Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата коректност добива пълни очертания

Кузман Илиев: Байдън налага демократичен социализъм веднага

Новата администрация на САЩ ще втвърди тона спрямо Русия, Китай и Европа, казва анализаторът

Кузман Илиев
Снимка: Личен архив

Изключително политкоректен кабинет, изключително политкоректна администрация. Очевидно това е посланието – че оттук насетне всички ще бъдат включени по модела на това, за което се бори Демократическата партия, особено по-радикалните елементи вътре в нея. Това е много ясен сигнал, още с конструирането на администрацията по този начин с демарша в първия ден да има 17 мерки, които се опитват да „заличат“ пребиваването на Доналд Тръмп в Белия дом през последните 4 години“. Така политическият и икономически анализатор Кузман Илиев описва състава и посоката на новото управление във Вашингтон, след като президентът Джо Байдън официално встъпи в длъжност. 

Тази политическа коректност, за която Демократическата партия се бори много изявено от средата на 90-те години и ерата „Клинтън“, днес добива пълни очертания, на фона на обострените чувства и сантименти на патриотите и по-дясно мислещите, по-консервативно мислещите хора, заяви Илиев в интервю за БНР.

Привърженици на Доналд Тръмп по време на прощалното му изпращане в авиобазата „Андрюс“. Мериленд, 20 януари 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Дори на око, САЩ са разделени практически на две абсолютно несъвместими от гледна точка на културата, на икономическата визия и социалния мир възгледи. Културни вселени са това, които буквално се сблъскват на американска територия. Имаме едно разделение, подобно на Гражданската война, червени и сини щати, които изповядват съвсем различна представа за това как трябва да бъде конструирано обществото, управлението, отношенията на работното място. Това е една вражда, която е много трудно да бъде превъзмогната, още повече с такива радикални и крути мерки още от самото начало. И налива вода в мелницата на почитателите на Доналд Тръмп, които казват – виждате ли, буквално в първия ден нещата загрубяват изключително много.“

Джо Байдън в първите работни моменти като президент  Снимка: БТА

Подобна силна активност още в началото на мандата на Джо Байдън според анализатора е предизвикателна, защото „удря в едно от най-слабите места, по най-болезнените теми за американското общество“, подчерта Кузман Илиев в предаването „Преди всички“.

Забелязва се опит за разпределяне на бюджета по един много „по-равен, включващ, вземащ предвид разнообразието начин“, отбеляза Илиев. „Ако погледнем в другите сфери – той (Байдън - бел. ред.) „пипа“ не по-малко мощно. Както във външната политика, така и в икономическата сфера. Той налага един демократичен социализъм веднага.“

Джо Байдън полага клетва  Снимка: БТА

„Абсолютна илюзия е да се каже, че този, който победи в изборите, както е сега в САЩ, обединява двете половини. Напротив – той взима всичко, ощетявайки другата половина и то много сериозно. Затова Байдън според мен в момента не мисли в посока на историческия компромис, както неговата реч целеше да внуши или да успокои другата част от обществото. Всичко или нищо. Сега е моментът и буквално се действа много круто, за да се стигне до точка, в която ще бъде много трудно тези постижения, които Тръмп счита за такива, да бъдат обратно върнати на масата“, коментира Кузман Илиев.

Доналд Тръмп  Снимка: БТА

Доналд Тръмп по същество не беше толкова радикален и разчупващ статуквото, колкото го изкараха, но самата му реторика и неговият стил бяха по-крайни и това допадаше на една част от населението, смята Илиев. „Това беше просто неговата стратегия. Не мисля, че той е толкова убеден радикал. Той по-скоро гледаше собствената си политическа игра и полза.“

Време е Европа да започне да изживява себе си като играч със собствена идентичност, със собствено военно и политическо място, подчерта Кузман Илиев.

„Но с оглед администрацията и външния министър, държавен секретар Антъни Блинкен, Виктория Нюланд като помощник – това са най ястребите сред ястребите. Това е едно ято от ястреби. Те няма да оставят Америка настрана от големите залози и ще втвърдяват тона спрямо Русия, спрямо Китай и спрямо Европа, от гледна точка на това Европа да участва повече като инструмент в реализирането на външната политика на Щатите, отколкото като самостоятелен играч.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Кирилов

Европейски мерки срещу недостига на лекарства

Днес Комисията по обществено здраве на ЕП ще приеме своята позиция по предложената реформа на законодателството на ЕС по отношение на лекарствените продукти за хуманна употреба, включително рационализирането на структурата и процедурите на Европейската агенция по лекарствата.  Пред БНР изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по..

публикувано на 19.03.24 в 10:58

Любомир Кючуков: Докато има опасност за Русия, обществото се консолидира, за да не дестабилизира държавата

Би било изненадващо, ако има изненадани от резултатите от изборите в Русия. Те бяха с предизвестен край . Това коментира Любомир Кючуков, дипломат и международен анализатор, в интервю пред БНР. "Има два елемента, които предопределиха резултатите.  Първо, това е системата, която облагодетелства сегашния президент  и ще е елементарно,..

публикувано на 18.03.24 в 13:55
Велислава Дърева

Велислава Дърева: Много е трудно някой да бъде патриарх след Дядо Неофит

"И патриарх Максим, и патриарх Неофит бяха наистина много ярки обединителни фигури . Българската православна църква съхранява българския дух, обединява българския народ, дава му надежда и упование. Това са личности, които имат невероятни заслуги за развитието на православната вяра в България." Това каза пред БНР журналистът Велислава Дърева и..

публикувано на 16.03.24 в 13:40
проф. Атанас Семов

Проф. Атанас Семов: Мисията на патриарх Неофит по опазване на православието трябва да продължи!

"Това е много голяма загуба за България. Освен предводител на Светата ни православна църква, патриарх Неофит беше от много малкото останали обединителни фигури . Той беше не просто благ, дълбоко човечен, но и свещеник в най-свещения смисъл на думата, изразител на особено дълбока ценностна система . Той беше, и в личното общуване, както и в..

публикувано на 16.03.24 в 11:59
В първия ден на национален траур - 15 март, опашките от вярващи, отдаващи последна почит на патриарх Неофит, не секнаха до късно вечерта

Стотици миряни изпращат патриарх Неофит в небесния му път

Стотици миряни си вземат последно сбогом с патриарх Неофит.  "Беше свята личност. За него могат да се кажат само най-добри неща. Беше помирител. Беше свят човек ", казва д-р Станчева, която е била 20 години личен лекар на патриарха. България си взема последно сбогом с патриарх Неофит   "Имах честта да познавам патриарх Неофит и да работя..

публикувано на 16.03.24 в 10:37

Сигнали за липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B

За липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B сигнализираха слушатели на "Хоризонт" . Ваксината не е част от имунизационния календар и се намира трудно в аптечната мрежа у нас от години, потвърди Силвана Лесидренска от сдружение "Хепактив". Наша проверка показа, че вносителят на този препарат е подал уведомление за временно преустановяване на..

публикувано на 15.03.24 в 11:41

Доц. д-р Боян Хаджиев: Изборните резултати в Русия ще послужат за аргумент да продължи войната

Изборните резултати в Русия ще послужат за аргумент да бъде продължена войната в Украйна . Това заяви пред БНР доц. д-р Боян Хаджиев - преподавател по международни отношения в УНСС. Започва тридневното гласуване на президентските избори в Русия Той прогнозира нова мобилизация след изборите на базата на резултата . Очаква се и промяна в..

публикувано на 15.03.24 в 09:56