Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дете дари наградата си на Дома за медико-социални грижи в Добрич

9-годишният Георги дари наградата си на свои връстници
Снимка: Личен архив

В началото на тази година Домът за медико-социални грижи за деца в Добрич получи първото си дарение. То е специално не защото е на голяма стойност, а защото идва от 9-годишно дете, решило да дари собствената си награда от училищен конкурс на други деца. 

Наградата ваучери за играчки третокласникът Георги Неделчев печели от конкурс, организиран в училището му „Хан Аспарух“ в града. Децата трябвало да представят свое видеопослание, свързано с отминалите коледни и новогодишни празници. С помощта на майка си Георги заснема клипче, в което показва българските традиции и обичаи

„Ние се спряхме на традициите и обичаите на Коледа в добруджански стил“, разказва майката Даниела Димитрова. Самата тя е завършила народно пеене. Има ясни спомени от детството си, от баба си и прабаба си. „Които искам да предам и на моите деца.“

След като става ясно, че неговият коледен поздрав е отличен на първо място, Георги и майка му решават да дарят наградата на Дома за медико-социални грижи. Според Даниела Димитрова сумата не е голяма, но по-важен е жестът и фактът, че той идва от дете. 

Георги Неделчев

„Почувствах се много добре, защото исках да помогна на тези деца, които имат нужда“, казва Георги. 

Даниела Димитрова е детски учител. Споделя, че целта е била постъпката на сина й „да бъде пример и за други семейства и за други деца, защото човещината и добрината у българина започва да изчезва“.

Георги е първото дете индивидуален дарител на Дома за медико-социални грижи в Добрич, споделя неговият директор д-р Иво Войчев. 

„Жестът е наистина чудесен. Още по-чудесен го прави това, че идва от дете, което предоставя своя награда, за да зарадва свои връстници, които имат проблеми с адаптацията, физическото, психическото си развитие. Много приятен жест на благотворителност, не толкова на дарителство.“ 

Децата развиват своите представи за добро и зло именно в тази възраст, отбелязва още директорът Иво Войчев. „И е добре те да бъдат поощрявани към такова нещо. Добротата се оформя по този начин. Обществото се промени – стана по-консуматорско, спряхме да се интересуваме от останалите, от хората около нас…“

Малкият Георги обаче вярва в промяната.  

Мечтая да стана президент, защото искам да направя нашата държава по-хубава.“

Снимките в публикацията са от личен архив на семейството.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33