Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България иска от ЕК защитен статут за киселото мляко и бялото сирене

Снимка: Ани Петрова

България поиска от Европейската комисия българското кисело мляко и бялото саламурено сирене да бъдат вписани като защитени продукти. Заявлението е достатъчно добре мотивирано и се очаква то да бъде одобрено, съобщиха от Министерството на земеделието и храните

С регистрацията на българското кисело мляко и българското бяло саламурено сирене ще се постигне защита и затвърждаване на репутацията и високото качество на тези традиционни български продукти.

Процедурата ще осигури и по-добри доходи за българските производители, каза Елка Божилова от земеделското министерството и допълва ползите от патента:

„И да не забравяме, че те са част от визитната картичка на страната. От друга страна също производителите ще получат право на европейските знаци за качество върху тези продукти, което ще ги защити от нелоялна конкуренция и злоупотреба с тях. Потребителите пък ще имат и допълнителна гаранция за произхода им и за гарантираното качество, тъй като ще се следи за спазване на спецификациите на продуктите“.

Българските потребители ще очакват обещаните гаранции, защото сега не всички вярват на това, което се предлага в магазина:

„Много често ни лъжат, че е българско“;

„Чела съм  и знам колко хубави има за храна работи, и така ядат си, както си е истинско“;

„Някакви фирмени магазини за такова производство, има само два в София, което е за срамотите, че се злоупотребява с гордостта на България с киселото мляко“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Искаме за българското сирене и кисело мляко защитени наименования в ЕС

Сдружение „Български традиционни млечни продукти“ е подало заявления за вписване на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ като защитени наименования за произход в Европейския регистър. Предстои Европейската комисия да..

публикувано на 03.02.21 в 16:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови предупреждения за опасни горещини в Румъния

Румънските метеоролози издадоха нови предупреждения за опасни горещини и за утре. Червеният код обхваща Южна Румъния от Калафат до Браила, Тулча и Констанца, и включва и столицата Букурещ.  Максималните температури ще бъдат между 38 и 41 градуса, съобщава..

публикувано на 18.07.24 в 16:17
Киър Стармър и Володимир Зеленски на срещата на върха на Европейската политическа общност край Оксфорд

Киър Стармър: Искаме да възстановим отношенията на доверие и приятелство с ЕС

На срещата на върха на Европейската политическа общност край Оксфорд, в която участва и българският президент Румен Радев, новият министър-председател на Великобритания Киър Стармър се обяви за възстановяване на отношенията с Евросъюза след Брекзит...

публикувано на 18.07.24 в 15:34
Урсула фон дер Лайен в ЕП

Урсула фон дер Лайен бе избрана за втори мандат начело на Европейската комисия

С 401 гласа "за", 284 "против" и 16 "въздържал се" Урсула фон дер Лайен бе избрана за втори мандат начело на Европейската комисия. Гласуваха общо 707 евродепутати, невалидните бюлетин са 7. Евродепутатите гласуват кандидатурата на Фон дер Лайен за..

публикувано на 18.07.24 в 15:21

Илияна Йотова: Надявам се да има правителство с третия мандат

Надявам се, че разумът при парламентарните групи ще надделее и ще има правителство с третия мандат, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Созопол, където днес участва в  тържествената церемония пред паметника на Левски по повод 187 години от рождението на..

публикувано на 18.07.24 в 15:08
Генералният директор на БНР Милен Митев представя отчет пред СЕМ

СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността в периода 01 ноември 2023 – 30 април 2024 година. Очаквано, сред поставените на обсъждане въпроси..

публикувано на 18.07.24 в 14:48

Вятърът край Воден се усили и повиши риска от разрастване на пожарите

Вятърът край боляровското село Воден се усили и това повиши риска от разрастване на пожарите там. Два хеликоптера на Българската армия се включиха в гасенето.  Около 35 къщи са изгорели в с. Воден, пожарът е овладян Калин Стоянов: Обезопасихме..

публикувано на 18.07.24 в 14:40

Късо съединение е причината за пожара в свищовското село Ореш

Късо съединение е причината за пожара в свищовското село Ореш, който предизвика значителни материални щети и се наложи да бъдат евакуирани хора, съобщиха от Противопожарната служба във Велико Търново.  Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са..

публикувано на 18.07.24 в 14:26