Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зима на 8000" - историите на зимните експедиции по най-високите върхове

Симоне Моро - близо до главния връх на Шиша Пангма по време на първото зимно изкачване 2005 г.

Скоро на българския пазар ще се появи книгата "Зима на 8000", която включва историите на зимните изкачвания на 14-те най-високи върха на планетата. Авторката Бърнадет Макдоналд, експерт по този вид експедиции, пътува по света, за да интервюира някои от алпинистите и техните близки, и да пресъздаде техните емоции и лични истории. В изданието са описани някои от най-драматичните моменти от историята на височинния алпинизъм. Издател на български е планинарският сайт Summitsweb, откъдето съобщават, че предварителните поръчки са вече отворени, а ето какво разказаха от там пред БНР:

Kорицата: Ефирна утринна светлина в деня на изкачването на Гашербрум II, 02.02.2011 г. © Кори Ричардс
Интервю на Таня Иванова 

Как се стигна до решението ви да издадете книгата? Покрай зимната експедиция тази година на К2 или по друг повод?

Summitsweb: Решението да издадем книгата взехме още през есента на 2020 г., когато тя излезе на английски език. Поводът беше, че след излизането на оригинала, последваха няколко чуждоезични издания в Европа. Както знаете, ние се интересуваме от изкачванията на осемхилядниците през всички сезони, особено през зимния. Казахме си: „Защо да няма и българско издание?“. И така, в края на 2020 г. се свързахме с автора и започнахме работа по изданието. 

Виелицки, Чихи - Еверест, 1980 г.

Кажете малко повече за автора на книгата и за неговата работа по това издание - с какво се занимава той, как е решил да се заеме с тази тема, има ли опит във високата планина, как е събирал информацията си?

Summitsweb: Бърнадет Макдоналд живее в Британска Колумбия, автор и експерт по зимните експедиции до най-високите върхове на света. Като вицепрезидент на планинския фестивал за филми и книги в Банфф, тя се запознава с редица легендарни имена от алпийски свят и с най-великите изкачвания на всички времена. Тя се оттегля през 2006 г., за да се съсредоточи върху писането, и оттогава е публикувала редица отличени книги, като „Зима на 8000“, „Свободни катерачи“, „Алпийски воини“ и „Изкуството на свободата“. Сред многобройните й отличия са Орденът за върхови постижения в Албърта, Наградата за върхови постижения и няколко награди за планинскa литературa, като приза „Бордман Таскър“ за планинска литература през 2011 и 2017 г. Тя е и представител на Канада в ООН за стартирането на Международната година на планините. Опитът й в планините е свързан със ски туринг, беккънтри, х-кънтри и преходи.

Авторката
Какво представлява книгата - хронологично и схематично проследяване на всички експедиции или има разкази на участници в тях, как е структурирана?

Summitsweb: 14 върха, 14 глави… последната е за К2, който беше изкачен съвсем наскоро. За нас е истински късмет, че книгата не излезе преди успеха на непалците. Сега ще можем да добавим авторския послеслов за К2 в изданието. Бърнадет е изследвала задълбочено всички зимни експедиции до високите върхове, но главите са посветени основно на първите успешни опити. 

Револ и Мацкиевич на Нанга Парбат януари 2018 г. 

Какво ново научихте от тази книга, с какво е интересна тя?

Summitsweb: Въпреки че не бихте очаквали, че изкачването на 8000-метров връх през зимата ще бъде популярно занимание, има 178 експедиции (към 2019 г.) до Хималаите и Каракорум през най-жестокия сезон. Полският алпинист Войтек Куртика нарече практиката „изкуството на страданието“. Историите започват с първия „Леден воин“ - Анджей Завада, и неговия полски екип от хималайски алпинисти, които систематично и последователно извършват първите зимни изкачвания на повече от половината осемхилядници. Те доминират в зимния сезон за цяло едно поколение, но историята е международна: първото женско зимно изкачване на швейцарската алпинистка Мариан Чапуаз на 8-хилядник, американецът Кори Ричардс и неговите драматични усилия на Гашербрум II с известния италиански алпинист Симоне Моро и коравия поляк от казахски произход Денис Урубко и много други. Бърнадет Макдоналд пътува много, за да интервюира част от алпинистите, включени в тази книга - включително Елизабет Револ, която направи първото женско зимно изкачване на Нанга Парбат с Томек Мацкиевич. Тя се свързва и с роднини - Ана Мацкиевич, например, вдовицата на Томек. С нея се среща малко след смъртта му на Нанга Парбат и драматичните събития по спасяването на Револ. Близките взаимоотношения на Макдоналд с алпинистите и способността й да пресъздаде емоциите и личните истории придават на „Зима на 8000“ една съкровеност, която често липсва в подобни творби. 

Урубко, Биелицки и Револ по време на спасителната акция на Нанга Парбат 2018 г.
Тези разкази затвърждават максимата:

Природата не е подвластна на човека 

Убедени сме, че „Зима на 8000“ ще се превърне в една от класиките в планинарската литература.

Полски алпинисти на зимен лагер в Татрите

Любим цитат от нея?

Summitsweb: “Попитах: “Г-н Завада, защо предпочитате да се катерите в Хималаите през зимата, след като през лятото е далеч по-привлекателно?”. Той погледна над дългия си, аристократичен нос и каза: 

“Защото Хималаите през лятото са за женчовци!” 

Видях искрицата в очите му, докато се оглеждаше за реакции на скандалното си изказване“.

Завада на експедиция Лхотце 1974

Снимките в статията са предоставени от Summitsweb. 

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Николова (вдясно) и Моника Филипова

Екстремните спортове 23 юни - 1 юли 2024

Три жени подобриха досегашното най-добро време при бегачките в Обиколката на Витоша . Мария Николова стана първа, а в рамките на следващата минута финалът беше пресечен от Моника Филипова и Надежда Ангелова. Мария подобри собствения си рекорд, поставен през 2020 г. - 9:17:32 часа. Сега тя финишира 8:56:39 часа след старта. Половин минута по-късно..

публикувано на 01.07.24 в 14:49

30.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 30.06.24 година. Изречение на месеца: "Най-голямата смелост е да не се страхуваш от страха!" Автор: Емилия Търновска от гр. Габрово

публикувано на 30.06.24 в 08:02
Екипът на експедицията до Северния ледовит океан

Екстремните спортове 16 - 23 юни 2024

Българска гребна експедиция се отправя към Северния ледовит океан . По-рано тази седмица Стефан Иванов и Владимир Табутов потеглиха от София с лодката “НЕВЕРЕСТ” - на ремарке до Хаугесунд, Норвегия, откъдето ще отплават. Експедицията е наречена FAR (Full Arctic Row) или “С гребане през целiя Северен океан”. Целите на двамата са: • да осъществят..

публикувано на 23.06.24 в 12:16
Законите на Мърфи

23.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 23 юни 2024 г.

публикувано на 23.06.24 в 08:15
Победителите в

Екстремните спортове 9 - 15 юни 2024

Най-добрият български състезател в ски-алпинизма Никола Калистрин победи в състезанието по вертикален километър "Парангалица", част от Световните серии в тази дисциплина на скайрънинга. Стартът беше при долна лифтова станция на Ски парк Картала, а финалът - на връх Исмаилица. Калистрин измина трасето, дълго 4,7 км с 960 м D+, за 43 минути и 39..

публикувано на 16.06.24 в 13:04

16 юни 2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 16 юни 2024 година.

публикувано на 16.06.24 в 08:15

Неуредиците в столичния район "Възраждане" са от десетилетия

Безхаберието на кметовете в столичния район „Възраждане“ от падането на Тодор Живков досега може да се види в незавършените площадски, стълби и терени около блоковете. Кал, локви, незаконно паркирана каравана. Средата е недостъпна за майките с колички и хората с увреждания, които се придвижват с инвалидни колички. Има незаконно..

публикувано на 16.06.24 в 06:45