Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Културни войни" с Владислав Апостолов:

Експерти във времена на политическа коректност

Eдно от най-проглушителните клишета на нашето време е клишето за непогрешимостта на експертната класа. Ах, тази противоречива прослойка, която медийно мутира в нещо като нова аристокрация за епохата на корпоративно-политическия либерален меланж, драматично губещ легитимност в контекста на пандемията, кризите и всеобхватната цензура.

„Доверете се на експертите! Слушайте експертите! Не бъдете конспиратори и глупаци!“ Горе-долу така звучат заклинанията, които медии, политици и организации агресивно натикват в гърлата и черепите на публиката.

Ок, но кои експерти? Наистина велики и доказани учени, нобелови лауреати отпреди плотикоректната епоха като Джеймс Уотсън и Тим Хънт, които бяха демонизирани и медийно прогонени от публичната среда, заради неудобни на прогресисткия режим коментари?

Явно не става въпрос за такива експерти, защото тези истински значими учени бяха ритуално и безумно пожертвани от същите хора и организации, които не спират да пищят „Слушайте експертите“.

Какви експерти ни остават тогава. Кариеристи и конформисти, които са готови да се гаврят факти и наука в името на властващата идеология? Даа, това ще да са важните експерти на деня.

Ярка илюстрация на описваната патологията е падението на най-авторитетното и влиятелно медицинско издание в света – The Lancet. Медицинският журнал, основан през 1823-а от английския хирург Томас Уокли окончателно затри вече страдащата си репутация с наистина умопомрачително идиотска и откровено расистка публикация от началото на февруари.

Тази вековна западна институция на медицината и науката официално подкрепи най-конспиративната, антинаучна, подривна и отблъскваща идеологическа каша на нашето време – Критичната расова теория.

Най-модерната конспирация от най-радикалните специалности и курсове в американските либерални университети намери място в най-известния и сериозен медицински журнал в света. Пардон, в бившия най-известен и сериозен медицински журнал в света. Никой и никога повече не трябва да приема The Lancet насериозно.

Критичната расова теория постулира, че всички закони и институции в Запада са нелегитимни защото произтичат от „бяла привилегия“, „бяла опресия“ и „бяло превъзходство“. Всички обществени отношения и явления са видени през специфичен расов филтър, който прави всички бели изначални злодеи, а всички небели – изконни жертви.

„Бялото превъзходство“ е основна оперираща сила в Западната цивилизация и всяка политика, разговор и избор трябва да се съобразява с тази расова рамка. Невидимата, но религиозно и митологично зла ръка на „бялата привилегия“ задвижва всички механизми на репресивните европейски и американски страни и общества.

Такива и още безчет конспиративни глупости превръщат Критичната расова теория в най-модерната, най-враждебната и откровено абсурдна колекция от лоши и трагикомични идеи за света.

И така преди дни „най-важният и сериозен“ медицински журнал на планетата излиза с дълга публикация с половин дузина автори и заглавие „Време е да вземем критичната расова теория насериозно и да преминем отвъд невиждащата цвят перспектива за глобалното здраве“.

В срамно глупавата публикация се призовава за преформатиране на целия разговор за здравето и произтичащите политики и решения. Новата отправна точка трябва да е расата и по-специално идеята, че небелите малцинства страдат от бялата привилегия и системния расизъм в Америка и Европа.

Журналът направо създава аргумент за етническа вражда и вместо наука и факти разгръща емоционален конспиративен театър, в който белите тормозят малцинствата и им развалят здравето с привилегията и репресията си.

Публикацията буквално призовава за „расово съзнание“, което да „адресира неравенството“.

Трудно е човек да повярва, че лишено от факти и логика насърчаване на биологична и неизкоренима омраза към определена група само по етнически белези е нещо, което безпристрастните експерти трябва да правят.

Но явно и дефиницията за експерт в епохата на прогресивизъм и политическа коректност се сменя лесно като полова идентичност и партийна позиция.

Новите експерти споделят расистки конспиративни теории и крещят за социални конструкции като пациенти след лоботомия от времената преди възхода на модерната медицина.

Е, как да уважаваме такива експерти. Унищожаваш велики учени като Тим Хънт и Джеймс Уотсън и слагаш политически активисти да пропагандират критична расова теория в медицински журнал, редуциран до радикална партийна медийка.

Сещаме се и за Световната здравна организация, която по време на пандемия и брутални забрани подкрепи наситените с насилие и смърт бунтове и метежи, познати още като „антирасистки протести“ след смъртта на Джордж Флойд.

Няма нищо експертно в подобни експерти. Кухата фасада на някогашния престиж вече не може да скрие процесите на гниене и разруха. Авторитетните институции бяха изтърбушени от фанатици, шарлатани, опортюнисти, полезни идиоти и други ВИП-персони на прогресивната патология. Затова, позволете да подходим леко скептично към следващия пропаганден диктат за красотите на Критичната расова теория.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58