Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще има ли време парламентът за промените, свързани с пенсиите от частни фондове

Снимка: БГНЕС

Какво се случва с проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, който регламентира фазата на изплащане на пенсиите от частните фондове. За втори път депутатите удължиха срока за внасяне на предложения между първо и второ четене. Срокът изтича на 5 февруари. До момента обаче единственото предложение беше направено не от народни представители, а от КНСБ. От синдиката заподозряха, че вървят задкулисни договорки по проекта, след като стана ясно, че Комисията за финансов надзор внесе, под формата на становище, на практика нов законопроект, паралелно с този на правителството. 

Как реагират синдикатите и бизнесът, при положение, че близо три години работиха заедно със социалното министерство по подготовката на текстовете на правителствения вариант? Има ли опасност времето на това Народно събрание да не стигне за приемането на промените в закона?

Представители на синдикатите и на бизнеса посрещнаха с недоумение поредното отлагане на крайния срок за внасяне на предложения между първо и второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване. С недоумение посрещнаха и становището на Комисията за финансов надзор, с което на практика се пренаписват внесените от правителството текстове, въпреки че тези текстове са плод на работата на работна група с участието на всички заинтересовани страни, включително и на Комисията за финансов надзор. Междувременно стана ясно, че според председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова трябва да се създаде работна група, която да изчисти детайлите и да разгледа становището на Комисията за финансов надзор. Националният секретар на КНСБ Ася Гонева коментира: 

"Отлагането на срока е доста странно. Странно е и това, че освен на КНСБ нямаше и друго предложение. За мен се случва нещо задкулисно, което не изглежда много чисто. ... Защо КФН трябва да налага някакви корекции, които на нея са ѝ удобни. Един контролен орган трябва да контролира това, което е разписано в закона, а не да иска да бъде разписано така, че на него да му е удобно".

Има ли риск 44-ото Народно събрание да не успее да приеме промените

"Абсурдно е и би било изключително безотговорно. Не го допускам. Смятам, че правителството ще направи всичко възможно това да не се случи, защото те са вносители на този законопроект, до края на този парламент ще се приемат текстовете. Лошото е, че знаем, когато се бърза, какво се случва".

Гонева заяви, че КНСБ няма намерение да отстъпва от внесените от синдиката между двете четения предложения изплащането на допълнителната пенсия от втория стълб на пенсионното осигуряване и на тази за осигурителен стаж и възраст да започва в един и същ момент, въпреки че от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване категорично възразиха срещу направените от КНСБ предложения: 

"Няма логика и никой не може да ме убеди, че е редно втората пенсия, допълващата сума да се получава като самостоятелна и преди тази, към която се изплаща". 

Заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева беше категорична, че е много лош сигнал - както за качеството на работата на парламента, така и за нивото на социалния диалог, ако един законопроект, който е готвен близо три години, с постигнати компромисни текстове, бъде променен в рамките на две седмици: 

"Срокът на работа на настоящото Народно събрание е все по-кратък. Влизаме в една предизборна кампания. Първите хора, които трябва да се пенсионират, ще го направят през септември. Много лоша практика е да се подхожда по този начин. ... Най-голямото предимство на този законопроект е, че той предвижда след 5 години оценка на неговото въздействие. ... Разумно и далновидно е да не се правят същностни промени в този законопроект, да се даде ход на текстовете, които са договорени със социалните партньори , и да се наблюдава приложението на тези норми в следващите няколко години". 

По думите й фактор за удължаването на срока вероятно е и това, че до края на мандата си това Народно събрание има и други спешни законопроекти, с които да се занимае. Относно становището на Комисията за финансов надзор Минчева коментира: 

"Представители на КФН са участвали в работната група, която разработваше този законопроект. Тази комисия е контролен и надзорен орган на всички актове, които ще бъдат разработени от пенсионните дружества. Няма повод за представяне на изцяло нови идеи, които да бъдат тепърва разглеждани".

След приемането на законовите изменения в Кодекса предстои обемна и мащабна работа, свързана с приемането на подзаконова нормативна уредба.

Репортаж на Мария Костова в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови ограничителни мерки в Москва заради ръст на Covid заболеваемостта

В Москва се въвеждат нови ограничения заради резкия ръст на заболеваемостта от коронавирус. Дните от днес до края на седмицата са обявени за неработни. От днес до 20 юни са затворени зоопарковете, заведенията за обществено хранене в търговските центрове и детските площадки. Ресторантите и баровете не работят през нощта 30% от персонала на..

публикувано на 15.06.21 в 19:12
Босилеград

Сънародниците ни в Босилеград ще гласуват на 11 юли с хартиени бюлетини

Сънародниците ни в Босилеград, където ще има избирателна секция за вота на 11 юли, ще гласуват с хартиени бюлетини - макар, че хората с българско гражданство в общината и с право на глас са над 300, каза директорът на Културно-информационния център там Иван Николов. На изборите на 4 април в Босилеград и общината гласуваха около 160...

публикувано на 15.06.21 в 19:07
Стойчо Кацаров

МЗ с указания за провеждане на изборите на 11 юли в условията на извънредна епидемична обстановка

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров утвърди указания за провеждане на изборите за народни представители на 11 юли, в условията на обявена извънредна епидемична обстановка. Целта е да се противодейства на разпространението на Covid-19. Остава изискването за спазване на дистанция по време на предизборни митинги, а в деня на вота всеки..

публикувано на 15.06.21 в 18:49

Минеков: Време е да разберем какво се случи, за да достигнем 112-о място по свобода на словото

Финансирането на обществените медии да се уреди законово по нов начин и да зависи от тяхната мисия и задачи - това предложи директорът на Административна дирекция в БНР Милен Митев на организирана от Министерството на културата дискусия на тема „Държавата и медиите“. Основните теми на дискусията бяха прозрачното публично финансиране,..

обновено на 15.06.21 в 18:30

Стефан Янев за ситуацията в страната: Корупция, маскирана в законосъобразна форма

Корупция в различни сектори, маскирана в законосъобразна форма - това, според служебния премиер Стефан Янев, е реалистичната картина в България. Министър-председателят, тримата му заместници и министрите на финансите, икономиката и здравеопазването, отчетоха  работата на кабинета през последния месец. „Това, което заварих беше хаос“ -..

обновено на 15.06.21 в 18:22

МФ публикува списък на свързани лица със санкционираните по закона „Магнитски“

Финансовото министерство (МФ)  оповести списък с 21 души, свързани със санкционираните по глобалния закон „Магнитски“ българи.  В  разширения списък,   са включени физическите лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на министерство на финансите на САЩ...

обновено на 15.06.21 в 18:08
Един от първите 20 електробуса за градския транспорт на столицата

Обявяват отново процедурата за доставка на 52 малки електробуса в София

Столичният автотранспорт ще обяви отново процедура за доставка на 52 малки електробуса. Те ще бъдат използвани за довеждащ транспорт от кварталите до станциите на метрото и основните автобусни и трамвайни линии. И третият търг за купуване на превозните средства за над 27 милиона лева бе спрян, този път от Върховния административен съд.  С..

публикувано на 15.06.21 в 18:04