Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Липсват умения на работещите с уязвимите групи деца и семейства

Снимка: Кирил Фалин, БНР

„Нашите изследвания сочат, че трябва да се разгледат компетентностите и професионалните умения на специалистите, работещите с деца в сферите на образованието, здравеопазването и социалната сфера“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Ваня Кънева от Фондация „За Нашите Деца“.
Кънева е ръководител екип „Застъпничество и проекти“ към фондацията, която е една от най-дълго действащи граждански организации в тази област у нас, наследник на британските правозащитни организации „Европейски детски тръст“, „Християнски детски фонд“ и „Всяко Дете“. Кратко формулираната ѝ мисия е „развитие и щастливо детство за най-уязвимите деца в България

„От данните на последното ни проучване от инициативата „България расте с децата си“ стана ясно, че работещите в тези сфери с деца имат нужда от кариерно развитие, продължаващо професионално развитие, защото това не им достига – това важи например за компетентностите на общопрактикуващите лекари – времето за обучение по педиатрия не им е достатъчноОт гледна точка на медицината нямат пропуски, липсват им умения за работа с уязвимите групи деца, със семействата им, комуникацията с тях, разбиране и насърчаване на адекватни подходи – това липсва като обучение на специалистите“, отчита още приучаването.

На професионалното развитие се гледа като на лична отговорност, отколкото като функция на системата, само в образователния сектор се търси обвързване на личностните възможности и кариерното развитие и условията на труд, в социалната и здравната система всичко зависи изцяло от самия специалист, има ли той желание и средства да се развива за нови умения и знания“, поясни още Ваня Кънева и допълни:

„Условията на труд в образованието са подобрени, както и заплащането. Констатира се обаче пълна липса на желаещи млади професионалисти да работят в детските ясли. А в социалната сфера, който е най-призван за работи с уязвимите деца, условията на труд и заплащането са най-ниски, има и едно отрицателно отношение към работата на социалните работници, което няма как да не се отрази на мотивацията да работа там“, каза още Кънева.

Данните от изследването ще бъдат публикувани в доклад, който ще се предостави на държавните органи. 

Още по темата в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щрихи от живота на забележителни личности

На 18 април отбелязваме 90 години от рождението на режисьора Любомир Шарланджиев. В търсене на своя път за известно време е възпитаник на военно училище, после постъпва в юридическия факултет с намерението да стане журналист, но след първия семестър, по време на който посещава всяка възможна театрална постановка, артистичното в него побеждава..

публикувано на 13.04.21 в 10:37

Едита Хюсеин: Нова наредба залага по-добър микроклимат за животните в цирка

„Съгласно изискванията на Закона за ветеринарно-медицинската дейност  всички обекти, в които се отглеждат животни се регистрират и подлежат на контрол “, посочи пред БНР д-р Едита Хюсеин от Министерството на земеделието и храните във връзката с нова Наредба за създаването на регламент за отглеждането на животните в циркове и увеселителни..

публикувано на 13.04.21 в 09:40
Потапяне в ледените води под ръководството на Анна Грозданова

Анна Грозданова за ползите от метода на Вим Хоф

Анна Грозданова живее в Бали и се занимава с метода на Вим Хоф, свързан със специални упражнения за дишане и потапяне в ледени води. През 2011 г. Грозданова видяла в YouTube видеозаписи на Вим Хоф, на които той показва как стои в лед и температурата на тялото му не пада. „Той е една доста интересна и колоритна личност започва от..

публикувано на 13.04.21 в 08:58
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Недоверието в медиите в България е много високо

От януари насам чрез своя ваксинационен план и неговото изпълнение България позволи да умират и да се разболяват много тежко най-уязвимите хора – възрастните и тези с определени хронични заболявания. Това мнение изрази пред БНР Димитрина Петрова от Българска общност за либерална демокрация. Тя смята, че има липса на справедливост и аморалност в..

публикувано на 13.04.21 в 08:27
Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър

Д-р Цветеслава Гълъбова: Да се изградят защитени жилища за хора с психически заболявания

11 април е Световен ден за борба с шизофренията . "Хората, които се разболяват от това изключително тежко психично заболяване, са обречени на тежка десоциализация. Това е така поради естеството на болестта, защото нашето общество не приема тези хора. Те стават моментално различни, биват изхвърлени от работа, ако случайно работят . За..

публикувано на 12.04.21 в 15:42

Марин Бодаков: Социалните мрежи навредиха много на естеството на демокрацията

"Все още не мога да разпозная своите чувства - дали това, което изпитвам, е умора или тъга, защото аз имах на 4 април по-специален опит, бях представител на една от коалициите в конкретна избирателна секция като пазител. Напуснах своя луксозен социален балон и видях какво реално се случва. Все още размишлявам, опитвам се да преработя и чувствата..

публикувано на 12.04.21 в 13:33
Проф. Бойко Рангелов

По следите на древни цивилизации

Варненската златна епоха впечатли екипа на Discovery Channel , който през есента на 2020 година посети страната ни, за да търси свидетелства за изчезването на древни цивилизации, и по-специално на Атлантида. Това сподели пред БНР проф. Бойко Рангелов, преподавател в Минно-геоложкия университет.  „Те внимаваха не толкова върху това дали тук..

публикувано на 12.04.21 в 11:04