президент Доналд Тръмп няма да присъства. Тази сутрин местно време той отпътува за Флорида, където се очаква да се установи.

Снимка: БТА

В прощалното си обръщение към нацията Тръмп подчерта постиженията си в сферите на икономиката и бързото изработване на ваксина за Covid-19 и без да споменава Байдън поименно, пожела успех и късмет на новата администрация. Той също каза, че се гордее с това, че е „първият президент от десетилетия насам, който не е започнал нови войни“

Oт своя страна в навечерието на влизането си в длъжност след пристигането си  във Вашингтон пред мемориала на Линкълн Байдън ръководи церемония за почитане паметта на над 400-хилядите жертви на Covid-19 в страната.

„Понякога е трудно да си припомняме, но така се изцеляваме, заяви Байдън: „Важно е да сторим това като нация“.

Днес по време на речта си след встъпване в длъжност той се очаква да говори за справяне с пандемията от Covid-19 и обединение.

Камала Харис  Снимка: БТА

След това Байдън заедно с вицепрезидента Камала Харис, бившите президенти Барак Обама, Джордж Буш-младши, Бил Клинтън и техните половинки ще положат венец на Паметника на незнайния войн в Арлингтън. 

Байдън влиза в Белия дом с „по-силен вятър в платната“ от Тръмп. Демократът се радва на одобрението на повече от половината американци – 53 на сто, сочи проучване на Ройтерс/Ипсос, докато Тръмп пое властта преди четири години с 46%.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви междувременно, че Алиансът и Европейския съюз се радват, че ще имат възможност да работят с Джо Байдън, за да засилят връзките със Съединените щати и Европа в момент, в който светът е изпълнен с предизвикателства.

Столтенберг покани Джо Байдън да участва на среща на върха на НАТО, чиято дата предстои да бъде уточнена.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на свой ред предложи на Байдън да организира среща на върха ЕС-САЩ.

Британският премиер Борис Джонсън поздрави Джо Байдън преди церемонията му по встъпване в длъжност и заяви, че очаква да има тясно сътрудничество между тях по отношение на борбата с Covid-19 и при възстановяването след края на пандемията, в борбата с климатичните промени, в сферата на отбраната, на сигурността и насърчаването и защитата на демокрацията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският канцлер Олаф Шолц.

Шолц призова Израел да сключи споразумение за спиране на огъня и освобождаване на заложниците

Германският канцлер Олаф Шолц е изразил загриженост от новата ескалация на войната в Газа по време на телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщи говорител на Шолц, цитиран от АФП.  Германският канцлер е подчертал, че сега е моментът да се финализира споразумението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците,..

публикувано на 11.08.24 в 16:09
Военнослужещи от Сухопътните войски продължават да участват в гасенето на пожара в планината Славянка край село Голешово.

Опасността от пожари се увеличава през следващите два дни в много области на страната

Опасността от големи и трудни за гасене пожари се очаква да се увеличи през следващите два дни в много области на страната. Подробности - в обобщението на редактора Таня Иванова:  Жълт код за жеги в цялата страна, температури до 39° От Националния институт по метеорология и хидрология обявяват червен индекс за пожароопасност в Северна България -..

публикувано на 11.08.24 в 15:31

Пожарът край Бобов дол е напълно овладян

Пожарът, който възникна вчера след обяд при недействащата азотна станция край Бобов дол, е овладян напълно, каза за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова. Наблюдават се няколкото огнища, които тлеят в смесената гора наблизо в посока с. Жедна и Радомир - там екипите продължават да доугасяват.  Доугасяват пожара край Бобов дол Пожарът..

публикувано на 11.08.24 в 15:22
Демонстранти спират движението по магистрала E-75 като част от протеста срещу плановете за добив на литий в Сърбия, Белград, 10 август 2024 г

Полицията е разпръснала протестиращите, блокирали 2 гари в Белград

Сръбската полиция разпръсна протестиращи, които окупираха снощи две жп гари в Белград след многохилядната демонстрация срещу проект за добив на литий в Западна Сърбия, съобщава БТА. Пореден протест срещу добива на литий в Сърбия На гара "Прокоп" няма вече протестиращи.  На гара "Нови Београд" сутринта е имало около 50 протестиращи на жп линия с..

публикувано на 11.08.24 в 14:35

ПТП затруднява движението по АМ "Тракия" в района на 288 км в посока София

Движението на автомагистрала "Тракия", в района на 288 км в посока София, е затруднено заради самокатастрофирал автомобил. По първоначални данни има двама пострадали, транспортирани за преглед. В участъка движението  се регулира от полицейски служители. Извършват се процесуално-следствени действия.

публикувано на 11.08.24 в 13:52

Хиляди украински бойци участват в офанзивата на руска територия

Хиляди украински войници участват в офанзивата на руска територия, заяви пред АФП висш украински представител, чието име не се посочва. "Ние атакуваме. Целта е да бъдат разтеглени позициите на врага, да бъдат нанесени максимални загуби и да бъде дестабилизирана обстановката в Русия", заяви източникът. Зеленски потвърди за..

публикувано на 11.08.24 в 13:40
Серхий Марченко

Киев вини САЩ за увеличаването на бюджетния си дефицит

Министърът на финансите на Украйна призова в интервю за „Файненшъл таймс“ своите западни съюзници да ускорят изплащането на заем от 50 милиарда долара, твърдейки, че закъсненията в доставките на оръжия са допринесли за огромния бюджетен дефицит, който е принудил Киев спешно да осигури пари, за да плати на армията си. Серхий Марченко заяви..

публикувано на 11.08.24 в 12:55