Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български обреди и ритуални текстове в „Реката на залеза“

Проф. д-р Александър Илиев
Снимка: личен архив

Български обреди и ритуални текстове се преплитат в „Реката на залеза“. Постановката е новото премиерно заглавие в афиша на НАТФИЗ. Първото представление пред публика е на 2 февруари, вторник. Режисьор е проф. Александър Илиев, а в спектакъла участват студентите му от „Театър на движението - Пантомима“.  

„Реката на залеза“ е по българските обреди и ритуални текстове за Пеперуда, Герман, Сватба, Оплакване; по мотиви от разказа на Габриел Гарсия Маркес „Най-красивият удавник на света“, приказката на Николай Райнов „Русалката от синия вир“ и стихотворението на Пенчо Славейков „Неразделни“. 

„Спектакълът е пантомимен, танцът е елемент от него. Избрах заглавието, защото в момента има много голям интерес към българския фолклор, едновременно с това и голяма профанация на фолклора ни“, сподели проф. Александър Илиев за предаването „Нещо повече“

Група девойки от село, останало само с кмет и поп от представителите на мъжкия пол, се подготвя за празника. От стара бабина ракла вадят костюми, ритуални  предмети, замесват глина за куклата „Герман“. Избират една от девойките да бъде „Пеперуда“ и я накичват с листа. Ръководени от кметицата и попадията, те започват ритуала, но откриват, че вейките са нахвърляни върху удавен мъж. С помощта на попа и кмета изваждат удавника на брега. Решават да го погребат по християнски и отърчават до селото за дрехи и обредни предмети. Една от девойките остава да го пази – тя е и избраната да играе „Пеперуда“. Ритуалът става реалност, мъртвият мъж замества куклата на Герман. 

Спектакълът разкрива феномена на чистата любов. Ритуалът „мъртъв мъж, умрял за дъжд“ и целият обреден цикъл разказват за „духовната суша“, в която живее съвременното поколение. Представлението има две лица – съвременно и древно. Безусловното и органично поведение е ключът към всички епизоди, в които „магията не действа“. Условно и стилизирано е действието по време на обредите. Там танцът, напяването, наричането, оплакването и ритуалния жест създават друга символна реалност, магическа в своята същност, но истинска като сюблимна проява на личността и общността. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Чеков

Божидар Чеков: В чужбина разбрах какво е България

В чужбина разбрах какво е България. Това сподели пред БНР Божидар Чеков, журналист и писател, който живее във Франция. Той представи книгата си  с разкази "Билет за връщане". "Това е резултат от срещи и от актуалността в България и Франция, както и от сравненията, които правя". И на двете места липсва мнението на хората, които работят и..

публикувано на 25.06.24 в 19:26

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В третото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: Отправяме поглед към музикалните събития в Бургас: - Трупата на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ гостува с най-новата си продукция - мюзикъла “Здравей! Как си, приятелю?“ по песни на..

обновено на 24.06.24 в 18:23

Спомен за проф. Реса Колева

В рубриката за българското музикално минало "Помните ли..." в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме 90-годишнината от рождението на изтъкнатата камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева, подготвила и възпитала плеяда наши певци, сред които Веселина Кацарова и Светла Василева, познати с голямата си международна кариера на..

публикувано на 24.06.24 в 14:49

На "Парад на модата" канят в Драматично-кукления театър в Плевен

В Плевен тази вечер е поредният шоу спектакъл „Парад на модата“. Негов създател е Георги Ангелов - един от любимите актьори в трупата на Драматично - кукления театър „Иван Радоев“. С това издание отбелязва 35 години от създаването на модното събитие, а специален гост е актрисата Аня Пенчева. "Съчетал съм дреха, пластика, музика, светлина и..

публикувано на 23.06.24 в 06:56
Бойко Беленски

Бойко Беленски събра в книга неизвестни факти от живота на Алеко Константинов

Дай на Бойко Беленски предизвикателство. Кажи му, че не може да напише книга за Щастливеца и гледай какво става. Това дръзнала да каже наша колежка по перо и Бойко Беленски  започва да издирва документи за живота на този наш знаменит писател. Семейство, социална и политическа дейност, сърдечни трепети, приятелски кръг и пътешествия,..

публикувано на 23.06.24 в 05:23

Четвърто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър в парк "Военна академия"

Четвъртото издание на Софийския фестивал на Музикалния театър и тази година ще се проведе на откритата сцена в парк "Военна академия". Официалното откриване на Фестивала ще бъде на 23-ти юни от 20:00 часа със спектакъла “Кармина Бурана” на Балет "Арабеск" .  Заключителният концерт-спектакъл “Кавалери канят” ще бъде на 13-и юли от 20:00..

публикувано на 21.06.24 в 16:26

Започва музикалното "Варненско лято" 2024

На 22 юни с концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под диригентството на Константин Илиевски ще бъде открит официално Международният музикален фестивал "Варненско лято". Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей „Варненско лято“ за пореден път събира в едно традиция и бъдеще: Първо ще прозвучи музикалната емблема на..

публикувано на 21.06.24 в 09:21