Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Майдан в Русия е невъзможен

Арест на протест в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални в Москва, 23 януари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди двайсет години Русия изостави политиката на Елцин, която доведе страната до колапс, и започна да възстановява силите на държавата. Както във вътрешен, така и в международен план. За сравнително кратък период стана ясно, че отсега-нататък съветите на МВФ, Световната банка, Белия дом и всякакви останали чуждестранни центрове на власт ще бъдат приемани в Москва не като свещени скрижали, а просто за сведение. От този период датират и опитите на въпросните властови центрове да променят тази ситуация, т.е. да инсталират свои хора в Кремъл, които да бъдат copy-paste на Елциновите. И понеже на всички беше ясно, че това няма как да стане по нормален начин, чрез избори, защото огромното мнозинство от руските граждани нямат никакво намерение да се връщат във времето на упадъка от 90-те години, беше измислен номерът с „подкрепата на демократичните процеси“

По чистосърдечното признание на Виктория Нюланд, която, както разбрахме от един нейн телефонен разговор, няма особено високо мнение за ЕС, а сега Джо Байдън отново я назначи на висок пост, Съединените щати за 23 години са похарчили 6 милиарда долара за „развитието на демокрацията в Украйна“. Щом в Украйна са дали толкова, представете си какво е изливано в Русия. А какво се крие зад въпросния евфемизъм „подкрепа на демокрацията“? Казано съвсем откровено и политически некоректно, това означава създаване и финансиране на мрежа от неправителствени организации и медии, които трябва да промиват мозъци. Основното послание на тази мрежова структура е следното – „всичко в Русия е лошо, властта е изначално престъпна, а колективният Запад ни носи светлина и благоденствие“. Идеята на авторите на този проект е, че след дълги години работа по този начин, в един момент руснаците ще повярват на тези внушения, ще свалят неудобните на Вашингтон руски политици и ще сложат в Кремъл сговорчиви хора.

Точно това се случи в Украйна и това именно е същността на понятието Майдан. Според тази концепция няма значение как са гласували хората на изборите. Използва се някакъв повод за недоволство и биват активирани „нашите хора“ в съответната държава. Не е нужно те да бъдат мнозинство. Може и малко да са, но да са достатъчно активни и добре представени – НПО-активисти, журналисти, и, разбира се, недоволни представители на политическия и икономическия елит. Тази формула проработи в Киев през 2014 г., когато едни „борци за демокрация“ свалиха законно избраното правителство. Нейните автори толкова се вдъхновиха от успеха, че решиха да я приложат не само в други бивши съветски републики, но и в самата Русия.

За целта беше впрегнат огромен финансов и медиен ресурс. Дори бяха създадени „герои на съпротивата“, като толкова популярния в момента Алексей Безсмъртни, известен още и като Берлинският пациент. Проблемът на авторите на подобни концепции е, че те имат успех единствено сред един много тесен кръг либералстващи руснаци, сред една част, и то не особено голяма, от московския и петербургския офисен планктон. Говоря за руските „умни и красиви“, които са също толкова едноизмерни, предвидими и нахални, каквито са и българските им колеги. Между консумацията на смути и вегански сандвич умнокрасивият руснак намира време да прасне няколко туита срещу „диктатора Путин“ и да се закълне във Фейсбук, че е готов да даде живота си за освобождаването на Навални и за установяване на либералната демокрация в Русия. Известно време се чуди дали да отиде на поредния митинг, организиран от „несистемната опозиция“. От една страна го е страх да не изяде някой шамар, но пък от друга се блазни от мисълта колко много селфита ще си направи, как ще ги сложи в Инстаграм и после ще се радва на лайковете на френдовете.

Ето това е въпросната либерална среда, на която чуждестранните властови центрове разчитат да свали Путин и да установи управление, което едно към едно да повтаря Елциновото.Проблемът е, че тези хора, наричащи сами себе си „креативна класа“ и отгледани в грантовите московски оранжерии, нямат никаква представа какво искат нормалните руснаци. А нормалните руснаци искат нормални неща, каквито искат и повечето хора по света. Да имат добри доходи и страната им да бъда уважавана. Тоест точно обратното на това, което беше Русия по време на управлението на Елцин. Процъфтяващата тогава либерална демокрация доведе до това, че огромен брой руснаци изпаднаха под чертата на бедността, а страната им се превърна в посмешище в чужбина. Всеки, когото не го мързеше, си упражняваше остроумието върху Русия, включително и треторазредните чиновници в Държавния департамент и Европейската комисия.

Едва ли има нормални хора, извън средите на грантовата интелигенция, които да искат връщането на това време.

Затова и вероятността от организирането на успешен Майдан в Русия е толкова малка. Разбира се, нищо не може да бъде изключено, но независимо от обилните финансови струи, с които бива заливана „несистемната опозиция,“ чуждите донори едва ли ще дочакат инвестициите им да бъдат изплатени. Щедрите чужбински дотации безспорно помагат на НПО-активистите да се сдобият с последния модел Айфон, благоприятстват създаването на поредния либерален Голем, около когото да подскачат в малоумен екстаз умнокрасивите граждани и гражданки, но дотук. Просто не всичко се купува с пари. Даже и с много пари не се купува всичко.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те държави имат свои граждани в плен на "Хамас", отбеляза Ройтерс. Високопоставен член на групировката..

публикувано на 25.04.24 в 21:22