Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигнаха обвинения на Аун Сан Су Чжи

Китай блокира становище на Съвета за сигурност на ООН за Мианма

| обновено на 03.02.21 в 13:40
Демонстрант държи снимка на Аун Сан Су Чжи в Банкок.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Мианма повдигна обвинения срещу отстранената лидерка Аун Сан Су Чжи в нелегален внос на комуникационно оборудване, тя ще бъде задържана до 15 февруари за разследвания, предаде Ройтерс.

Искането на полицията до съда относно 75-годишната нобелова лауреатка уточнява, че в дома ѝ в столицата Найпидо са открити радиостанции тип уоки токи. Според органите на реда устройствата са внесени нелегално и използвани без разрешение.

Документът с искането за арест на Су Чжи е с цел „разпит на свидетели, изискване на доказателства и разпит на обвиняемия“.

По-рано днес Китай блокира становище на Съвета за сигурност на ООН, което осъжда военния преврат в Мианма. Военните поеха властта в югоизточната азиатска страна в понеделник, след като арестуваха политическия лидер на страната Аун Сан Су Чжи и стотици депутати.

Лидерите на пуча след това сформираха върховен съвет, който ще бъде над правителството. В най-големия град Янгон обаче се увеличават сигналите за съпротива и гражданско неподчинение.

Съветът за сигурност на ООН се срещна във вторник, но не успя да приеме общо становище, тъй като Китай не го подкрепи. Г-7 от своя страна осъди военния преврат в Мианма, а Държавният департамент на САЩ определи случилото в Мианма се като държавен преврат. 

Международният валутен фонд е превел 350 млн. долара на Мианма миналата седмица като спешна помощ на фона на коронакризата, предаде междувременно Ройтерс.

„Следим внимателно развитието. Дълбоко сме обезпокоени от влиянието на събитията върху икономиката и народа на Мианма“, посочи говорител на МВФ в изявление за Ройтерс.

САЩ са основен участник в Международния валутен фонд, който предостави на Мианма 700 млн. долара извънредно финансиране заради коронакризата през последните седем месеца, включително транша от миналата седмица.   

Медици в болница в Янгон - червените панделки символизират съпротивата срещу военния преврат. 3 февруари 2021 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Военни в Янгон, Мианма, 2 февруари 2021 г.

Мианма прекрати работата на летището в Янгон до края на май

Мианмар затвори днес международното си летище в Янгон, предаде Ройтерс. Това се случва след като вчера армията пое властта в страната. Мениджърът на летището потвърди пред Ройтерс, че летището е затворено. По-рано „Мианма таймс“ съобщи,..

обновено на 02.02.21 в 13:31

Армията поема властта в Мианма за една година

Военните на Мианма поеха контрола над страната, след като в ранните часове задържаха фактическия лидер Аун Сан Су Чжи и други политици. Военна телевизия съобщи, че е обявено извънредно положение за една година, а властта е предадена в ръцете на..

обновено на 01.02.21 в 12:17

Лидерът на управляващата партия в Мианма е задържана от въоръжените сили

Водачът на управляващата партия в Мианма "Национална лига за демокрация" и фактически премиер Аун Сан Су Чжи е задържана от въоръжените сили на страната, съобщи говорител на партията, цитиран от Ройтерс. По неговите думи освен нея са били задържани..

обновено на 01.02.21 в 07:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите

На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Очаква се промените да бъдат окончателно прокарани на извънредно заседание във вторник, 30 април. С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо..

публикувано на 26.04.24 в 11:10

ЦИК заличи партия "Атака" за изборите на 9 юни

ЦИК заличава регистрацията на партия "Атака" за изборите на 9-ти юни. Това става ясно от решение на комисията, публикувано снощи. Причината е, че при извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от..

публикувано на 26.04.24 в 11:10

Великобритания защитава университети си заради риск за националната сигурност

Чужди държави се насочват към британските университети  в опит да  подкопаят националната сигурност, предупреди  британската служба за вътрешно разузнаване МИ-5. Заместник-ректорите от 24 водещи университета бяха информирани за заплахата от..

публикувано на 26.04.24 в 11:00
Запалване на олимпийския огън на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин, Германия, 17 юни 2023 г.

120-годишен кораб транспортира олимпийския огън от Гърция до Франция

В Атина днес предават олимпийския огън на организаторите на Олимпиадата от Париж. Затворени са централните улици, през които ще премине щафетата с огъня. Съгласно традицията за 11 дни щафетата с олимпийския огън обиколи различни места на Гърция,..

публикувано на 26.04.24 в 10:50

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев,  в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи,..

публикувано на 26.04.24 в 10:00