Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит заплашва да сложи край на турнетата на британски изпълнители в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Ще кажат ли европейските меломани сбогом на концертите и изпълненията на живо на британските музиканти заради Брекзит? Според отворено писмо, подписано от някои от най-големите имена в британската музика като Елтън Джон, Лиам Галахър, Ед Шийрън и Дуа Липа, след Брекзит изпълнителите са изправени пред редица проблеми, ако искат да отидат на турне в Европа.  Освен множество документи, които трябва да попълнят, музикантите се налага да платят и високи такси за работни визи на територията на Европейския съюз. 
Според Елтън Джон преговарящите за Брекзит или не ги е било грижа за музикантите, не са помислили за тях, или изобщо не са били подготвени.
"Основният проблем е, че за да отидеш в Европа сега трябва да попълниш цял куп документи. Отнема време, а и много хора нямат нужните средства. Изправени сме пред тухлена стена. Затова се опитваме да опростим нещата. Звукозаписните компании и изпълнителите като мен имат отговорност да помогнем на младите, за да могат да отидат и да изнесат концерт в Европа без твърде много пречки."

В писмото на музикантите се казва още, че в сключеното споразумение „зее дупка“ що се отнася до обещаното свободно придвижване на изпълнителите. След Брекзит всички желаещи да отидат на европейско музикално турне ще се нуждаят от скъпи разрешителни за всички страни, които възнамеряват да посетят, както и цяла камара документи за оборудването им. Според музикантите тези допълнителни разходи ще ги доведат до фалит или изобщо ще ги откажат от турнетата.  Призоваваме правителството спешно да предприеме стъпки и да договори безвизово пътуване, отбеляза Елтън Джон. 

"Ако в Америка се беше стигнало до подобна ситуация, щеше да е пълно бедствие. За Америка винаги е трябвало работна виза, но за Европа това е съвсем ново и е пряк резултат от Брекзит. Аз не съм съгласен с напускането, но то вече е факт и тъй като съм част от този демократичен процес, призовавам да направим нещо по въпроса."

Колин Гринууд от Рейдиохед смята, че правителството на Борис Джонсън не е направило достатъчно за артистичната индустрия по време на преговорите за Брекзит. „Както Хамбург за Бийтълс, така и Европа изигра решаваща роля за развитието ни като група. Позволи ни да създадем свой уникален музикален стил и да достигнем до публика навсякъде,“ отбелязва Гринууд. А сегашната ситуация ще капсулова британската музика и ще лиши всички ни от развитие, подчертава той. 

На същото мнение е и Ронан Кийтинг. По думите му червената лента, опъната над Ламанша с Брекзит ще е унищожителна за музикалните изпълнения на живо. С особено голяма сила това важи за начинаещите изпълнители. 
"Ако и сега проверите на сайта на испанското правителство, искат солидните 409 паунда за виза. А когато говорим за прохождащи, млади изпълнители, е изключително скъпо да тръгнат на турне. По-известните и утвърдени артисти с кариера няма да са толкова засегнати, но за младите ще е голям удар."
В продажбите на записи няма пари. Единственият начин да изкараме нещо е да отидем на турне, което при тези условия не можем да направим, твърди Кийтинг. 
"За да влязат камионите в Европа, имат тридневно разрешение и после трябва да се върнат в Обединеното кралство. Така че на практика няма как да отидем на турне. Абсурдно е да тръгнем само за три дни."

Операторът на концертни изпълнения Тим Бренън създаде подписка с искане британският парламент да се обърне към Брюксел за предоговаряне на условията за пътуване на музикантите. Тя е подписана от 280 хиляди души. Според Бренън, който работи по европейски турнета от 25 години, много от изпълнителите са поставени в компрометираща и унизителна ситуация. 

Люк Антоник-Иейтс от бандата "Хюмън проджект" споделя, че повечето музиканти държат да отидат на турне в Европа не толкова заради парите. При последното им турне на Стария континент те са изкарали едва няколко стотин евро, но той говори за концертите в Европа с благоговение, като за църковен обред, за поклонение на свещено място. Турнето в Европа е най-обогатяващото нещо, което може да се случи на една група, подчертава Люк. 
"Турнетата са един от най-важните аспекти на работата ни. Продажбите на записи се сринаха главоломно, със стрийминга не изкарваш почти никакви пари. През 90-те Блър и Оейсис са изкарвали почти всичките си пари с продажба на дискове и не им се е налагало да ходят на турне. Но ние и  музикантите от нашето поколение изкарваме 95 процента от приходите си с концерти." 
Европейските музиканти също губят от възможността да почерпят вдъхновение от британските фестивали, да поживеят в Лондон, да спечелят приятели и фенове сред британците. Проблемът е двупосочен и всички са губещи, най-вече младите изпълнители, подчертава Антоник-Иейтс. 
"На фестивалите, като Юросоник в Нидерландия, хората те забелязват. Присъстват рекламни агенти и мениджъри, които могат да те ангажират за вбъдеще. Така че ако младите изпълнители нямат привилегията да отидат там, защото не могат да си го позволят, няма да имат и шанс да станат известни." 
Антоник-Иейтс отменя европейското турне на групата си миналата година заради пандемията, но ако сега трябва да го организира, ще му се наложи да се бръкне с хиляда и двеста паунда само за документите, необходими за влизане в различните европейски страни. За да минат през Франция, например, след като прекосят Ламанша, ще трябва да платят 300 паунда за превоза на оборудването си. 
"Правителството печели много от музикалната индустрия. Ние на практика продаваме културата си по целия свят. Ако нямаме възможност да го правим, това автоматично ще намали приходите за Великобритания. Ако се затворим, културата ни ще обеднее и това ще се отрази както на правителството, така и на изпълнителите." 

Европейската публика, музикалният пазар на Стария континент и не на последно място културния обмен са от изключителна важност за изпълнителите, твърди певецът с достатъчно богат опит сър Елтън Джон
"Европа е огромен пазар за музикантите и много лоялен пазар. Както казват, ако станеш известен в Германия и Финландия, можеш да изнасяш концерти там завинаги."

За британските групи и изпълнители в Европа бъдещето също е неясно. Рен Алдридж е вокалистка на пънк групата Петрол гърлс, понастоящем базирани в Австрия. Двама от членовете на групата са британци, един австриец, а басистите им се сменят често и са от различна националност. Те нямат никаква представа дали ще успеят да останат заедно като група що се отнася до имиграционния им статут и как ще свирят в други държави. „Трудно е, защото постоянно се питаш дали изведнъж всичко, около което съм изградила живота си, ще се окаже неприложимо?“ казва Алридж. 
Оперната певица Ана Паталонг твърди, че преди пандемията от ковид-19 работата ѝ в другите европейски страни ѝ е носела около половината от приходите. Сега рискува да ги загуби. За диджеят Юсеф е било обичайна практика да пуска музика в две-три европейски страни през уикенда. За да организира подобно нещо сега, той трябва да си извади работна виза за всички държави, което е скъпо и отнема време. 

 Според британския министър на културата Карълайн Дайнънедж предложението на  Европейският съюз за безвизово пътуване на музикантите не отговаря на заявеното от британското правителство твърдо намерение да си върне контрола над границите
"Европейският съюз не предложи сделка, която да удовлетворява музикантите. Всъщност европейското предложение беше твърде широко и беше в разрез с твърдото решение на правителството ни да си върне контрола над границите. Предложението им изобщо не покриваше турнетата, а само специализираните изпълнения." 

Депутатът консерватор Гайлс Уотлинг обаче заяви, че с настоящото споразумение за Брекзит изпълнителните са двойно ощетени. От една страна индустрията вече е опусошена от ковид-19, а сега губят и цял континент като място за изява. 
Заместник министърът на културата Оливър Даудън твърди, че решение е могло да бъде намерено още преди 1 януари и хвърли вината върху Европейския съюз. 
Брюксел обаче твърди, че е предложил безвизово пътуване и кратък престой за хора като музиканти на турне , а Обединеното кралство е отхвърлило предложението. Главният европейски преговарящ Мишел Барниер каза, че резултатът е печален, но е сред „неизбежните последствия“ от Брекзит. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благовест Кирилов

Благовест Кирилов: Има конфликт на интереси в ръководството на МЕУ

Машини за броене с по-малко зависим от хората процес, при което обаче я има и хартиената следа – в това бившият заместник-министър на електронното управление и IT експерт Благовест Кирилов вижда гаранция за по-прозрачни избори. В интервю за БНР той припомни, че е внесъл подобно законодателно предложение, но: " Всички политически..

публикувано на 19.04.24 в 08:48

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че няма пряка военна заплаха за България към момента. По-рано в петък Израел нанесе удари по..

публикувано на 19.04.24 в 08:15
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от отговор въпросът защо за външен министър се предлага толкова високопоставен в партийната йерархия..

публикувано на 19.04.24 в 08:01

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на местното самоуправление в Кипър. Форумът се провежда по инициатива на неправителствената..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан отново в четвъртък сутринта и разпитан от детективи от шотландската полиция във връзка с..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. ЦИК обявява списък на местата извън страната за..

публикувано на 19.04.24 в 07:47

След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града

Иран спря полетите над няколко града, включително централния град Исфахан. Държавната иранска телевизия предаде, че противовъздушната отбрана е унищожила три дрона в небето над града. По-рано беше съобщено, че близо до летището там се чуват експлозии. Три експлозии са били чути близо до военна база в северозападната част на града. По-рано..

публикувано на 19.04.24 в 07:43