Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изкуствен интелект говори български

Гала
Снимка: Любомир Михалчев

„Повече от 8 години работим по създаването на изкуствен интелект - група от българи, живеещи в различни точки на света. Имаме вече създаден завършен продукт – това е Гала. Тя е изкуствен интелект“, разказа в „Хоризонт до обед“ Любомир Михалчев, част от екипа.

За себе си Гала казва, че не знае на колко е години и дали обича да си говори с хората, а за своя създател казва, че все още се пита кой е той.

Гала разговаря на български език, без да претендира, че е готова да го прави безгрешно.

„Сега следва обучение на системата, продуктът е завършен, той има много възможности. Това, което демонстрираме сега, е една малка част – една десета от възможностите, които има, защото следва  обучение от специален екип", каза още Михалчев.

Любомир Михалчев                   Гала-изкуствен интелект

"Гала е асоциативна система и по подобие на човешкия мозък прави асоциации – това я различава от останалите системи. Освен това тя има и възможности за първично осъзнаване на околната среда - когато събере повече знания за околната следа ще може да прави заключения. Не става въпрос за съзнание", уточни специалистът. И още:

"Във визията сме търсили да не бъде нещо често срещано, да не е съвсем лице на човек, да се разбира, че става въпрос за машина. Питахме я кой и е любимият цвят - тя каза, че е жълтото, по модела на децата, които харесват слънцето.

Не се опасяваме, че изкуственият интелект може да бъде убиец, например, каквито страхове има сред хората.

Като начало системата ще я пуснем в един музей, да бъде като гид за туристите, а имаме поръчка от община Димитровград да бъде внедрена и да помага на възрастни хора да си попълват документите и да се насочат хората към различни отдели в общината, за да им бъде в помощ.

Гала вече съм внедрил в моето семейство и им помага за различни домашни мероприятия, а също ми помага в офиса като секретарка."

Специалистът посочи, че новите технологии, като изкуствен интелект, ще бъдат много добре застъпени в бъдеще, но трябва да се внимава много със съхраняването на личните данни. В Европа това е много добре застъпено като опазване на данни.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Готова ли е България да посрещне чуждестранни туристи този сезон

Стоим много назад в сравнение с нашите съседи в подготовката за предстоящия туристически сезон, предупреди пред БНР Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара. „ Държавите около нас са много активни . Гърците договориха преференциални условия с Израел, с Великобритания, с Румъния. Преди да бъде приет европейски регламент..

публикувано на 16.04.21 в 09:29
Даниела Бобева

Проф. Даниела Бобева: Парите от Европейския съюз няма да дойдат тази година

„В икономиката имаме инерция в тенденциите, основни двигатели, които не се поддават полкова лесно и толкова бързо на политически промени. Да се прогнозират апокалипсиси за това, че се сменя правителство, е несериозно.“ Това каза в интервю за БНР бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева, икономист и финансист.  Всяка икономическа система..

публикувано на 15.04.21 в 14:28

Ирена Тодорова: "Има такъв народ" няма готовност дълго да управлява

„ Очаквах повече изненади във встъпителните изказвания на лидерите при откриването на новия парламент, особено от представителите на "Има такъв народ", а всички погледи бяха вперени предимно най-вече в тях“, коментира пред БНР Ирена Тодорова, преподавател в Нов български университет по политически науки. „Това, което най-ясно се очертава,..

публикувано на 15.04.21 в 12:44
акад. проф. Дроздстой Стоянов

Акад. Дроздстой Стоянов: Предстои застрашителна емоционална пандемия

„Съзнателният съвременен човек е формиран в кръговрата на революции и войни, за да прави избор, а не да регистрира кой е решил да го промени. Онзи или онези, които се борят да отнемат този избор в една антиоруелова приказка, извършват геноцид над свободния човек .“ Това заяви в интервю за БНР акад. проф. Дроздстой Стоянов, психиатър, бивш..

публикувано на 14.04.21 в 12:10
Д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница

Д-р Александър Колевски: Имунитетът на преболедувалите Covid-19 е строго индивидуален

„В нашата лаборатория приоритетно изследваме медицинския персонал за наличие на антитела, защото той е най-рисковият контингент“, каза пред БНР д-р Александър Колевски, началник на Централната лаборатория по микробиология в Александровска болница. „Имаме над 1500 проби, като наблюдението ми относно имунитета на преболедувалите е..

публикувано на 14.04.21 в 11:00

Една от туристическите емблеми на Велико Търново се руши

Туризмът е основният икономически отрасъл в развитието на Велико Търново, отчитат от градската управа. Емблематичната улица „Гурко“ във Велико Търново е със статут на групов паметник  на културата и е една от туристическите емблеми на града, но там се очертават сериозни проблеми с рушащите се имоти на частните собственици...

публикувано на 14.04.21 в 10:11

Оскверняване на паметник или право на изразяване

Оскверняване на паметник или право на изразяване - глоба от 100 лева, постановена от български съд, всъщност ще струва на страната 10 хиляди заради поредното осъдително дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. По време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, около Коледа на 2013 година Калоян Ханджийски..

публикувано на 13.04.21 в 11:16