Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движение „Пет звезди“ гласува онлайн за правителството на Драги

Вито Крими
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на италианското движение „Пет звезди“ каза, че членовете му ще гласуват утре дали да подкрепят правителство, ръководено от бившия шеф на Европейската централна банка Марио Драги, предаде Ройтерс.

„Реших онлайн гласуването да се състои утре“, написа във Фейсбук временният лидер Вито Крими.

Първоначално движението планираше онлайн вота да е от вчера, посочва БТА.

Но тази сутрин съобщение в блога на партията казваше, че гласуването е временно отменено и че нов час ще бъде обявен по-късно.

Това съобщение дойде и след изненадващия пост във Фейсбук на основателя на „Пет звезди“ Бепе Грило в момент, в който партията се готвеше да подкрепи правителство на Драги.

В съобщението на Грило се припомняше неговата среща с Драги по време на консултациите за сформиране на нов кабинет. „Аз очаквам Драги да каже публично онова, което заяви пред нас“, каза Грило. Той увери, че Драги е бил съгласен с Движението по повечето горещи въпроси и допълни: „Нека да изчакаме той да каже публично какво иска да прави, защото идеите му все още не са ясни, но никой тук няма все още ясни идеи. Затова ви моля за известно търпение“.

Това решение на движението за отлагане на гласуването забави процеса на сформиране на ново правителство.

Досега Драги е събрал подкрепата на почти всички италиански партии с изключение на крайнодясната „Братя на Италия“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Силвио Берлускони

Берлускони потвърди подкрепата на "Форца Италия" за кабинет на Марио Драги

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони се появи публично след продължително отсъствие заради Covid-19 и изрази подкрепата на неговата партия "Форца Италия" за Марио Драги, който е натоварен с формирането на новото правителство на страната...

публикувано на 09.02.21 в 21:59
Марио Драги

Лоренцо Кодоньо: Драги е като метеор - взривява равновесието между италианските партии

„ Бъдещето на еврото може би отново се крепи на Драги“, предположи през седмицата „Уолстрийт Джърнъл “. От годините на финансовата криза, когато ръководеше Европейската централна банка, Марио Драги е възвеличаван като спасителя на единната валута. От..

публикувано на 06.02.21 в 11:21

Пренареждане на партиите в Италия ще даде шанс на Драги

Пренареждане на политическите сили в италианския парламент, много от които в момента не подкрепят на глас Марио Драги, ще позволи на бившия ръководител на Европейската централна банка да състави работоспособно правителство, прогнозира икономистът..

публикувано на 04.02.21 в 18:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП..

публикувано на 26.07.24 в 11:18

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше..

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена..

публикувано на 26.07.24 в 10:49
Бойко Борисов

Борисов за промените в Конституцията: Приехме предложенията на Христо Иванов, надявам се да са били правилни

Каквото и да е решението на КС, оттук насетне подобни промени трябва да се правят много внимателно. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отговори и на въпрос дали смята за грешка промените в основния закон: "За..

публикувано на 26.07.24 в 10:39

Съдът образува дело по жалбата на Андрей Гюров против отстраняването му от БНБ

Върховният административен съд образува дело по жалба на отстранения подуправител на БНБ Андрей Гюров. Жалбата е постъпила вчера в деловодството на съда, а делото е насрочено за разглеждане на 2 август.  На 16 юли Управителният съвет на БНБ реши,..

публикувано на 26.07.24 в 10:20

Малинов: Очаква се "Мини Марица-изток" да са на загуба за 2024 година в размер на над 200 милиона лева

Само за първите пет месеца на тази година загубата на дружеството "Мини Марица-изток" е в размер на близо 100 милиона лева, отчете по време на изслушване в Народното събрание служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той информира, че..

публикувано на 26.07.24 в 10:18