Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров: Очаквам ЕК да върне със забележки плана за възстановяване

Според икономиста България ще похарчи парите от ЕС, но страните визионери ще ги инвестират

Мартин Димитров
Снимка: БГНЕС

Цялостната концепция на правителството е как да похарчат парите от Европа - бързо разходване, но така икономиката няма да се възстанови. Тези средства са за дълга идея. Затова Европейският съюз отпуска такива невиждани суми. Тези, които са визионери, ще ги инвестират, няма да ги похарчат, а други като България са напът да ги похарчат, което е нискоефективно решение, което не води след себе си растеж, нови работни места или по-високи заплати“. Това коментира пред БНР икономистът Мартин Димитров по повод 29 млрд. евро, които Евросъюзът дава на България по Плана за възстановяване и развитие. 

Той подчерта, че е трябвало в определянето на приоритетите да участва частният сектор и идеите да бъдат класирани по критерии - ефект върху заетостта, ефект върху региона

Очаквам планът на българското правителство да получи забележки от Европейската комисия, защото няма описани реформите, които трябва да бъдат направени. Елементите са в насипно състояние, няма обща цел. Надявам се следващото правителство да подходи по друг начин към тази ситуация... Предлагам по корекциите да бъде събран и използван националният потенциал... С тези пари можем да модернизираме България, но този шанс ни се изплъзва“. 

В предаването „Нещо повече“ Димитров препоръча, за да се ограничат лошите практики, да има отделен сайт, на който всеки месец да се отчитат разходите по плана

Интервюто с Мартин Димитров можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на властта", който определи като "Триъгълника на единовластието". Тя каза още, че изчаква конвоя, който ще..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна. Това се казва в оповестено днес становище на Европейската сметна палата. Одиторите посочват,..

публикувано на 03.10.24 в 19:56

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана. Най-младият кандидат за депутат е жена на 23 години. 126 са кандидатите за народни представители от 12-и многомандатен избирателен район Монтана за извънредните избори на 27 октомври. 20 партии и 8 коалиции са предложили своите кандидати. Сред тях най-младият е жена на 23..

публикувано на 03.10.24 в 19:43

МЗ: ТЕЛК трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи

Териториалните експертни лекарски комисии трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи, защото са с общ профил, а не са специализирани. Така от Министерството на здравеопазването аргументираха отпадналата от вчера възможност за пренасочване на пациентско досие от една комисия към друга. Пациентски организации предупреждават за..

публикувано на 03.10.24 в 19:21

ЦИК свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов

С 13 гласа "за" Централната избирателна комисия и разрешила свалянето на имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов. Това стана час след като в ЦИК е постъпило искане от заместник главния прокурор Елена Каракашева, в което  се иска разрешение срещу Ибрямов да започне наказателно производство и той да бъде задържан за три..

публикувано на 03.10.24 в 19:10
Филип Гунев

Филип Гунев: Турция остава ключова дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток

Турция остава ключ към това дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток , защото ще е първата и най-засегната от такава. Това каза пред БНР Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи. "Анкара планира репатриране на сирийски бежанци от турска територия, а не приемане на още. Но една такава бежанска вълна не е задължително да..

публикувано на 03.10.24 в 18:38

Първата доставка на природен газ от терминала в Александруполис е за България

Първата доставка на втечнен природен газ за България от терминала в гръцкия град Александруполис е вече факт. На терминала днес беше служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. "Булгаргаз" има резервирани от там по 1 милиард кубически метра синьо гориво годишно за следващите 10 години. "Това е исторически момент за България и..

публикувано на 03.10.24 в 18:34