Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олег Йорданов: Много е важно, че научната общност гласува за Джо Байдън

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Днес Джо Байдън от новоизбран президент ще се превърне в Президентът. В 19.00 часа българско време се очаква клетвата на Джо Байдън, който беше избран при условия, които често се съпровождаха в анализите с прилагателни като „безпрецедентни“.

Столицата Вашингтон е окупирана - 25 хиляди души от националната гвардия е тук, но имаме опасения, че безредиците ще се случат в щатските столици, където охраната не е толкова добра. За съжаление Доналд Тръмп отказва да признае, че не е победил. Въпреки че имаше заведени над 60 дела от неговите адвокати в тази посока, само едно стигна до Върховния съд и нито едно не спечели“. Това коментира в предаването „Хоризонт до обед“ Олег Йорданов от университета в Южна Каролина, професорът по математика и физика, който прогнозира с голяма точност победата на Байдън в ефира на „Хоризонт до обед“.

Въпреки загубата на делата опитът на Тръмп да не признае резултатите от изборите с тезата, че изборите му са откраднати, доведоха до метеж - още едно събитие, което остава под знака безпрецедентно в историята на американската демокрация, както и това, че отиващият си президент няма да предаде властта лично на встъпващия в длъжност. Освен на Тръмп трябва ли да се търси отговорност и на някой друг:

„Коментатори казват, че - да, особено на по-младите сенатори, които виждат в Тръмп ракета носител, но е показателно, че на последното заседание на Конгреса беше направено изказване, че няма доказано нито едно сериозно нарушение на изборите“.

Капитолия в очакване на клетвата на Джо Байдън  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според Йорданов не някой е откраднал изборите от Тръмп, а Тръмп се е опитал да открадне републиканската партия, за да я обърне в посока на неприемане на правилата на демокрацията, нещо, което не се е харесало на по-утвърдените политици в нея: 

Той беше импийчнът в Конгреса, сега трябва да се решава в Сената какво ще става с него. В интерес на истината, това не е от такова значение. Тръмп едва ли има шансове да се кандидатира, а по отношение на Тръмп в републиканската партия в следващите дни ще зависи кое крило в републиканската партия ще надделее – дали радикалното, което е готово, едва ли не, на всичко, или добрата стара републиканска партия“.

Какво да очакваме от Джо Байдън като президент: 

„Байдън вече е предложил програма на стойност 190 милиарда долара към 900-те милиарда долара в помощ на работещите американци, за училищата, за безработните, в помощ на икономиката за пандемията“. Според Йорданов Джо Байдън се позовава отдавна на учени, на медицински специалисти и на науката като цяло. 

„Освен това голяма част от научната общност гласуваха за Байдън. Това е основната промяна“. 

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Василе Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40