Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 14 обекта на метрото се очаква да има офиси и на „Български пощи“

Контрера: Искаме да разширим платежните услуги през „Български пощи“

Снимка: Ани Петрова

„Подбрали сме 14 обекта, които по договор да бъдат предоставени на „Български пощи“ и така гражданите, които ползват метрото, да имат възможност за достъп до различни пощенски и финансови услуги на място“. Това съобщи пред БНР Карлос Контрера, председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет. Коментарът му е във връзка с предложение към Столичния общински съвет неизползваеми търговски площи в софийското метро да получат нов живот. 

„Предложението ще се гласува утре, разгледано е от транспортната комисия без противоречия и е подкрепено без забележки“, посочи общинският съветник.

Карлос Контрера - СОС - ВМРО
Идеята е да сме полезни на хората с една социална функция, защото през пощите се плащат сметки за различни комунални услуги“, каза още в „Хоризонт до обед“ Контрера:

Наемите за помещенията варират от 7 до 17 евро на квадрат без ДДС, което не е колосална сума. А е добре за пощите, защото през метрото преминават много хора. Още повече че през пощите се купуват и превозни документи за градския транспорт, това разширява системата за дистрибуция на превозни документи, което в пандемията е много полезно“. 

„Български пощи“ е много важна институция и е добре те да възстановят ролята си, да се развиват, затова аз смятам, че това е една много добра идея“, коментира темата и Валентин Петков, бивш изпълнителен директор на „Български пощи“. 

Платежните услуги през пощите трябва да бъдат много по-добре развити, защото тези услуги са с дял между 30 - 40 на сто дял от общите приходи при повечето европейски пощенски оператори. А в малките градчета у нас това ще е много полезно за хората, ако банките са закрили офисите си“, каза още Петков:

Куриерските услуги през „Български пощи“ също трябва по-добре да се развият – сега относителният дял в тези услуги на БП е едва 1 процент – съвсем символичен. А той е близо 300 млн. лв. този пазарен дял“


Други павилиони биха могли също да станат полезни, както офиси на „Български пощи“ в метрото, ако се вземе решение от общините за какво да се използват в помощ на гражданите.

Така голям брой празни павилиони, доскоро познати под името „Лафка“, продължават да стоят пустеещи, след като собствениците обявиха фалит. Засегнатите продължават да бъдат много, без да е изплатено дължимото, а празните будки би могло да бъдат и полезни.

Във Варна над 100 павилиони тип „Лафка“ пустеят. От Общината посочиха за „Хоризонт“, че те никога не са имали договори с дружество, което упражнява дейност под марката „Лафка“, а от 2006 година имат действащи концесионни договори и търговските обекти и спиркозаслоните са част от тази концесия. Така че концесионерите били редовни с плащанията си към общината до този момент. Тези договори изтичат в края на 2021 година и тогава Общината ще може да ги развива тези обекти и заслони. Павилионите „Лафка“ не са опасни, те са заключени и са нови, няма хладилна техника в тях. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40