Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 години Национално училище за танцово изкуство, единствено по рода си на Балканите

Снимка: www.nutibg.com

Националното училище за танцово изкуство чества 70 години от създаването си. През десетилетията образователната институция е била втори дом на поколения талантливи педагози, хореографи и ученици. Днес в танцовото училище се обучават над 450 деца. 

„За да бъдеш класическа балерина, трябва да го приемеш като начин на живот. Трябва да мислиш и занапред, защото подготвяш тялото си за тази кариера, която градиш“, разказва с любов и уважение към сценичното изкуство Невена Халваджиева, ученичка в 11-и клас, специалност „Класически танци“.

Заниманията изграждат не само грациозност и самочувствие, но и дисциплина и издръжливост. 

Риолина Топалова е художествен ръководител на първата специалност, открита в училището - класически танц. 

Много от артистите, хореографите, режисьорите на танцовото изкуство, тръгнали от танцовото училище, сега се водещи фигури в театри по целия свят“. 

С много труд и усилия педагозите развиват у децата качества като упоритост и постоянство, а те от своя страна - превръщат мечтите си в реалност. 

Националното училище за танцово изкуство е създадено в средата на миналия век по инициатива на основоположника на професионалния български балет Анастас Петров

През 2004 година е разкрита и третата специалност - модерен танц. Директорът на училището Бойко Неделчев: 

„За тези 70 години училището много се разви, има много награди. Училището е единствено в България и на Балканския полуостров, което дава професионално образование по танцово изкуство в трите жанра - класически, народен и модерен танц“. 

Ученичка в най-младата специалност е 18-годишната Емона Георгиева. Момичето участва в международни и национални събития, от които си тръгва с множество отличия: 

Дишам чрез танца, ако не танцувам, няма да съм жива. 100% отдаденост и безгранична любов“. 

От трите специалности най-многобройна е групата за български танци. За изкуството, съчетало магията на стъпки и музика, от които настръхваш всеки път, когато ги чуеш, разказва дванайсетокласникът Христо Йорданов, избрал фолклорните танци за своя бъдеща професия:

„Това е свобода, любов. 95% от деня ми е свързан с танца. Записали са ме в клуб по танци още на три години“. 

Училището кандидатства по проект за изграждане на учебен театър и ако това се реализира, то ще бъде единствено по рода си в Европа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Богданов

Богдан Богданов призова Общинският съвет на Варна да възстанови на МИ акциите на Пловдивския панаир

Министерството на икономиката и индустрията твърди, че Софийски градски съд е обявил за нищожно прехвърлянето на акциите на община Варна от Пловдивския панаир към дружеството "Пълдин Туринвест". Според министерството обаче съдът е отхвърлил иска на държавата срещу Община Варна за правата върху акциите.  Общината ще трябва да заплати близо 755 хиляди..

публикувано на 24.07.24 в 14:58

Бивш полицай с находка на плажа в "Св. св. Константин и Елена" - саркофаг от римската епоха

Докато е на почивка в морската столица, бивш служител на реда е подал вчера следобед сигнал в Пето Районно управление на полицията във Варна за забелязан от него безнадзорен предмет - на вид античен саркофаг. След като уточнил локацията – плажната ивица на курорта "Св. св. Константин и Елена", недалеч от новопостроен, но все още неработещ комплекс, към..

публикувано на 24.07.24 в 14:47

Ива Митева: Политическата криза трябва да стане още по-дълбока, за да се случи реалната промяна

Едва ли ще има нещо ново, ако има избори наесен. Прекалено е малък срокът и се искат прекалено много средства, а с такива разполагат парламентарно представените партии, смята Ива Митева, юрист и председател на 45-о и 46-о НС, от квотата на ИТН, в интервю пред БНР. "Виждам, че няма желание в хората да участват в подобни проекти, можещите се..

публикувано на 24.07.24 в 14:34

Овладян е пожарът до Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора

Овладян е пожарът, който възникна преди обед до Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора.  Пожар в старозагорския квартал "Лозенец" Огънят обаче е навлязъл в близко дере, където има нерегламентирано сметище.  Огънят край кв. "Лозенец" навлезе в близкото дере Няма пряка опасност за децата и персонала от Дома за..

публикувано на 24.07.24 в 14:21

Горските пожари в РСМ продължават да бушуват

В Северна Македония продължават да бушуват горски пожари, две седмици след като се разрази огнената стихия. Властите съобщиха за седем активни огнища тази сутрин. Министърът на вътрешните работи Панче Тошковски определи положението като "национална катастрофа" и отбеляза, че няма изградена система за адекватна реакция в кризисни ситуации,..

публикувано на 24.07.24 в 14:01
Цветлин Йовчев

Цветлин Йовчев: Политическата криза ще се задълбочи, не съществуват предпоставки за решаване

Политическата криза у нас може да се разреши, ако се постигне стабилност – предвидимост на процесите и системата да гарантира, че ще намалеят обществените търкания. Но, за да се стигне до това трябва трансформация на политическата система, което може да доведе до нов политически продукт. Това прогнозира бившият вицепремиер, бивш министър..

публикувано на 24.07.24 в 13:57

Социалната комисия в НС сложи край на схемата, наречена "френска безработица"

Социалната парламентарна комисия прие на първо четене внесено от ГЕРБ-СДС предложение за допълнение в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на т. нар. френска безработица - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава максимално обезщетение за безработица у нас...

публикувано на 24.07.24 в 13:49