Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: ЕС не се състезава с никого за ваксинирането срещу Covid-19

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен
Снимка: БТА

„Европейският съюз не се състезава с никого по отношение на ваксинирането на населението срещу Covid-19.“ Така председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен се опита снощи да парира критиките за бавния ход на процеса в 27-те страни членки, който се очаква да се забави още повече заради производствените проблеми на компаниите производителки на ваксини.

„Дванадесет милиона дози са използвани от началото на кампанията. Общият брой, с който разполагаме обаче е 18 милиона. Постигнахме добър напредък. Разбира се, предстои ни труден етап – през февруари и март. Но през второто тримесечие ще дойде ваксината на „Джонсън и Джонсън“, а останалите фармацевтични компании ще са преодолели първоначалните проблеми и ще можем да очакваме значително увеличение на дозите ваксина“, каза тя.

Пред ZDF Фон дер Лайен отбеляза, че с британския премиер Борис Джонсън са се разбрали да не си пречат взаимно за доставките на ваксини от различните производители:

„В този дух трябва да подхождаме към пандемията. Противникът ни е вирусът, а фармацевтичната индустрия е част от решението. Ние искаме 70% от възрастното население на Европа да бъде ваксинирано до края на лятото. Това ще е огромно постижение.“

Председателката на Еврокомисията направи снощи и днес две съобщения, с които се надява да намали критиките от страните членки.

Едното беше, че „АстраЗенека“ е намерила допълнителни 9 милиона дози от своята ваксина, които ще достави на Евросъюза до края на март. Така очакваните количества от английско-шведската компания стават 40 милиона дози - половината от количеството, което тя трябваше да достави по договор.

Днес Фон дер Лайен пък обяви, че „Пфайзер“ и „Бионтех“ ще доставят допълнителни 75 милиона дози от своята ваксина в Европа през второто тримесечие.

Това, както отбеляза агенция Ройтерс, вече беше съобщено миналия месец, но беше важно да се потвърди след като са завършили работите по увеличаване на капацитета на производство в завода на „Пфайзер“ в Белгия. Така до края на годината се очаква доставките от първата одобрена от Евросъюза ваксина да надхвърлят 600 милиона дози.

Германската компания „КюърВак“ ще произведе 300 милиона дози от своята ваксина до края на годината, съобщи изпълнителният директор Франц-Вернер Хаас.

Препаратът обаче още е във фаза на изследвания и предварителни резултати се очакват до края на март. Когато този процес завърши, в производствения процес ще се включи и фармацевтичният гигант „Байер“, който идната година ще помогне с производството на 160 милиона дози ваксина срещу Covid-19.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52