Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съпругата на Навални пристигна в Германия

Алексей Навални със съпругата си Юлия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съпругата на Алексей Навални - Юлия, пристигна снощи на летището във Франкфурт, след като избяга от Русия. Това съобщава германското издание „Шпигел“. Тя напусна страната без да направи изявление на летището. Нейният адвокат заяви, че не знае причината за отпътуването ѝ. 

Руският опозиционер изкара в Германия няколко месеца, където се лекуваше, след като миналото лято беше отровен в Сибир с невропаралитичен агент за военни цели, както твърдят редица западни правителства и самият Навални, но отравянето се отрича от Москва.

На 17 януари Алексей Навални се върна в Русия и още на летището беше арестуван. А миналата седмица условната му присъда беше променена в ефективна заради нарушения на разпоредбите на условното му наказание.

Съединените щати, Великобритания, Германия и ЕС призоваха за освобождаването на Навални. А новият американски държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон ще се координира тясно със съюзниците си, за да държи Русия отговорна по случая.

 Вчера германският външен министър Хайко Маас пък заяви, че бъдещи санкции срещу Русия трябва да вземат на прицел правилните хора.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Алексей Навални в съдебната зала.

Ефективна присъда за Навални - 2 години и 8 месеца затвор

Руски съд замени с ефективна условната присъда на опозиционера Алексей Навални от три и половина години лишаване от свобода. От щаба на Навали в Москва призоваха за нови масови протести.  Съдът се съгласи с мотивите на Федералната..

обновено на 03.02.21 в 00:07
Дмитрий Песков

Кремъл предупреди ЕС да не обвързва отношенията си с Русия със случая "Навални"

Кремъл изрази надежда, че ЕС няма да допусне "глупостта" да обвърже бъдещето на отношенията си с Русия със съдбата на задържания опозиционер Алексей Навални, предаде "Франс прес". "Надяваме се, че никой няма да допусне глупостта да обвърже..

публикувано на 02.02.21 в 13:08

Европейските лидери поискаха Навални да бъде освободен

"Европа е единна в призивите си за незабавното освобождаване на Алексей Навални. Апелираме също да спре преследването и насилието срещу протестиращите", написа в Туитър председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. Руски съд постанови..

публикувано на 02.02.21 в 22:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентите на Китай Си Дзинпин (вляво) и на УнгарияТамаш Сульок - Будапеща, 9 май 2024

"Златно пътешествие" - Си Дзинпин в Будапеща

Китай и Унгария започват "златно пътешествие", заяви китайския лидер Си Дзинпин след среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Сърбия. Си след..

публикувано на 09.05.24 в 22:42
Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах

САЩ са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в Рафах

Съединените щати са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в град Рафах в Ивицата Газа. Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа Това беше потвърдено тази вечер и от Държавния департамент, и от Съвета за..

публикувано на 09.05.24 в 22:10

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски представи рамката за бъдещо коалиционно споразумение в новия парламент на РСМ - 9 май 2024 г.

ОССЕ: Изборите в РСМ бяха помрачени от негативна реторика

Изборите в Република Северна Македония бяха помрачени от негативна реторика с националистически лозунги, както и от недостатъци в законодателството и недостатъчен контрол на финансирането на кампанията, заявиха международните наблюдатели от мисията на..

публикувано на 09.05.24 в 20:14

В Силистра почетоха паметта на загиналите във Втората световна война

В Силистра почетоха паметта на загиналите под българското знаме във Втората Световна война 563-ма бойци от Силистренско. По традиция венци и цветя бяха поднесени пред Стената на славата, където са записани имената сражавалите се в 31-ми Железен..

публикувано на 09.05.24 в 20:12
Израелски военни машини близо до граничната ограда с ивицата Газа, на неразкрито място, 9 май 2024 г.

Израелската делегация и директорът на ЦРУ са напуснали Кайро и преговорите за Газа

Израелската делегация и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс са напуснали Кайро, който е домакин на преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и за освобождаване на държаните от радикалната палестинска групировка "Хамас" израелски заложници. Това..

публикувано на 09.05.24 в 20:05

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

За поредна вечер недоволни граждани излязоха на протест на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" заради несъгласие с новата организация на движение в центъра на София. Протест в центъра на София заради изграждане на велоалея..

публикувано на 09.05.24 в 19:46