Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кампания в подкрепа на българското производство

| обновено на 05.02.21 в 15:31
Снимка: Ани Петрова

Бизнесът и Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия стартират кампания в подкрепа на българското производство. Инициативата е под надслова "Твоят избор има значение". Целта е агитация на потребителите да купуват българските стоки, за да подпомагат ръста на икономиката в годината на криза. Кампанията се основава на данни, които показват възможностите за компенсиране на спада в експорта в осем категории чрез общи действия на българските потребители, които да избират родните продукти.

Информационната инициатива е насочена към подпомагане преодоляването на икономическите последствия от пандемията Covid-19, спада на износа и на вътрешното потребление на стоките, произведени в България, през изминалата 2020 г.

Според организаторите на кампанията компенсации на загубите от експорта са възможни поне в осем категории на стоки и услуги чрез общи действия на българските потребители и производители. Примерите дава председателят на Българската стопанска камара, Радосвет Радев:

"Ние в 2020 година нямаме на практика летен туризъм, който е масовият. В предната година той беше изкарал някъде към 9 милиарда лева приходи. От тях някъде към 3 милиарда е неслучилото се хранене - предната година го е имало, а миналата - не. Само това може да ви покаже какво засяга хранително-вкусовата промишленост. Подобен род отказано потребление, но не от чужденци, а от българите, са вещите и продуктите за трайна употреба. Голяма част от примерно строително-ремонтните дейности, които се изпълняват с българска продукция, бяха отложени, защото хората в криза не правят ремонти - не си купуват боя, паркет. Подобно нещо се случи с уредите, но да кажем, че от уредите малка част се произвеждат в България, а другите са от внос. Реално няма незасегнат отрасъл".

До 2-3 месеца се очакват данните за стойността на нереализираната продукция, допълни Радев. 

"В краткосрочно време ще знаем размера на бедствието. За съжаление доста тревожно е и състоянието на икономиката в момента, защото и в 2021 година се произвежда по-малко".

Клипове във връзка със старта на капанията на интернет страницата на Стопанската камара подсказват как можем да помогнем на българската икономика. Ако едно от 10 домакинства закупи български мебели на стойност поне 200 лева, това ще компенсира спада в износа им през 2020 година. Или, ако всяко трето домакинство купува месечно по още един български шоколад, това ще компенсира спада в износа на шоколадови изделия.

Радосвет Радев дава и личен пример:

"Откривам една изключително сериозна, качествена българска конфекция - костюми, палта, ризи, панталони - нещо, което не съм правил. Обличал съм се с някои международни марки. Сега си давам сметка, че това е било, първо, ненужно и второ, доста по-скъпо. Времето е такова, че всички в момента имаме нужда от взаимопомощта си. Аз не смятам, че най-голямата ценност на повишеното потребление е в това, че в хазната ще влезнат, да кажем върху 1 милиард похарчени лева 200 милиона ДДС. Най-високата ценност е това, че в много отношения българската икономика, българската индустрия отговаря на всички високи изисквания на българския пазар".

Да подкрепят кампанията са склонни и българските потребители, които в голямата си част, така или иначе, предпочитат българската продукция - показа анкета на БНР:

"При дрехи обикновено предпочитам български"; "Има неща, които купувам, просто зависи"; "Купуваме български неща, разбира се, най-вече плодове, зеленчуци". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Добромир Живков

Добромир Живков: Може би големите зърнопроизводители са оказали натиск за оставката на Кирил Вътев

Може би големите зърнопроизводители са оказали натиск и земеделският министър Кирил Вътев напуска служебното правителство на Главчев. Това коментира Добромир Живков от "Маркет линкс" в интервю пред БНР. "Имаше сериозен конфликт между големите зърнопроизводители, които са влиятелни и на места разполагат с политически лостове. И да..

публикувано на 16.04.24 в 17:04
Мария Павлова

Мария Павлова: Ако президентът не подпише указ, ще остане настоящият външен министър

Преди да стане ясно, че премиерът Димитър Главчев е поискал смяната и на министъра на земеделието, вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че държавният глава продължава да провежда консултации и и да събира информация във връзка с предложението да издаде указ за освобождаването на външния министър Стефан Димитров.  Очаква се Румен Радев:..

публикувано на 16.04.24 в 17:01

104 загинали на пътя от началото на годината до днес

104 души са загинали на пътя от началото на годината до днес, 40 от жертвите са пешеходци. Това съобщи за "Хоризонт" Росен Рапчев от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".  "Пешеходците много често смятат, че пешеходната пътека е едва ли не щит, но тя не дава изключително предимство на пешеходците. А много е важно пешеходецът, преди..

публикувано на 16.04.24 в 16:58

Здравната комисия прие на първо четене законодателни промени за правата на психично болните

Без гласовете на "Възраждане" депутатите от здравната комисия подкрепиха на първо четене законодателни промени, свързани с правата на хората с психични заболявания.  Със законопроекта се забранява унизителното отношение към пациенти с такива заболявания по време на тяхното лечение. За нарушения на правата им ще се счита липсата на достатъчно..

публикувано на 16.04.24 в 16:51
Димитър Главчев

Главчев ще участва на извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел

Премиерът Димитър Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба.  Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят новия пакт за европейската конкурентоспособност, отношенията ЕС - Турция, ситуацията в Украйна и в Близкия изток. В белгийската столица Главчев ще присъства на..

публикувано на 16.04.24 в 16:37

Чистят от храсти и канавките по пътищата за ГКПП "Гюешево" и ГКПП "Олтоманци"

Прави се почистване от храсти и растителност, както и на канавките, по международните пътища от Кюстендил към ГКПП "Гюешево" и Северна Македония и за ГКПП "Олтоманци" и Сърбия, казаха експерти.  Почистването е с пари по бюджета на АПИ и трябва да завърши до края на април.  Почистването по двете трасета - до ГКПП "Гюешево" 35 километра,..

публикувано на 16.04.24 в 16:32
Илхан Кючюк с посланик Тодор Стоянов.

Илхан Кючюк е удостоен с престижна награда в Рим

В зала "Zuccari" на италианския Сенат се състоя церемония по награждаването на българския евродепутат Илхан Кючюк с престижната международна награда "Джовани Малагоди". Тя е учредена от фондацията "Луиджи Ейнауди" е се връчва за първи път.  На тържеството присъства посланикът на нашата страна в Рим Тодор Стоянов, сенатори и официални лица..

публикувано на 16.04.24 в 16:29