Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилиян Иванов: Астрологията учи, че животът ни зависи от нас самите

На Земята сме само едни ученици, смята авторът на “Астрологичен пътеводител”

Стилиян Иванов
Снимка: Личен архив

Астрологията е математическа наука, която е известна още от преди повече от 5000 години, а в конструирането на модела на човека и на света древните мъдреци са използвали именно математика“, каза в предаването „Преди всички“ Стилиян Иванов за новата си книга “Астрологичен пътеводител”. Това е негова четвърта книга.

Иванов е автор, режисьор и продуцент на 55 документални филми за история, култура, философия и вярвания на човечеството.

Астрологията е философията на математиката – тя ни помага да видим по-един красив начин себе си. Чрез астрологията по забавен начин представяш нещата за човек. Желанието ми с книгата е да докажа, че астрологията не е шарлатанство, а е наука. Защото последните години много хора се пишат, че се занимават и разбират от астрология, без да имат нужните познания.

astronom_astrologА чрез астрологията човек може да получи един математически точен модел за себе си и да познаят себе си, да се приемат и после да живеят според, това което са приели за себе си. Астрологията дава един модел, който има милиарди разнообразия, но все пак следва строго написани закони", обясни Иванов. 

"Трите аксиоми в астрологията са:

Ние се прераждаме и това, което наричаме живот е училище, след това ние спираме да се вземаме толкова на сериозно и да мислим, че сме повече от другите или по-малко от тях.

Второто правило е, че живеем сами на този свят, и всичко, което виждаме около себе си са наши отражения – хората, които харесваме, са от онази част, която ние сме изучили и приели, а хората, които не харесваме показват онази част, която тепърва трябва да изучим.

И трета опорна точка в астрологията: Тъй като живеем в двуполюсен свят на ден и нощ, топло и студено, вдишване – издишване – трябва знаем, че не може да живеем само в зона на т.нар. “комфорт“- трябва да излизаме и влизаме от зоните на комфорт и най- вече: Нашият живот зависи от нас самите."

Авторът посочи още, че не е нужно да се опитваме да отговорим на очакванията на хората, ние първо на себе си трябва да кажем "Браво! Не трябва това да го чакаме от другите.

"Но първо да не забравяме, че ние тук сме само ученици...", каза още Иванов.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54