Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болница „Свети Георги“ в Пловдив е първа по брой имунизирани медици

Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Към края на първия етап от ваксинацията у нас Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив отчете, че в него са се включили 689 души от персонала, с което заема първо място сред лечебните заведения в страната по брой имунизирани.

„Това е общ наш успех и означава, че съмненията са оставени на заден план“, каза в „Преди всички“ епидемиологът на болницата д-р Християна Бацелова. 

Според д-р Бацелова в основата на добрите резултати на кампанията по ваксинирането са както перфектната организация в самата болница, така и добра информираност на персонала.

„Имаше колеги, които се притесняваха, че в миналото са имали алергични реакции, но иначе искаха възможно най-бързо да бъдат ваксинирани, защото знаеха каква е болестта."    

Епидемиологът припомни, че за 3 дни от старта на кампанията в края на декември са били поставени първите дози на 171 от записалите се служители на лечебното заведение. Те вече имат завършена ваксинационна схема след поставянето и на втората доза. 

ЕПА/БГНЕС

Д-р Бацелова заедно с екип от колеги извършва манипулациите в единия от двата ваксинационни кабинета – в база 2 на здравното заведение на бул. „Пещерско шосе“ . Вторият се намира в Клиниката по кожни и венерически болести в база 1.

За стриктното спазване на имунизационния план отговорността е на екипите, които участват в поставянето на ваксините като се работи и в много добра  координация с РЗИ-Пловдив. Съществена е и ролята  на болничната аптека, осигуряваща стриктния контрол на т. нар. "хладилна верига" , каза още д-р Бацелова.

"Защото ваксината е много нестабилна и може да стане неефективна, другото, което усложни процеса е, че тя трябва да бъде приготвена - тя не идва в индивидуални дози, както са много други ваксини, затова беше много важно стриктното спазване на всички изисквания."

И въпреки че кампанията вече е в ход и броят на ваксинираните (най-вече медици на този етап) нараства с всеки ден, д-р  Християна Бацелова посъветва: 

"Въпреки че са ваксинирани,  медиците да продължават да спазват всички противоепидемични мерки - маска, дезинфекция, все още не ясно дали ваксината ще осигурява т. нар. "стерилен имунитет"- тоест ваксинираното лице да не е източник на зараза." 

БГНЕС

Смята също, че при разгръщането на кампанията ще е много голяма и отговорността на личните лекари, като обръщат внимание на възрастните си пациенти, които нямат информация, както хората с достъп до интернет.

И тъй като част от имунизираните може би ще искат да проверят, изследвайки се дали вече имат защита срещу инфекцията,  д-р Бацелова поясни:   

"На 7 до 14 ден след поставянето на втората доза от ваксината би трябвало да можем да проверим имунитета си. Лицата може да се изследват и един месец след това, а също и между втората доза."

Случаите на заразени хора с вируса след поставянето на ваксина, експертът поясни с това, че човекът е бил в инкубационен период на заболяването или са се заразили непосредствено след поставянето ѝ, защото е нужно поне 7 дни до 12 дни, за да има лицето защита. 

Според епидемиологът на Университетската болница „Свети Георги“ ваксините са ефективни спрямо новия щам на Covid-19 от Великобритания, случаи на който вече има и в България. Но се чака да се докаже дали ще са толкова ефективни и срещу щама от Южна Африка.

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически фестивал "Доблест и слава",  Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти. Областният управител Олег Синегубов съобщи, че въздушна атака е отнела живота на трима души и..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри, е първият депутат лейбърист, напуснал кораба на управляващите, като в писмото с оставката си,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на Международната космическа станция, съобщиха от НАСА.  Мисията беше отложена с няколко дни заради..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия се Празник на плодородието. Назяран отправи риторичния въпрос дали парламентът има нужда от..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се очакват обилни валежи и бури в източна Македония, Тракия и по островите в северната и източната..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води предизборната кампания за Бундестага като кандидат за канцлер. Двамата председатели на AfD Тино Хрупала..

публикувано на 28.09.24 в 18:42