Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морално ли е кметът на община Крушари да получава заплата от 3720 лева

Снимка: Ани Петрова

Община Крушари е най-малката сред осемте общини в област Добрич. В 19-те села, от които се състои тя, живеят по настоящ адрес 4311 души. В нито едно от селата няма аптека, в по-голямата част от тях липсва дори хранителен магазин и хлябът се доставя два три пъти в седмицата, няма и денонощна лекарска помощ.
Община Крушари е и най-северната точка на област Добрич. През 2018 година край село Северняк беше отворен и Граничен пункт със същото име, чието работно време е от 8 сутринта до 5 следобед. На фона на ширещата се безработица в общината и липсата на инфраструктура, на първата сесия на Общинския съвет за 2021 година четвърта точка, която съветниците приемат е увеличението на заплатата на общинския кмет.

Размерът на заплатата на общинския кмет е пряко свързан с размера на заплатата на заместник-кметовете, на председателя на Общинския съвет, на кметовете на населените места, както и на общинските съветници. И тъй като никой не иска доброволно да бъде лишен от по-голямо месечно възнаграждение и в същото време няма как да не бъде верен на партията, която представлява, в община Крушари е само въпрос на предлагане, защото няма никакво съмнение, че предложеното ще бъде прието. Кметът на общината Илхан Мюстеджеб е от ДПС, от 13-те общински съветници 8 са също от ДПС, четирима са от ГЕРБ и един е представителят на БСП.

Простата аритметика показва, че стига да е в законоустановените рамки, тоест да не надхвърля министерска заплата, то всяко предложено число ще бъде прието от мнозинството. И така от януари 2021 година Илхан Мюстеджеб е най-скъпо заплатеният кмет в област Добрич, с месечно основно възнаграждение от 3720 лева. Според общинския съветник от БСП Здравко Здравков това е напълно незаслужена заплата.

"За жалост в община Крушари управлението е една огледална проекция на управлението на държавата. Община Крушари се управлява както управлява нашият министър-председател нашата държава - еднолично. Общинският съвет е превърнат в гумен печат, който само решава и одобрява желанията на кмета, като по този начин ги облича в законова власт и норма", допълни Здравков. 

И въпреки че е кмет на най-голямото село, неговата заплата е най-ниска сред колегите му кметове на другите две села от община Крушари с над 500 жители. Вероятно това е напълно случайно, но прави впечатление. Здравко Здравков допълва, че с нетърпение чака момента, в който ще гласува заплата дори и от 4500 лева, но за онзи кмет, който наистина работи за развитието на една умираща община. Според него във време на фалити на малкия и средния бизнес да се увеличават заплатите на общинската администрация е неморално.

Кметът на община Крушари Илхан Мюстеджеб коментира, че увеличението на заплатата е необходимост, тъй като това са единствените му приходи: 

"Аз от 1 януари съм увеличил заплатите на общинската администрация от 15 до 20 процента, на ръководните постове с 20%. Ние имаме местни дейности, там съм увеличил заплатите, на кметските наместници също със заповед, но кметовете и моята заплата трябва през Общински съвет". 

В отчета за първото шестмесечие на разходите на община Крушари правят впечатление няколко числа - два закупени автомобила за 88 170 лева, лаптоп и компютърна система за 5350 лева, както и средства за държавни такси и правна защита за сумата от 14 177 лева. По-евтиният автомобил, обяснява Илхан Мюстеджеб, е закупен за нуждите на местната полиция, тъй като техният бил амортизиран. Вторият, за цена от над 67 000 лева е за нуждите на кмета, тъй като наличните два също са амортизирани, а при пътувания до София, по думите на Илхан Мюстеджеб, трябват добри автомобили. И отговорът за лаптопа.

"Не знам, нямам представа, за 5 хиляди лева".

Може ли кметът да увеличава заплатата си - може. Но дали е достатъчно тя да е в законовите рамки и докъде се простират моралните такива? И  ако моралът, честността и прозрачността са не стил на поведение и управление, а просто думи, то в какво да се надяваме ние, които трудно можем да решаваме какви да са ни заплатите, но пък се управляваме от тези, които могат - и го правят.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Блинкън

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин

Съединените щати и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Антъни Блинкън при посещението си в Шанхай. "Имаме отговорност към нашите народи, дори към света – да управляваме по отговорен начин отношенията между двете страни", коментира той. Очаква се Блинкън да засили..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Инж. Калоян Карамитов: Трябва да има приоритизация на терените за отчуждаване

За пръв път управляващите в общината имат желание да изкупуват частни терени в паркове, квартални градинки и в междублокови пространства, за да не се превърнат в нови затворени комплекси и молове. Според инж. Калоян Карамитов - урбанист, част от "Екипът на София", това е доста добра инициатива .  " През последните 30 години няма нито един..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Гръцките синдикати излизат на протест на 1 май

Гръцките синдикати ще проведат стачни действия на 1 май, въпреки че празникът съвпада със Страстната седмица преди Великден. Правителството предложи на  синдикатите работниците да отбележат 1 май на 7 - след Великден. Синдикатите отказаха, като заявиха, че това е ден за демонстрации и защита правата на работниците, а не почивен ден...

публикувано на 25.04.24 в 09:52

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха,..

публикувано на 25.04.24 в 09:48

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по велосипедната инфраструктура. Това се предлага  с промени в общинската наредба за организацията и..

публикувано на 25.04.24 в 09:28

Има достатъчно ваксини за подлежащите на редовна имунизация за коклюш

За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини . В това увери пред БНР Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.  "За тези, които се налага някакво допълнително бустериране, допълнителна ваксинация - също се очаква внос днес, има и в момента налични . Но ако сега всички хукнат да търсят..

публикувано на 25.04.24 в 08:50

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотици. В дневния ред на днешното заседание,..

публикувано на 25.04.24 в 08:29