Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се интересът към бягането по трасе от 5 км

Снимка: 5kmrun.bg

Всяка събота се провежда бягане по трасе от 5 километра в различни градове в страната. Организатор на инициативата е Сдружение "5 километра бягане".

В началото на годината е отчетено, че са се регистрирали 22 хиляди души в инициативата за бягането.

През януари е започнало провеждането на бягане в още 6 града, освен в София, Варна, Бургас и Пловдив.

"Започнахме най-напред в Хасково, след това се присъединиха Разград, Търговище, Сливен, Несебър и Димитровград", каза в предаването "Закуска на тревата" Георги Станоилов, председател на Сдружението "5 километра бягане". 

Всяка година се увеличава броят на хората, които се присъединяват към инициативата. Пет минути преди началото на бягането има загрявка и в 10 часа се дава старт, допълни Георги Станоилов:

"Обикновено най-бързите го финишират между 16-а и 17-а минута, а най-бавните го прохождат около 40-45 минути, но средно хората приключват на 25-а минута, т.е. може да се каже, че в 10,25 ще приключи и в 10.30 можете да си тръгнете и денят все още е пред вас".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бягай с 5kmrun

Разград става домакин на най-голямата верига спортни бягания в България. Лудогорският град e вторият в България, който всяка седмица ще бъде домакин на сателитно събитие на веригата бягания 5kmrun. Традиционното тичане в градския парк в неделя,..

публикувано на 19.01.21 в 10:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Старинни предмети и металотърсач намери полицията при претърсване в плевенско село

Старинни предмети и металотърсач са намерени вчера при предприето претърсване на адреса в село Чомаковци. Процесуално-следствените действия са осъществени от служители от сектор “Противодействие на криминалната престъпност“ ОДМВР – Плевен в хода..

публикувано на 24.04.24 в 14:52

Гърците ограничават разходите си за Великден заради високите цени

Гърците ограничават пътувания и разходи за Великден поради високите цени, сочи проучване на Института за анализи към Съюза на потребителите. Проучване за нагласите при подготовка на Великденските празници публикува Институтът за анализ на..

публикувано на 24.04.24 в 14:48
 Албена Тотева, началник на РУО Плевен

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас по профили и специалности от професии за учебната 2024/2025 година. Те ще се обучават в 47 неспециализирани училища в областта. 88 са утвърдените паралелки в областта за прием след..

публикувано на 24.04.24 в 14:44
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи

Имах два избора - или да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта, защото очевидно той не разбира от дума. Реших, че е по-добре да го респектирам. Това разказа журналистът Димитър Стоянов, който бе нападнат от служител на НАП..

публикувано на 24.04.24 в 14:23
Д-р Валери Цеков

Програмата за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране

Националната програма за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране от догодина заради ниския обхват на целевата група - момичета от 10 до 13 години.  За този риск предупреди д-р Валери Цеков, управител на Българското..

публикувано на 24.04.24 в 14:11

ЕК призова България да се придържа към законодателството за обществените поръчки

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и други страни членки, в което настоява те да се придържат към законодателството за обществени поръчки, както и да транспонират директивата за транспортната трансевропейска мрежа..

публикувано на 24.04.24 в 14:08

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлага учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната.  Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят..

публикувано на 24.04.24 в 13:58