Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Студенти от Софийския университет участваха в престижно състезание по международна търговска медиация

Софийски университет "Свети Климент Охридски"
Снимка: Ани Петрова

От 5 до 11 февруари 2021 г. се проведе 16-ото издание на най-голямото в света и престижно състезание по международна търговска медиация – това на Международната търговска камара в Париж – ICC International Commercial Mediation Competition. За първа година състезанието се проведе онлайн. В него участваха 48 отбора от 39 държави. България беше представена на форума за поредна година от отбора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в състав Кристина Горчева, Христо Мънчев и Даяна Зашева, студенти от Юридическия факултет. Техният треньор беше адв. Дима Александрова.

Медиацията е алтернативен начин за решаване на спорове като в него страните отиват доброволно и целта е да не се използват толкова правни аргументи, колкото те да успеят да си решат спора по някакъв алтернативен начин, каза в предаването "По първи петли" Даяна Зашева: 

"Често идват собственици на компании заедно със свои адвокати и целта е да видят взаимни интереси помежду си, да разберат защо са стигнали до спора и да успеят да го разрешат като медиацията предоставя възможност спорът да бъде разрешен веднага и често по много по-благоприятен начин и по-алтернативни начини, които могат да се окажат, че създават повече възможности за развитие между страните, ако те решат да направят някакъв допълнителен бизнес между тях, ако им донесе допълнителни печалби". 

Медиацията е по-ефективна при решаване на търговски проблеми поради своя превес на познатия съдебен процес, който често изисква повече време и средства и крайната цел е да се постигне резултат, който еднакво да удовлетворява двете страни, вместо да ги поставя в отношения на победител и победен, коментира на свой ред Христо Мънчев:

"Много често, когато такъв тип проблем се решава в съда, той отнема много време, може да продължи и години и също така много средства. Хората, които разполагат с много пари и имат силно развити бизнеси, рядко разполагат с такова време от няколко години да решат един спор, а медиацията предоставя възможност спор за огромни суми пари да се разреши в рамките на два часа или месец, като страните могат да седнат един срещу друг и открито лично един с друг да разговарят и да видят как могат да решат създалия се общ проблем. Процесът се съпровожда от адвокати, само че за разлика от съда, работата на адвокатите тук не е да спечелят делото, а да съветват своя клиент и да му разясняват правната гледна точка на дискутирания въпрос, докато крайното решение остава да се вземе от клиента".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преслав Райков: Икономическият шок предстои в Европа

Американската икономика има резерв още няколко месеца да абсорбира покачване на инфлацията, заяви в 16-тия брой на подкаста „На всяка цена“ финансистът Преслав Райков , който следи отблизо дейността на централните банки. По думите му в момента инфлацията расте заради проблемите по веригите за доставки и поскъпването на суровините в..

публикувано на 22.06.21 в 15:33

Полярният мечок Миша и пандата Маша ще радват децата в "Магичен цирк"

В рамките на летните месеци от "Stars of the magic" са подготвили изцяло иновативен спектакъл наречен "Магичен цирк" , който ще се покаже в няколко по-малки града на България.   Представлението вече беше представено в град Пещера. Предстои спектакълът да се играе пред публика и в Приморско, Роман, Ябланица, Килифарево, Златарица, Смолян..

публикувано на 22.06.21 в 15:15
Събор на овцевъдите

Овцевъди се събраха на събор

Кукери от Разлог прогониха злите сили и дъжда при откриването на деветото издание на Националният събор на овцевъдите , който се проведе край Петропавловския манастир до Лясковец. Повече от хиляда чистопородни животни показват фермери от цялата страна, а под мотото „Български храни от български суровини“ се предлага изобилие от кисело мляко,..

публикувано на 22.06.21 в 14:30

Трябва ли да има велоалея на бул. "Витоша"

Защо на булевард „Витоша“ да не може да има велоалея - този въпрос се обсъжда в социалните групи за велосипедисти в София. След ремонта преди години, минаването с велосипеди беше забранено по Витошка. А нарушителите получават глоби. Илиан Петров е колоездач, от онези, които обичат да карат велосипеди, но не само за удоволствие, а и..

публикувано на 22.06.21 в 12:35
Сладоледът е от продуктите, в които се добавя титанов диоксид

Предлага се забраната на титановия диоксид като хранителна добавка

В свой анализ европейския орган по безопасност на храните предупреди, че оцветителят Е171, или титанов диоксид, в храните не е безопасен .  Изследването е в рамките на продължаваща преоценка на разрешените преди 2009 г. за употреба в ЕС оцветители за храни. На ниво работна група по добавки в храни към Европейската комисия е било взето решение..

публикувано на 22.06.21 в 11:30
Стоилко Апостолов

Стоилко Апостолов: Не трябва да си заравяме главите в пясъка, а да планираме екологичното земеделие

"И в трите основни зърнени култури сме в топ 10 в света – това не било дори в най-силните години на комунистическото кооперативно стопанство“, коментира в „Преди всички“ Стоилко Апостолов, управител на фондация за биологично земеделие „Биоселена“. Преди дни пред „Хоризонт“ Апостолов съобщи, че България се нарежда в челната десетка в..

публикувано на 22.06.21 в 09:58
Силвия Георгиева

НСОРБ подновява апела 2% от подоходния данък да остава в бюджетите на общините

„Няма причина да се води дискусия за рамката на местното самоуправление в България. Такъв въпрос не стои. Считаме за несериозно да се дебатира премахването на единствения орган на местното самоуправление, какъвто са общинските съвети .“ Този коментар направи пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините..

публикувано на 22.06.21 в 08:51