Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Ноев: Борисов говори за Навални, но не и за "Новичок" на българска територия

Бойко Ноев в студиото на БНР
Снимка: БНР

"Странно е как Борисов говори по случая "Навални", но не проронва нито дума за случая с употреба на "Новичок" на българска територия. Това е лицемерно". Това каза пред БНР Бойко Ноев - бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО, който заедно с други популярни, обществено активни българи разпространиха апел до държавните институции и политическите партии да осъдят репресиите срещу руския опозиционер Алексей Навални. Призивът им е България и нейните съюзници в НАТО и ЕС "да предприемат ефективни мерки, включително санкции, в подкрепа на демокрацията в Русия и на борците за нея в тази голяма страна".

Той беше категоричен, че българите трябва да знаят какво е отношението на властта в България, която те избират, към Навални и случващото се в Русия. 

По думите на Бойко Ноев за разлика от случая "Скрипал" и за разлика от случая "Навални", в българския случай има официално повдигнати обвинения срещу поне трима от участниците в опитите за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и един служител на компанията "ЕМКО":

"Всичко се прави по начин, по който да бъдат заметени следите, за да не бъде раздразнена руската мечка и нещата да се оттекат. Президентът Румен Радев е прав, че Бойко Борисов е длъжник не само на пострадалите, но и на всички хора в България, които са чувствителни по тези въпроси".

Той подчерта, че разследвания се правят в чужбина, защото в България е по-сложно. По думите му помагачите, а вероятно и поръчителите са в България, но не се разследват. 

Ноев подчерта, че Радев внимава в поведението си, защото ще разчита на БСП за преизбирането му за втори мандат, а социалистите вече са заявили, че случаят "Навални" е вътрешен проблем на Русия.

"Очаквам от президента да има по-ясна позиция за Навални", заяви Ноев.

Авторитарният начин на управление в Русия много се взаимства у нас, смята Бойко Ноев и уточни, че е наивно да се мисли, че Борисов е прозападен човек, който действа в защита на демократичните ценности и на идеалите на ЕС и НАТО:

"Борисов построи тръба на руснаците с нашите пари, той беше напът и не се е отказал да даде на руснаците нашата оръжейна индустрия, той отвори вратата за руската ядрена централа. Всичко това е свързано с документи и факти". 

Интервюто на Диана Янкулова с Бойко Ноев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Христо Грозев

Христо Грозев, "Белингкат": Навални показа, че не е г-н Никой, който не интересува Путин

" Това, което разкрихме в нашето разследване, е не само опит за структурирано убийство на единствения опозиционен лидер в Русия , а съществуване на цяла структура за отравяне и убиване на граждани на Русия, които не са съгласни с държавата ". Това каза..

публикувано на 21.01.21 в 14:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала..

публикувано на 14.07.24 в 08:21
Снимката е илюстративна

ЕС: Нужно е повишено внимание във връзка с птичия грип

Няма повод за тревога, но е необходимо повишено внимание във връзка с птичия грип. Това обяви тази седмица Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и уточни, че вирусите на заболяването продължават да циркулират, макар и на..

публикувано на 14.07.24 в 08:16

Безпрецедентни мерки за сигурност за националния празник на Франция

Франция посреща националния си празник с блясъка на Олимпийския огън и мрак относно бъдещото си управление след извънредните избори. Тържествата ще преминат при безпрецедентна охрана. Френският национален празник заварва Париж в трескава..

публикувано на 14.07.24 в 08:07
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Преговорите за примирие в Газа са преустановени

Преговорите за примирие в Ивицата Газа са били преустановени, след като три дни интензивни разговори не са успели да доведат до приложим резултат. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от египетските сили за сигурност, пожелали..

публикувано на 14.07.24 в 07:58
Кирило Буданов

Кирило Буданов: Правени са няколко опита за убийство на Путин

Правени са няколко опита за убийство на руския президент Владимир Путин, заяви вчера ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, цитиран от ДПА. "Но, както виждате, те са били неуспешни“, каза Буданов пред украинския сайт "Ню..

публикувано на 14.07.24 в 07:53

ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство

Федералното бюро за разследване пое ролята на водещ федерален орган в разследването на стрелбата на митинг на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на ФБР. Вчера снайперист откри стрелба по Тръмп на митинг в Пенсилвания,..

публикувано на 14.07.24 в 07:40