Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едуард Лукас: Затварянето на Навални е повратен момент, Путин не губи контрол

Според него Русия се променя, а слабото място на режима са регионите

Алексей Навални
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Затварянето на Алексей Навални е повратен момент в много аспекти. Заради прилагането на сила. Бих казал, че станахме свидетели на най-широкото разгръщане на репресивния апарат в Русия, откакто падна комунизмът. А това показва, че режимът управлява повече чрез всяване на страх, отколкото със съгласие и одобрение. Това е повратен момент и за опозицията - заради безпрецедентния брой демонстрации на различни места из цяла Русия. Протестът обедини широк спектър от хора. Не всички те са поддръжници на Навални, но всички са противници на Путин. Не съм сигурен обаче, че е повратен момент за бъдещето на режима. Путин вероятно ще остане на власт още известно време“. Това каза в предаването „Събота 150“ британският журналист Едуард Лукас. 

Случилото се с Навални и масовите арести на протестиращи оставя впечатлението обаче, че властовата хватка на Путин отслабва. И реакцията му в този смисъл е логична - длъжен е да демонстрира сила. Изненадващо ли е, че се стигна до тук?

Не съм сигурен, че Путин губи контрол. Това, което губи, е влиянието си върху съзнанието на руснаците, върху лоялността им. Мисля, че на хората вече им идва до гуша от него. До гуша им е дошло от корупцията, от бруталността на полицията, от стагнацията и икономическите проблеми, от международната изолация, от помпозността и абсурдността на режима. Но Путин все още държи властта - у него са оръжията, парите. Той разполага с лоялни сили, които бият, наказват и затварят всеки, който им се опълчи. И не виждам в момента нито разцепление на върха, нито рушене в основите на режима. А дали е изненадващо случващото се? Очаквам го от 20 години. Доволен съм, че се случва. Но това не е достатъчно.

Лех Валенса - емблематичният полски антикомунист, съветва руснаците не да се борят срещу личности, а да се стремят към смяна на системата. Но какво би означавало това, като имаме предвид, че големите промени в Русия обикновено се случват с гръм и трясък - с болшевишка революция или пък с разпадане на държавата - Съветския съюз.

По отношение на историческия детерминизъм съм скептик. Това, че нещата веднъж са се случили по един начин, не означава, че в бъдеще няма да се развият по-различно. Русия се промени доста. Десетки милиони руснаци днес и помен си нямат от комунизма. Малко са тези, които действително си спомнят страха. Трябва да си бил възрастен преди 1983-а, за да ти е останала травма от Съветския съюз - от доносниците, от ГУЛАГ, от репресиите, от всички подобни ужасии. Русия се променя. Според мен слабото място на режима са регионите. Защото не регионите, а големите градове привличат повечето облаги от путиновия икономически модел. Икономическите проблеми в регионите делегитимират целия политически експеримент на Путин. Когато не получаваш икономически облаги, е много по-лесно да видиш политическите недостатъци. Затова бих наблюдавал внимателно губернаторите и кметовете в регионите: кога ще решат, че този режим е обречен и че е по-добре да се пристъпи към промяна по-рано, отколкото по-късно. Оттам, според мен, ще дойде политическата промяна.

Не трябва ли различен тип международна солидарност с руснаците, за да се промени статуквото?

Абсолютно. В момента имаме парадокс - режимът в Москва театралничи, представяйки се за противник на Запада. Обаче в същото време праща децата си да се образоват на Запад, праща и парите си да бъдат инвестирани там. От друга страна виждаме и на Запад да се представят като противници на Путин. Страни като Германия, Великобритания, Америка са много петимни да издават прессъобщения, санкционни списъци и прочие, без да правят нищо, което наистина би променило нещата. 

Ако наистина искаме да сме твърди по отношение на Русия, би трябвало да направим нещо по отношение на руския природен газ. Например, да спрем строежа на „Северен поток 2“. Трябва да направим нещо срещу руските мръсни пари, които се наливат в лондонското Сити и в страни като Австрия, Лихтенщайн, Швейцария, а също и в Америка - на пазарите за недвижими имоти в Ню Йорк и Маями. Трябва да погнем банкерите, адвокатите и счетоводителите, които правят възможни тези сделки. Те трябва да признаят какво вършат, да ни помогнат да открием парите и да ни дадат възможност да пратим на съд лицата, замесени в тази престъпна дейност. Ние на Запад обаче нямаме волята да сторим това. Затова и застъпничеството ни в полза на Навални пред Путин не е особено ефективно. 

снимка: ЕПА/БГНЕС
Така, както описахте нещата, нищо няма да се промени. Или?

Нещо, което Путин със сигурност не може да стори, е да спре времето. Той остарява и като остарява, става все по-малко ефективен и все по-малко популярен. Веднъж решат ли, че той си отива, хората ще почнат да планират в съответствие с тази нагласа. Режимът е колкото твърд, толкова и крехък. Веднъж ако се пропука, ще се срине доста бързо. Има нужда от по-дейна опозиция - по-дейна, отколкото сега. Има нужда от истинска кампания сред хората, от истинска организация. Демонстрациите сами по себе си не са достатъчни. Нужна е профсъюзна организация - такава, каквато беше толкова ефективна в Полша през 80-те години на миналия век.

Трябва да помогнем на руската опозиция не само със санкции, но и чрез медиите, с образование и финансиране. Например чрез университети в Прибалтика или в България за руснаци, които са били изхвърлени от своите учебни заведения и не могат нито да преподават, нито да провеждат научните си изследвания.

Можем да направим страшно много неща, стига да поискаме. Иска ми се западните държави да започнат да гледат на тези проблеми наистина сериозно. Един ден ще победим. Путин няма да живее вечно. Но трябва да сме сигурни, че това, което ще дойде след Путин, ще е по-добро, а не по-лошо от него.

Не мислите ли, че руската опозиция има нужда от изпъкващ лидер. Навални не е толкова голям, колкото един Борис Немцов например?

Познавах Борис Немцов. Познавам и Алексей Навални, макар и не толкова добре. Мисля, че той в момента играе ролята на символичен лидер. Той обединява всички руснаци - от левицата, от десницата, монархисти, хора с какви ли не политически пристрастия. Всички са против корупцията. Битката с нея е силна обединяваща кауза за опозицията. Едновременно с това се иска правото на политически избор. Веднъж щом се появи истинска политическа конкуренция с адекватно медийно отразяване на кандидатите и равен достъп до ефир и до финансиране, тогава руснаците ще могат да избират. Може би ще предпочетат Навални, а може и да не го предпочетат. Но поне ще има избори, каквито има в България - хората ще могат да избират лидерите си, а не някой да им казва кое е добро за тях. Виждам Навални по-скоро като преходна фигура, не непременно като следващия президент на Русия. В крайна сметка руският народ ще реши.

Има ли морална дилема пред Запада по отношение на ваксината „Спутник V“? Руснаците твърдят, че това е над политиката и че е нещо, което сближава, а не разделя. Вярвате ли им?

Бих прегледал по-внимателно научните данни, макар те да изглеждат много добре. „Спутник V“ беше създадена доста бързо и с доста повече от обичайната потайност. Така че първо бих се уверил, че всичко е наред. В крайна сметка обаче трябва да признаем, че Русия е свръхсила в науката и в културата. Да признаем този факт и да го приветстваме! В течение на много години руснаците са постигнали удивителни неща и в науката, и в технологиите, и в културно отношение. Ако четем с удоволствие поезията на Анна Ахматова и романите на Борис Пастернак и на Достоевски и ако обичаме да слушаме Шостакович, с готовност би трябвало да се възползваме и от научните постижения на Русия. Това не означава непременно, че трябва да харесваме режима и неговата политика. Много е важно да не изпадаме в сляпа омраза към всичко руско. Аз обичам руския език, руската култура, руските книги. Харесвам и руснаците. И те трябва да знаят, че фактът, че не харесваме режима, не означава, че не харесваме самите тях. 

снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Балансът на силите в новия френски парламент е сложен

Юлия Талева: Широката коалиция е необичайна за Франция

След втория тур на извънредните парламентарни избори във Франция обединената левица и центристката коалиция на президента Еманюел Макрон успяха да мобилизират и да организират достатъчно избиратели, за да попречат на "Националния сбор" на Марин льо Пен не само да не спечели мнозинство в парламента. Крайната десница ще разполага със 143 места и е..

публикувано на 13.07.24 в 11:25
главен комисар Александър Джартов

Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и като площи в района на село Срем, както и в Горнославци, община Ивайловград. Продължава в..

публикувано на 13.07.24 в 11:20
Еманюел Макрон и Олаф Шолц

Горещи времена за Германия и Франция

Следвоенната история на Европа превърна някогашните врагове Франция и Германия в приятели. Партньорството им е преминало през много трудни периоди, но французите и германците винаги са успявали да запазят и надградят лидерската си роля в Европа. Откакто стопанин на Елисейския дворец е Еманюел Макрон обаче пукнатините в отношенията с Берлин..

публикувано на 13.07.24 в 11:02

Национален туристически фестивал идната седмица

В края на следващата седмица ще се проведе първото издание на Национален туристически фестивал.  Организаторите от Българския туристически съюз събират планинарите в курортния комплекс "Мальовица" - на емблематичната за българския планински туризъм "Меча поляна".  Събитието има за цел да затвърди традициите на масовите туристически дейности,..

публикувано на 13.07.24 в 11:00
Снимката е илюстративна

Пожар в петролно депо в Русия след атака с дрон

Руската Ростовска област беше подложена на атака с дрон рано тази сутрин.  В резултат на нападението е възникнал пожар в петролно депо, съобщи в Телеграм местният губернатор.  Няма информация за пострадали или жертви.  Дронът е бил свален в Ростовска област, а отломките му са паднали на територията на предприятие, където се е..

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Двама пилоти на Ryanair са загинали при катастрофа на такси с камион във Великобритания

Във Великобритания двама пилоти на нискобюджетната авиокомпания Ryanair са загинали при катастрофа с камион на път към летище „Джон Ленън“ в Ливърпул, съобщиха от полицята.  28-годишният Мат Грийнхалг и 24-годишният Джейми Фернандес са пътували към "Джон Ленън", когато колата им се сблъскала с два камиона на магистралата, отвеждаща към..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Мартин Танчев: Нужна е разяснителна кампания за черните кутии в новите автомобили

Да има широка информационна кампания за наличието на нови системи за сигурност. Това призова Мартин Танчев - лицензиран експерт по събиране на информация.  Дилърите на автомобили трябва да информират клиентите си, че в колите им има "черни кутии". В България това не се случва. Нужна е кампания, която да обяснява за новите системи.   "Огромна..

публикувано на 13.07.24 в 10:35