Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Политическата коректност добива пълни очертания

Кузман Илиев: Байдън налага демократичен социализъм веднага

Новата администрация на САЩ ще втвърди тона спрямо Русия, Китай и Европа, казва анализаторът

Кузман Илиев
Снимка: Личен архив

Изключително политкоректен кабинет, изключително политкоректна администрация. Очевидно това е посланието – че оттук насетне всички ще бъдат включени по модела на това, за което се бори Демократическата партия, особено по-радикалните елементи вътре в нея. Това е много ясен сигнал, още с конструирането на администрацията по този начин с демарша в първия ден да има 17 мерки, които се опитват да „заличат“ пребиваването на Доналд Тръмп в Белия дом през последните 4 години“. Така политическият и икономически анализатор Кузман Илиев описва състава и посоката на новото управление във Вашингтон, след като президентът Джо Байдън официално встъпи в длъжност. 

Тази политическа коректност, за която Демократическата партия се бори много изявено от средата на 90-те години и ерата „Клинтън“, днес добива пълни очертания, на фона на обострените чувства и сантименти на патриотите и по-дясно мислещите, по-консервативно мислещите хора, заяви Илиев в интервю за БНР.

Привърженици на Доналд Тръмп по време на прощалното му изпращане в авиобазата „Андрюс“. Мериленд, 20 януари 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Дори на око, САЩ са разделени практически на две абсолютно несъвместими от гледна точка на културата, на икономическата визия и социалния мир възгледи. Културни вселени са това, които буквално се сблъскват на американска територия. Имаме едно разделение, подобно на Гражданската война, червени и сини щати, които изповядват съвсем различна представа за това как трябва да бъде конструирано обществото, управлението, отношенията на работното място. Това е една вражда, която е много трудно да бъде превъзмогната, още повече с такива радикални и крути мерки още от самото начало. И налива вода в мелницата на почитателите на Доналд Тръмп, които казват – виждате ли, буквално в първия ден нещата загрубяват изключително много.“

Джо Байдън в първите работни моменти като президент  Снимка: БТА

Подобна силна активност още в началото на мандата на Джо Байдън според анализатора е предизвикателна, защото „удря в едно от най-слабите места, по най-болезнените теми за американското общество“, подчерта Кузман Илиев в предаването „Преди всички“.

Забелязва се опит за разпределяне на бюджета по един много „по-равен, включващ, вземащ предвид разнообразието начин“, отбеляза Илиев. „Ако погледнем в другите сфери – той (Байдън - бел. ред.) „пипа“ не по-малко мощно. Както във външната политика, така и в икономическата сфера. Той налага един демократичен социализъм веднага.“

Джо Байдън полага клетва  Снимка: БТА

„Абсолютна илюзия е да се каже, че този, който победи в изборите, както е сега в САЩ, обединява двете половини. Напротив – той взима всичко, ощетявайки другата половина и то много сериозно. Затова Байдън според мен в момента не мисли в посока на историческия компромис, както неговата реч целеше да внуши или да успокои другата част от обществото. Всичко или нищо. Сега е моментът и буквално се действа много круто, за да се стигне до точка, в която ще бъде много трудно тези постижения, които Тръмп счита за такива, да бъдат обратно върнати на масата“, коментира Кузман Илиев.

Доналд Тръмп  Снимка: БТА

Доналд Тръмп по същество не беше толкова радикален и разчупващ статуквото, колкото го изкараха, но самата му реторика и неговият стил бяха по-крайни и това допадаше на една част от населението, смята Илиев. „Това беше просто неговата стратегия. Не мисля, че той е толкова убеден радикал. Той по-скоро гледаше собствената си политическа игра и полза.“

Време е Европа да започне да изживява себе си като играч със собствена идентичност, със собствено военно и политическо място, подчерта Кузман Илиев.

„Но с оглед администрацията и външния министър, държавен секретар Антъни Блинкен, Виктория Нюланд като помощник – това са най ястребите сред ястребите. Това е едно ято от ястреби. Те няма да оставят Америка настрана от големите залози и ще втвърдяват тона спрямо Русия, спрямо Китай и спрямо Европа, от гледна точка на това Европа да участва повече като инструмент в реализирането на външната политика на Щатите, отколкото като самостоятелен играч.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Надежда Цекулова

Липсва официална статистика за майчината смъртност за 2019 г. в България

„Липсва статистика на майчината смъртност за 2019 година“ , съобщи в  "Хоризонт до обед" Надежда Цекулова, директор програма кампании и комуникации в Българския хелзинкски комитет. „ Последното изследване на БХК  откри тези липсващи данни. Всяка година БХК подготвя доклада за правата на човека за предходната година, и когато за 2021..

публикувано на 08.03.21 в 13:04
Еколози протестират срещу изграждането на бъдеща инсталация за горене на отпадъци в София. 2016 г.

Еколози срещу инсталации за горене на отпадъци в София и Девня

По-чист въздух и спиране на проектите за инсталации за горене на отпадъци ще поискат на протестни шествия днес представители на сдруженията „За Земята“ и „Дишай Девня“ .  Общото между София и Девня са плановете на общините да изградят инсталации за горене на отпадъци . В североизточния град подобни проекти вече са реализирани, има и нови..

публикувано на 08.03.21 в 09:39
Проф. Доброслав Кюркчиев

Проф. Кюркчиев: Правилно е отварянето на заведенията, не и спирането на плановия прием

"Трябва да се прави разлика между зараза и заболяване. Не съм чул от милионите ваксинирани хора срещу Covid-19 да има някой, който да е развил тежко заболяване от коронавируса ".  Това каза пред БНР имунологът проф. Доброслав Кюркчиев, ръководител на лабораторията за клинични изследвания на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Той подчерта, че и трите..

обновено на 07.03.21 в 21:47

Техническите паспорти на сградите - какво трябва да знаем

Крайният срок за издаването на техническите паспорти на сградите е 31 декември 2022 година, потвърди в предаването „Хоризонт до обед“ Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие. Сградите, строени след 2007-2008 година имат такива паспорти, защото това е изискване за въвеждане в експлоатация . Санираните сгради също трябва..

публикувано на 04.03.21 в 12:12

Политическите кампании онлайн - тролене без позитивни послания на микро ниво

Онлайн комуникационните канали са ефективни само тогава, когато се използват постоянно, а не кампанийно, както се случва при повечето български партии. Това каза пред БНР Калин Василев от Агенцията за управление на онлайн репутация и дигитален маркетинг. Според него п олитическите формации правят две основни грешки в използването на онлайн..

публикувано на 04.03.21 в 10:45

Хората със зависимости са търсили най-често спешна помощ по време на пандемията

"В изолацията и пандемията  хората със зависимости са търсили много по-често Спешната помощ, това сочат данните от  Националната информационна линия , което пък означава, че хората са отлагали търсенето на медицинска помощ  за решаване на проблема им", заяви в "Хоризонт до обед" Светослав Кирилов, терапевтичен директор на Асоциация за..

публикувано на 02.03.21 в 11:28
Алепу, 5 март 2019 г.

Протест в София и други градове срещу застрояването на Черноморието

Протестни прояви срещу застрояването по Черноморието са планирани за днес в София, Пловдив и Русе . Повод за недоволството е заповедта за защитена зона Камчия, за която през януари отпадна забраната за строителство . Акциите се провеждат три седмици след демонстрацията пред Министерския съвет, на която еколозите поискаха трайни решения за..

обновено на 01.03.21 в 12:09