Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Крадецът вика дръжте крадеца

| обновено на 03.02.21 в 13:02
Снимка: пресслужба на МС

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски категорично заяви на днешното правителствено заседание, че нито едно от трите правителствата на Бойко Борисов няма вина за обществената поръчка за високопроходими автомобили, по която ОЛАФ е провела разследване.

Бойко Борисов също опроверга вчерашната позиция на президентството, в която се отправят обвинения лично към него.

Както обикновено „крадецът вика дръжте крадеца“ и все някой му е виновен на това президентство, отбеляза Борисов: 

„За мен е ясно, но много ми е важно да бъде обяснено на обществеността кой каква вина има. Поименно – пише: правителството на Бойко Борисов е направило това нещо - и аз питам, понеже не знам да сме направили подобна обществена поръчка, макар че вече си обяснявам защо толкова много искаха служебно правителство“.

Терзийски напомни, че лично премиерът Борисов в предишния му мандат успя да договори с тогавашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер 160 милиона евро за България във връзка с миграционния натиск и охраната на външната граница на Европейския съюз. „При договарянето на проектите с експертите от Европейската комисия се стигна до договореност да бъдат закупени високопроходими автомобили за нуждите на националната полиция. Средствата беше логично да се разходват по най-добрия начин и в пълен обем“, отбеляза министърът на вътрешните работи и добави, че за целта са били сформирани експертни съвети, които да разработят техническите спецификации за автомобили от най-висок клас.

„Нито едно от трите правителства на Борисов или член на някои от тях има вина за тази ситуация. По времето на управлението на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори. Беше извършена и детайлна проверка от служители на ОЛАФ, има образуван доклад, който е докладван в ЕК, а след това е изпратен в прокуратурата на Република България“, коментира Терзийски. 

„Месец служебно правителство, над 100 тира с цигари контрабандно са влезли за този един месец. И веднага с идването на третото ни правителство е спряна контрабандата. Смятайте колко пари са и къде са отишли“, отбеляза Борисов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Докладът на ОЛАФ е присъединен към дело за търговия с влияние

Докладът на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ за нередности в обществена поръчка за закупуването на високопроходими автомобили за МВР вече е част от досъдебно производство, по което от месеци работи специализираната прокуратурата. Това..

обновено на 02.02.21 в 18:17

ОЛАФ: На ЕС да се върнат 6 млн. евро за предполагаема злоупотреба в МВР

Европейската служба за борба с измамите препоръчва да бъдат възстановени в европейския бюджет близо 6 милиона евро по разследване за предполагаема злоупотреба със служебно положение в МВР. ОЛАФ основава препоръката си на разследване, което е..

обновено на 01.02.21 в 21:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентският дворец в Никозия вече е с нулеви отпадъци за депониране

Президентският дворец в Никозия стана първата правителствена сграда в Кипър с нулеви отпадъци за депониране. Екосертификатът бе връчен на първата дама на Кипър, по чиято инициатива бяха извършени промените. Президентската сграда днес е "зелена",..

публикувано на 07.07.24 в 09:19

Броят на загиналите по пътищата е по-нисък в сравнение с миналата година

Броят на загиналите по пътищата у нас продължава да е по-нисък в сравнение със същия период на миналата година. Това обясни за БНР експертът по пътна безопасност Любка Маринова. "България е сред държавите, която е с най-лоши пътища, най-много..

публикувано на 07.07.24 в 08:57

Национално състезание по първа помощ на БЧК

Днес ще се проведе 11-ото Национално състезание по първа помощ на Българския младежки червен кръст. В събитието се очаква над 200 доброволци от цялата страна и 20 екипа с участници на възраст между 15 г. и 19 г. да покажат уменията си за..

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите

С понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната започна юли месец, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Индексът на тържищните..

публикувано на 07.07.24 в 08:52

Студенти от военните училища и цивилни висшисти с възможност за военно обучение

Студенти от военните училища и български граждани с гражданско висше образование, ще могат да минават едногодишно обучение по военно дело. След това те могат да станат офицери от резерва. Това е едно от предложенията на Министерството на отбраната за..

публикувано на 07.07.24 в 08:47
Катедрален храм „Света Неделя“

Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит

Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит в столичния храм "Света Неделя". Митрополитската катедрала днес чества своя храмов празник. Празничните богослужения започнаха от рано сутринта с..

публикувано на 07.07.24 в 08:38

Велико Търново чества 147 г. от Освобождението си

Във Велико Търново отбелязват днес 147 години от Освобождението от османска власт. В празничната програма са включени исторически обиколки, военен ритуал и концерти.  Безплатната пешеходна обиколка "147 години свободно Търново" с беседа започва..

публикувано на 07.07.24 в 08:29