Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В 14 обекта на метрото се очаква да има офиси и на „Български пощи“

Контрера: Искаме да разширим платежните услуги през „Български пощи“

Снимка: Ани Петрова

„Подбрали сме 14 обекта, които по договор да бъдат предоставени на „Български пощи“ и така гражданите, които ползват метрото, да имат възможност за достъп до различни пощенски и финансови услуги на място“. Това съобщи пред БНР Карлос Контрера, председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет. Коментарът му е във връзка с предложение към Столичния общински съвет неизползваеми търговски площи в софийското метро да получат нов живот. 

„Предложението ще се гласува утре, разгледано е от транспортната комисия без противоречия и е подкрепено без забележки“, посочи общинският съветник.

Карлос Контрера - СОС - ВМРО
Идеята е да сме полезни на хората с една социална функция, защото през пощите се плащат сметки за различни комунални услуги“, каза още в „Хоризонт до обед“ Контрера:

Наемите за помещенията варират от 7 до 17 евро на квадрат без ДДС, което не е колосална сума. А е добре за пощите, защото през метрото преминават много хора. Още повече че през пощите се купуват и превозни документи за градския транспорт, това разширява системата за дистрибуция на превозни документи, което в пандемията е много полезно“. 

„Български пощи“ е много важна институция и е добре те да възстановят ролята си, да се развиват, затова аз смятам, че това е една много добра идея“, коментира темата и Валентин Петков, бивш изпълнителен директор на „Български пощи“. 

Платежните услуги през пощите трябва да бъдат много по-добре развити, защото тези услуги са с дял между 30 - 40 на сто дял от общите приходи при повечето европейски пощенски оператори. А в малките градчета у нас това ще е много полезно за хората, ако банките са закрили офисите си“, каза още Петков:

Куриерските услуги през „Български пощи“ също трябва по-добре да се развият – сега относителният дял в тези услуги на БП е едва 1 процент – съвсем символичен. А той е близо 300 млн. лв. този пазарен дял“


Други павилиони биха могли също да станат полезни, както офиси на „Български пощи“ в метрото, ако се вземе решение от общините за какво да се използват в помощ на гражданите.

Така голям брой празни павилиони, доскоро познати под името „Лафка“, продължават да стоят пустеещи, след като собствениците обявиха фалит. Засегнатите продължават да бъдат много, без да е изплатено дължимото, а празните будки би могло да бъдат и полезни.

Във Варна над 100 павилиони тип „Лафка“ пустеят. От Общината посочиха за „Хоризонт“, че те никога не са имали договори с дружество, което упражнява дейност под марката „Лафка“, а от 2006 година имат действащи концесионни договори и търговските обекти и спиркозаслоните са част от тази концесия. Така че концесионерите били редовни с плащанията си към общината до този момент. Тези договори изтичат в края на 2021 година и тогава Общината ще може да ги развива тези обекти и заслони. Павилионите „Лафка“ не са опасни, те са заключени и са нови, няма хладилна техника в тях. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щрихи от живота на забележителни личности

На 18 април отбелязваме 90 години от рождението на режисьора Любомир Шарланджиев. В търсене на своя път за известно време е възпитаник на военно училище, после постъпва в юридическия факултет с намерението да стане журналист, но след първия семестър, по време на който посещава всяка възможна театрална постановка, артистичното в него побеждава..

публикувано на 13.04.21 в 10:37

Едита Хюсеин: Нова наредба залага по-добър микроклимат за животните в цирка

„Съгласно изискванията на Закона за ветеринарно-медицинската дейност  всички обекти, в които се отглеждат животни се регистрират и подлежат на контрол “, посочи пред БНР д-р Едита Хюсеин от Министерството на земеделието и храните във връзката с нова Наредба за създаването на регламент за отглеждането на животните в циркове и увеселителни..

публикувано на 13.04.21 в 09:40

Анна Грозданова за Вим Хоф и неговия метод

Анна Грозданова живее в Бали и се занимава с метода на Вим Хоф. През 2011 г. Грозданова видяла в YouTube видеозаписи на Вим Хоф, на които той показва как стои в лед и температурата на тялото му не пада. „Той е една доста интересна и колоритна личност започва от доста ранна възраст да се занимава с йога, да търси различни , да чете..

публикувано на 13.04.21 в 08:58
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Недоверието в медиите в България е много високо

От януари насам чрез своя ваксинационен план и неговото изпълнение България позволи да умират и да се разболяват много тежко най-уязвимите хора – възрастните и тези с определени хронични заболявания. Това мнение изрази пред БНР Димитрина Петрова от Българска общност за либерална демокрация. Тя смята, че има липса на справедливост и аморалност в..

публикувано на 13.04.21 в 08:27
Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър

Д-р Цветеслава Гълъбова: Да се изградят защитени жилища за хора с психически заболявания

11 април е Световен ден за борба с шизофренията . "Хората, които се разболяват от това изключително тежко психично заболяване, са обречени на тежка десоциализация. Това е така поради естеството на болестта, защото нашето общество не приема тези хора. Те стават моментално различни, биват изхвърлени от работа, ако случайно работят . За..

публикувано на 12.04.21 в 15:42

Марин Бодаков: Социалните мрежи навредиха много на естеството на демокрацията

"Все още не мога да разпозная своите чувства - дали това, което изпитвам, е умора или тъга, защото аз имах на 4 април по-специален опит, бях представител на една от коалициите в конкретна избирателна секция като пазител. Напуснах своя луксозен социален балон и видях какво реално се случва. Все още размишлявам, опитвам се да преработя и чувствата..

публикувано на 12.04.21 в 13:33
Проф. Бойко Рангелов

По следите на древни цивилизации

Варненската златна епоха впечатли екипа на Discovery Channel , който през есента на 2020 година посети страната ни, за да търси свидетелства за изчезването на древни цивилизации, и по-специално на Атлантида. Това сподели пред БНР проф. Бойко Рангелов, преподавател в Минно-геоложкия университет.  „Те внимаваха не толкова върху това дали тук..

публикувано на 12.04.21 в 11:04