Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлий Павлов: Ако имаше мощна политическа алтернатива, нямаше да се налага да я търсим

Румяна Дечева: При добри мерки за сигурност няма опасност за здравето на хората

Юлий Павлов
Снимка: БГНЕС

"Ако имаше мощна политическа алтернатива, нямаше да се налага да я търсим", каза пред БНР социологът Юлий Павлов в коментар на казаното от президента Румен Радев по време на отчета му за изминалата година от неговия мандат.

Според социолога има доста политически алтернативи, които трудно биха се обединили, защото предизборните стратегии са изградени на противопоставяне:

"При това разделение на обществото, реално се очертават два възможни блока за управление. Единият е ГЕРБ и националистите, ако те влязат в парламента, защото са на ръба, биха имали половината народни представители и с мълчаливата подкрепа на ДПС, както и в това Народно събрание, биха могли да управляват отново".

По думите му вариантът всички останали да управляват е, ако "Обединени патриоти" не влязат, а "Изпарви се.БГ" на Мая Манолова влезе, като уточни, че това е необходимо, но недостатъчно условие.

Прогнозата на социолога за избирателната активност е да излязат за първи път на парламентарни избори под 3 милиона избиратели.

В предаването "Нещо повече" Румяна Дечева от Обществения съвет към ЦИК се съгласи с мнението на Павлов за очаквана ниската активност на вота на 4 април. Тя даде пример с изборите в Германия и Румъния, където е било разрешено гласуване по пощата и избирателната активност е била дори повишена.

"При добри мерки за сигурност няма опасност за здравето на хората, но за да повярват, че няма да се заразят, хората трябва да усетят, че за тях има грижа, каквато от политическата система засега липсва", коментира тя и заяви, че не се съмнява, че здравните власти ще направят всичко възможно, за да се чувстват избирателите в безопасност.

Дечева подчерта, че противоепидемичните мерки забавят изборния процес и ще се появят опашки пред секциите. Тя изказа притеснение, че за това ще бъдат обвинени лекарите и здравните институции. Според нея политиците трябва да "облекчат отговорността на цялата здравна система":

"Могат да се разделят потоците за гласуване, защото възрастните хора ще са най-притеснени за здравето си при гласуването. ... Можем да използваме разпоредбите и всеки, който желае да гласува с машина, след като се регистрира по установения от закона начин - да гласува с машина в отделно помещение, което ще намали рисковете".

Социологът Юлий Павлов коментира и обявеното от президента Румен Радев намерение да се кандидатира за втори мандат, като определи това за очаквано и добави, че през годините от мандата си досега Радев с поведението си е показал, че застава на страната на една част от гражданите и ще разчита на гласовете им, за да бъде преизбран като държавен глава:

"Това, с което ще се запомни, е, че доста преди протестите той се обяви против правителството и каза, че то трябва да се маха. После наблюдавахме театрални сцени на вдигнати юмруци. Това се вписва в една ясна предизборна стратегия".

Интервюто на Георги Марков с Юлий Павлов и Румяна Дечева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейски дипломати са притеснени от посещенията на Виктор Орбан в Русия, Украйна и Китай

В европейските столици расте безпокойството от ролята на умиротворител, която унгарският премиер Виктор Орбан си приписва при посещенията си в Русия, Украйна и Китай. Делегацията на една неназована страна членка на ЕС е поискала въпросът да бъде обсъден в сряда на редовната среща на Комитета на постоянните представители. На 1 юли Унгария пое за 6 месеца..

публикувано на 09.07.24 в 03:38
Риши Сунак след загубата на изборите през юли 2024 г.

Британските консерватори организират кабинет в сянка

В Обединеното кралство Консервативната партия, която загуби общите избори, започна да съставя правителство в сянка, в което обаче няма да остане досегашният министър на външните работи Дейвид Камерън. Лорд Камерън подаде оставка от предната скамейка на Риши Сунак и сега мястото му ще заеме Андрю Мичъл. Освен това, въпреки че запази депутатското си място..

публикувано на 09.07.24 в 03:25

Изгоря сградата на бившия селскостопански техникум в Кърджали

Пожар изпепели сградата на бившия селскостопански техникум в Кърджали. Огънят е възникнал малко след 22 часа. Според слушатели пламъците се виждали от километри.  Сградата на старото училище се намира в промишлена зона, близо до една от входните пътни артерии на града. От години тя е необитаема, а дворът е обрасъл с буйна растителност.  В потушаването..

публикувано на 09.07.24 в 02:46
Снимката е илюстративна, архив.

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия

Товарен влак предизвика пожар с три огнища на Подбалканската линия. Стихията вече е овладяна. Фронтът на пожара беше много голям - от Сопот през Столетово до землището на селата Розино и Христо Даново. Осем екипа на пожарните служби от областта в продължение на часове се бориха с огнената стихия, включиха се и доброволци, на място бяха докарани и..

публикувано на 08.07.24 в 20:58

Европейската служба за външна дейност с изявление по повод руските атаки в Украйна

"Целенасочените атаки срещу цивилни хора и обекти, които не представляват военна цел, биха могли да представляват военни престъпления и да бъдат причислени към престъпленията срещу човечеството", се казва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност по повод руските атаки срещу детска болница и родилно отделение в Киев и градовете..

публикувано на 08.07.24 в 20:54

Протест в памет на Ани и Явор, които загинаха на столичния бул. "Сливница"

Мирно шествие на близки и приятели на деца, загинали на пътя, се проведе тази вечер на столичния булевард "Сливница". Протестът е организиран от родителите на Ани и Явор, които бяха блъснати на пешеходна пътека там през май миналата година. Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор Поводът е постановената миналата седмица присъда от..

публикувано на 08.07.24 в 20:31

Повдигнаха обвинение на шофьора без книжка, причинил катастрофа с 2 жертви край с. Кесарево

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17-годишния неправоспособен шофьор, който днес участва в катастрофата, при която на място загинаха таксиметров водач и неговият брат. Инцидентът стана на главния път София – Варна при разклона за стражишкото село Кесарево. ПТП с две жертви..

публикувано на 08.07.24 в 19:53