Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Бонин: Страхът отдръпна публиката от салоните

Христо Бонин
Снимка: БНР

Театър БОНИНИ - София e културна организация, вписана в регистъра на Министерство на културата по Чл.14, ал.4 от Закона за закрила и развитие на културата. Спектаклите на Театър БОНИНИ през сезон 2020/2021 г. на Открита сцена "Сълза и смях" се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Христо Бонин завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1995 г. при проф. Димитрина Гюрова и проф. Пламен Марков.

"Театър не се прави лесно, но когато се прави с любов, се получава. Нашата работа в общи линии, ако няма любов всичко е безсмислено, защото когато флуидите се срещат на сцената те отлитат в публиката и тогава има сливане между двете пространства  - сценичното, това на публиката и се получава магията на театъра".

Според Бонин текстът трябва да е смислен, за да бъде поставен на сцената.

"Един текст, освен че трябва да бъде добре написан, той трябва да носи послание, и то да бъде подплатено с чувства, емоции, текст, който предполага доразвиване от актьора".

В предаването "Нощен хоризонт" Христо Бонин коментира:

"Ние не разчитаме на еднодневки, ние разчитаме на текстове, които ще продължат съществуването си благодарение на нашата интепретация много далеч във времето".

"Успяхме по някакъв начин да спечелим програми, благодарение на които имаме възможността и шанса сега да работим в тази ситуация. Успяхме да гарантираме поне по едно представление тук в София, за да ги поддържаме живи и хората, които имат нужда от театър да могат да си го позволят, въпреки ограниченията, въпреки страха. Страхът е този, който по-скоро отдръпна публиката от салоните, а не невъзможността да закупат билети".

Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10