Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До 2050 година 60 на сто от жилищните сгради трябва да бъдат санирани

Минава се от 100% грантовно финансиране към съфинансиране от страна на собствениците

Снимка: Ани Петрова

91 процента от всички сгради у нас са с лоши енергийни характеристики. Това е част от анализа, върху който стъпва приетата от правителството  Национална стратегия за подпомагане обновяването на националния фонд от жилищни и нежилищни сгради. До 60 на сто от сградите трябва да бъдат санирани до 2050 година.
Дългосрочната стратегия за обновяване на жилищния фонд  до 2050 година вече е факт, правителството я одобри тази седмица.

В стратегията се предвижда промяна и реформа на настоящия механизъм за 100% подпомагане на обновяването на жилищни сгради до клас C“, каза в „Хоризонт до обед“ Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект.

sofia.bg

„Всъщност правилната стратегия е не да подпомагаме тези хора, изпълнявайки социална функция, а всъщност правилната стратегия е да вървим към постепенно намаляване на процента на грантовото финансиране на проектите за обновяване на жилищни сгради и към постепенно увеличаване на енергийния клас“, каза още Цанев.

Оптималното обновяване на сградите трябва е да между класовете А и В – тоест с високи равнища на енергийна ефективнoст. В следващ етап на програмата обаче се очаква да се постави минимално изискване за клас С, за да се обхванат повече сгради, но това е нисък клас енергийна ефективност. А многофамилните сгради са над 40 хиляди и собствениците ще трябва също да се включват в процеса.

В стратегията за обновяване се включват еднофамилните сгради за държавни подпомагане за енергийна ефективност, но не искаме това да бъде на 100% грантово финансиране, а да бъде съфинансиране", пояси специалистът.

БГНЕС

"Логиката е да бъдат подпомогнати хората да съфинансират това обновяване на сградите чрез проекти по програмата "Хоризонт 2020" за целите за създаване на устойчив модел" - така коментира темата и Цвета Наньова, изпълнителен директор на "Българо-австрийска консултантска компания".

"Само от 10% на сто от допустимите сгради бяха подали документи за участие, много от хората се притесняват да кандидатстват заради организацията на самия процес", изтъкна още Наньова.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евтим Стефанов: Хората са жадни за приключение

С идеята да предложи не просто посещение, а незабравими изживявания в Белоградчик, се е захванал Евтим Стефанов от Агенцията за регионално развитие и Бизнес център - Видин. Евтим Стефанов е от Видин и през 2020 г. създаде Център за приключенски туризъм в Белоградчик . В Приключенския център посетителите могат да си наемат гид за..

публикувано на 09.03.21 в 11:36

Ромската общност - предразсъдъци и неизползван потенциал

„Ромската общност притежава огромен потенциал, който, за съжаление, българското общество не използва достатъчно.“ Това мнение изрази пред БНР адвокат Миглена Михайлова от Постоянна ромска конференция. От организацията подготвят предизборен манифест, с идеята да се търси по-широка подкрепа сред кандидатите за депутати и ангажиране с бъдещи..

публикувано на 09.03.21 в 10:19

Цветан Филев: Тютюнопроизводителите без регистрация отглеждат незаконно тютюн

" Ако тютюнопроизводителите не се регистрират в Националния регистър, това ще означава, че те отглеждат тютюн нерегламентирано, незаконно и не спазват българското законодателство ", коментира в "Преди всички" Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите във връзка с поредното искане на работещите в бранша да се удължи..

публикувано на 09.03.21 в 09:51

„Маркет линкс“: 42% от българите биха поръчвали лекарства онлайн

Около 42% от пълнолетните българи или около 50% от ползващите интернет биха били готови да закупят онлайн медикаменти, предписани от лекар. Това сочи национално представително проучване на агенция „Маркет линкс“, проведено сред 1000 души. То ще бъде огласено в детайли днес на онлайн дискусия, посветена на електронното здравеопазване и..

публикувано на 09.03.21 в 09:40
проф. д.и.н. Пламен Митев и проф. Иван Илчев в студиото на

Пламен Митев: Като българи да уточним какво съдържание да влагаме в датата 3-ти март

Отмина денят, в който за 143-ти път отбелязахме Освобождението на България. На 3 март 2021 г. имаше от всичко, в което през последните години сме свикнали да съпровожда този празничен ден - тържества, тази година ограничени заради коронапандемията, тържествени речи от водещи политици и претенденти за място в следващия парламент, в които..

публикувано на 08.03.21 в 12:01

Поредица турове ще представят различните етноси на Пловдив

Поредица градски турове ще представят на пловдивчани и гостите на града различните етноси на Пловдив през тяхната традиционна кухня, история, култура и обичаи . От векове градът под тепетата е населен от българи, турци, арменци, роми, гърци, италианци, руснаци и още много други народности, като мирното им съжителство е едно от най-красивите..

публикувано на 08.03.21 в 10:51

Общинският съвет в Созопол ще спази съдебното решение за част от крепостната стена

" Длъжни сме да спазим решението на съда, защото собственикът е спечелил делото във връзка с този терен ". Това каза пред БНР председателят на Общинския съвет в Созопол Георги Пинелов във връзка с казус отпреди няколко години в Созопол, където част от реставрираната крепостна стена в града трябва да бъде съборена.  Според решението на..

публикувано на 08.03.21 в 09:54