Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Чавдар Колев: Над 90% от свлачищата се дължат на човешката дейност

Чакаме някое свлачище да падне и тогава става приоритетно, коментира преподавателят

Снимка: БГНЕС

„В абсолютно никакъв случай не ни е виновна природата, нито дъждът като част от нея. Даваме си сметка от колко милиона години по нашите земи вали дъжд, топи се сняг, разливат се реки и т.н. Но поне 90% от свлачищата в съвременния свят имат антропогенен произход - дължат се на недобре преценена човешка дейност.“ Това заяви в предаването „Преди всички“ на БНР проф. Чавдар Колев, преподавател във Висшето транспортно училище „Т. Каблешков” и експерт по геозащита.

Снимка: БГНЕС

За свлачищата по пътищата предпоставките са три - непълни проекти при нови участъци, лошо изпълнение на откосите и липса на поддържане по време на експлоатацията, подчерта проф. Чавдар Колев.

Срутването на скални маси и търкалящи се камъни по пътища и жп линии е абсолютно недопустимо явление например в Австралия, позова се експертът на своя статия по темата. По думите му в Австралия правят високи откоси от по 25-30 метра с идеално гладки повърхнини. „В резултат на което в скалата не остават никакви предпоставки за концентрация на напрежение. /…/ Има ли ръбове, има ускорено разрушаване“. 

„В Австралия мрежи няма. Дават малко повече пари при строителството. Прецизно гърмят, майсторски гърмят, каквито майстори има и у нас. След това престъргват и няма мрежи. Имаш малко по-високи строителни разходи, след това за 100 години имаш нула експлоатационни разходи“, поясни проф. Чавдар Колев.

Снимка: БГНЕС

Мрежата сама по себе си не е укрепително, а предпазно съоръжение, изтъкна той. 

Теорията и практиката са напреднали много, а родният опит изостава от добрите примери, посочи преподавателят.

Преди няколко години е била изготвена програма за приоритетни свлачища и укрепването им. „Започнаха няколко обекта, оттук нататък работим след причината“, коментира Чавдар Колев.

Снимка: БГНЕС

Свлачището в Елисейна, потенциалът за него, са известни много отдавна, заяви той. „Чакахме да падне и сега излезе приоритетно“. 

Проф. Колев оспори и обявената цена от 10 милиона лева за разчистването на терена на свлачището край Елисейна.

„Оставам с впечатлението, че първо се измисля числото, след това обекта, подписва се договор и накрая се търси с какви дейности да бъде този договор подплатен. Инвестиционният процес у нас в това отношение е порочен“. 

Пътят към Рилския манастир, където дни след ремонт се появи свлачище  Снимка: БТА

Надзорните фирми са се превърнали в селски кметове, „както и в придворни, услужливи“, заяви още  проф. Чавдар Колев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Нанков: До края на деня ще бъде възстановено движението по АМ „Струма“

До края на деня ще бъде възстановено движението по автомагистрала „Струма“. Това каза в Бургас зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той уточни, че превантивно ще се затварят пътни отсечки там, където..

обновено на 01.02.21 в 14:38
ВИЖТЕ ОЩЕ
Опожарена къща след пожар в Дионисос, Северна Атика, Гърция, 12 август 2024 г.

Силен вятър разпалва пожара в гръцката област Атика, стотици са евакуираните

Силен вятър разпалва пожара, който бушува в област Атика, а гръцката столица е покрита от дим. Голям пожар край Атина, спасяват хора, обкръжени от огъня Стотици хора са евакуирани. Съсредоточени са максимални сили по гасенето на огъня...

публикувано на 12.08.24 в 13:50
Протестът в Белград, 10 август 2024 г.

Мария Симеонова: Находището на литий в Сърбия е важно за Европа и Вучич, но е много противоречиво

" Находището на литий в Сърбия е важно за Европа, важно е и за президента Вучич, но то е много противоречиво, защото екологични организации и голяма част от сръбското общество изразяват силни притеснения, че добивът на литий ще доведе до много сериозно..

публикувано на 12.08.24 в 10:29

Синдикат "Огнеборец" обезпокоен от "агресивните" политически изказвания за дейността на МВР

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" изразява безпокойство от "агресивните" политически изказвания за дейността на МВР и опити за насаждане на мнение сред обществото за неспособността му да изпълнява законово..

публикувано на 12.08.24 в 09:52
Доктор Гергана Герасимова

Как да се погрижим за домашните си любимци в жегите?

От какво имат нужда домашните ни любимци в жегите? Как да им помогнем да се наслаждават на лятото и високите температури да не им пречат? Отговорите на тези и други въпроси потърсихме в "Чуй лятото" от доктор Гергана Герасимова , специалист по..

обновено на 11.08.24 в 17:20

Емоция и безплатен сърф за младежи със специални нужди на плажа Аспарухово

За четвърта година на плаж Аспарухово край Варна се провеждат безплатни занимания по водни спортове за деца и младежи със специални нужди . Следващите дати на инициативата "Yes Сърф" са 18 август и 8 септември. Сигурно не си представяте как..

публикувано на 11.08.24 в 09:05
Теодора Георгиева от

Как да окажем първа помощ при топлинен удар, изгаряне или ухапване от насекомо и змия?

Какви са правилните реакции в случай на изгаряне, топлинен удар и други проблеми, причинени от жегата, както и вадим ли "глътнат" език и как действаме при ухапване от кърлеж и змия? Отговори ни дава Теодора Георгиева , инструктор по първа помощ към..

обновено на 10.08.24 в 18:17

БСП обсъжда на пленум участието си на предсрочните избори

На фона на критики за нелегитимност БСП се събра на пленум. Партията трябва да реши как ще се яви на предсрочните парламентарни избори. Пленумът се свиква седмици след като 17 леви партии подписаха меморандум за обединено ляво пространство...

публикувано на 10.08.24 в 12:15