Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Рекорден брой задържани“ на протестите в подкрепа на Навални в Русия

Протест в подкрепа на Навални в Ню Йорк, 23 януари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По данни от изминалата нощ задържаните в цяла Русия на акциите в подкрепа на опозиционера Алексей Навални са 3134 души. Това съобщи правозащитната организация ОВД-Инфо, според която това е рекорден брой за времето на работата му.

Най-много са задържаните в Москва – 1201 души, на второ място е Санкт Петербург с 471 души, предаде „Нюзру“.

Десетки протестиращите са задържани и в Новосибирск, Казан, Воронеж, Сочи, Ставропол, Омск, Нижний Новгород, Владивосток, Курск, Якутск, Хабаровск, Уфа, Комсомолск наАмур, Самара, Барнаул.

Предишният рекорд по арести е от акциите срещу корупцията в страната през юни 2017 г., когато в цяла Русия са били задържани 1769 души.

Сред задържаните вчера бе и съпругата на Навални Юлия, но снощи бе съобщено, че тя е освободена.

САЩ и Канада, също както и ЕС преди това, осъдиха арестите и призоваха за освобождаването на демонстрантите.

От своя страна руското МВнР обвини посолството на САЩ в Москва в намеса във вътрешните работи на Русия и поощряване на протестите.

„Посолството на САЩ в Москва не за първи път демонстрира пренебрежение към дипломатическите норми и правила, активно публикувайки в социалните мрежи съобщения в подкрепа на несъгласуваните (с властите – б.р.) протестни акции в руски градове“, се посочва в съобщение на руското външнополитическо ведомство. 

Арест по време на неразрешен от властите протест в подкрепа на Навални в Москва, 23 януари 2021 г./ЕПА/БГНЕС

Московските следователи продължават да анализират голямо количество снимков и видео материал със зафиксирани противоправни действия, съобщават от Следствения комитет. 

Колегите им в Санкт Петербург проверяват видеозапис, който показва как полицай изритва в корема жена на средна възраст, тя пада на асфалта и си удря главата. Жената е откарана в болница и настанена е в интензивно отделение в тежко състояние. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Алексей Навални бе задържан в Москва след завръщането си от Берлин.

Блумбърг: Кремъл ще хвърли задълго Навални в затвора

Кремъл е решен да държи опозиционера Алексей Навални в затвора за няколко години или повече и така ще наруши практиката за предишните му присъди, които не са били повече от няколко седмици. Това заявяват близки до руското ръководство анонимни източници..

обновено на 22.01.21 в 12:57
Вицепремиерът Екатерина Захариева

Захариева осъжда арестите на мирни демонстранти, подкрепящи Навални

Осъждаме арестите на мирни демонстранти, подкрепящи Алексей Навални в цяла Русия, и призоваваме да бъдат незабавно освободени. Свободата на мирен протест трябва да бъде зачитана. Това написа в профила си в Туитър Екатерина Захариева,..

публикувано на 23.01.21 в 16:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горяха складове на бившия Ремзавод в Шумен, пожарът е овладян

Пожарът, който избухна привечер в складовете на бившия Ремзавод в Шумен, е локализиран, съобщават от полицията. По първоначални данни там бяха запалени ветеринарни продукти.  Гасителните действия на място продължават. С огнената стихия се борят 30..

публикувано на 16.08.24 в 21:11

Русия се готви за "десетилетия" под западни санкции

Икономическите санкции, наложени от Запада на Русия, ще останат в сила "десетилетия", дори ако има мирно уреждане на военния конфликт в Украйна, заяви в петък високопоставен служител на руското външно министерство, цитиран от агенция Ройтерс...

публикувано на 16.08.24 в 20:46
ген. Олександър Сирски

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск. Това твърди техният командир Олександър Сирски. По думите му, на места те са се придвижили до 3 км през последното денонощие. Генерал Сирски съобщи за боеве..

публикувано на 16.08.24 в 20:39
Джевдет Чакъров на посещение в Мадан

Джевдет Чакъров: Повече от потребно е да имаме редовно правителство след изборите

Повече от потребно е да имаме редовно правителство, за да се решават проблемите и да заработи Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми, каза пред журналисти в Мадан председателят на ДПС Джевдет Чакъров. Джевдет Чакъров..

публикувано на 16.08.24 в 20:28
Летище

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията, тъй като стотици служители от граничните сили на летище “Хийтроу” са готови да предприемат 23 дни на стачни действия от края на месеца. Около 650 членове..

публикувано на 16.08.24 в 19:56
Президентътт на САЩ Джо Байдън в Дъблин, Ирландия - 13 април 2023

Байдън: Споразумението за прекратяване на огъня в Газа е по-близо, отколкото преди три дни

Американският президент Джо Байдън заяви, че "ние сме по-близо, отколкото някога сме били" до прекратяване на огъня в Ивицата Газа, "но все още не сме достигнали дотам", тъй като преговорите в региона продължават и следващата седмица, предаде..

публикувано на 16.08.24 в 19:31
Село Воден след пожара

БЧК преведе над 41 хил. лв. за пострадалите от пожарите в община Болярово

Българският Червен кръст (БЧК) преведе над 41 хиляди лева по дарителската сметка на община Болярово за пострадалите от опустошителните пожари пред месец в селата Воден и Крайново, съобщава БТА. Стотици са подкрепили кампанията със SMS на..

публикувано на 16.08.24 в 19:15