Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на "ЧЕСТ" заявиха, че партията ще работи за фундаментална промяна

Снимка: БТА

Партията "Чиста, единна и суверенна татковина" - "ЧЕСТ", ще работи за фундаментална промяна на политическия и икономическия строй в страната. Това каза на пресконференция в БТА Симеон Костадинов - член на Председателския съвет на партията, предаде БТА.

Съществуващата либерално-парламентарна система е изчерпана, тя следва да се замени с президентска форма на управление. Наясно сме, че това представлява огромна конституционна промяна, и не само, но считаме, че този дебат трябва да започне, допълни Костадинов.

Той обяви, че на 13 януари Софийският градски съд е излязъл с решение, с което вписва "ЧЕСТ" в регистъра на политическите партии. Това поставя началото на нашето участие в политическия живот на страната, заяви Костадинов.

Партията определя себе си като национално-патриотична консервативна и социално-етатистка формация и е радетел на "връщането на нормалността в държавата".

От политическата формация съобщиха, че разговарят с редица, основно граждански сдружения и организации, споделящи възгледите й, с които предстои сключване на официални споразумения, и изтъкнаха, че за тях ще бъдат "широко отворени листите" като гражданска квота.

На предстоящите парламентарни избори политическата формация ще участва самостоятелно. Пътят за нас сега започва, нашата цел е неотклонно да повишаваме и увеличаваме политическата тежест в обществото с всеки следващ избор, коментира Костадинов.

Сред програмните цели на партията е промяна в Конституцията на България с цел установяването на православното вероизповедание като официално, а останалите вероизповедания ще имат пълна религиозна свобода, стига да не отричат християнския характер на страната ни и националната ни идентичност.

Отмяна на Закона за социалните услуги, прекратяване на опитите за повторно въвеждане на Истанбулската конвенция под каквато и да е форма, забрана на програми за ранно сексуално обучение на децата, са сред другите цели.

"ЧЕСТ" ще работи за нов икономически модел със засилена роля на държавата, като целта е стратегическите и структуроопределящите отрасли да станат държавна собственост. От партията са за отмяна на плоския данък и връщане на прогресивното данъчно облагане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07