Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Св. Харалампий - покровител на пчеларите

Минимални добиви на мед за трета поредна година отчитат в Търговищко

| обновено на 10.02.21 в 11:01
Снимка: архив

Православната църква почита днес паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който се приема за покровител на пчеларите. Днес е единственият ден от годината, в който се освещава мед в храмовете.

Свети Харалампий е живял през II и началото на III век. Той бил епископ в Тесалия, днешна Гърция. Езическите власти го изправили на съд. Дълго го убеждавали да се отрече от вярата си и да се поклони на идолите. Епископът обаче решително отказал. Тогава го подложили на страшни изтезания, но старецът с търпение и мъжество понасял всичко. Раните му по чудодеен начин заздравявали всяка нощ. Виждайки неговото търпение и проявата на божията сила, част от езичниците повярвали в Господ и приели християнството. По-късно свети Харалампий бил осъден на смърт с посичане, но 113-годишният старец издъхнал на мястото на наказанието преди изпълнението на присъдата.

В различни краища на страната е разпространено вярването, че Светецът е повелител на болестите, а в миналото жените не работили нищо на този ден, за да не влиза болест в дома им. 


Най-младата врачанска пчеларка е на 18 години и от дете помага на родителите си в семейната пчеларска ферма. Признава, че в началото е било по задължение, но сега вече е нейно лично увлечение. Допада ѝ спокойствието в света на пчелите, а в съвършената му структура и организация е очарована от позицията и пухкавостта на търтея. 

„Баща ми е учител, но се занимава и с пчеларство, това е хобито му, което се превърна и в професия от доста време“, сподели Никол пред БНР. 

С празнична Света литургия в храма „Свети Иван Рилски“ пчеларите в Търговище отбелязаха своя празник. С над 30% по-малко са добивите от мед през миналата година в областта. Добивите са минимални за трета поредна година, отбеляза Елена Стоилова, председател на общинския пчеларски съюз „Нектар“: 

„На места много от колегите прецениха, че няма смисъл да вадят мед, за да има с какво да зимуват пчелите. Имаше малък пик в края на сезона за продажби на дребно, но той бързо спадна“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пчеларите празнуват на фона на много нерешени проблеми в сектора

Днес Българската православна църква чества Свети Харалампий Чудотворец и Света Валентина. Празнуват пчеларите, а в храмовете се освещава меда. В навечерието на празника стана факт електронната платформа за регистрация на пчелари и земеделски..

обновено на 10.02.21 в 09:51

В Кюстендилско няма сериозни натравяния на пчелни семейства

Кюстендилският регион, определян като „овощната градина на България“, е благодатен за пчеларството. Последните две-три години обаче се оказват слаби както откъм добиви на мед, така и откъм  загубени от болести пчелни семейства. В района..

публикувано на 10.02.21 в 11:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще..

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица,..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39