Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До месец става ясно ще бъде ли потвърдена оправдателната присъда на Огнян Донев

| обновено на 16.02.21 в 11:19
Огнян Донев
Снимка: БГНЕС

До месец ще стане ясно ще бъде ли потвърдена оправдателната присъда на бизнесмена Огнян Донев. Той е подсъдим за укриване на близо 63 милиона данъци. Със същото обвинение, но за 7 милиона данъци, на съд е и съдружникът му Борис Борисов.

Миналият четвъртък прокуратурата поиска отмяната на първоинстанционните оправдателни присъди и Софийският апелативен съд се оттегли на няколкодневен размисъл. Днес тримата магистрати обявиха, че ще постановят решението си в законоустановения срок, което означава, че Донев и Борисов отново няма да бъдат осъдени.

„Обоснованото очакване е да се потвърди оправдателната присъда. Надявам се прокуратурата да прояви разум, тъй като в крайна сметка това, освен че вреди на интересите на моите подзащитни, неизбежно в един момент ще увреди държавата при завеждане на делата по отговорността на държавата“, коментира адвокат Ина Лулчева.

Три години и половина разследване и пет години съдебен процес на две инстанции е равносметката дотук по обвинението, че Донев е укрил близо 63 млн. данъци, а Борисов 7 млн.

Според прокуратурата през 2007 г. като изпълнителен директор на „Елфарма“ Донев не е посочил в данъчната си декларация увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в общ размер малко над 418 млн. лева, което е станало със седем блокови акции със сделки от капитала на „Софарма“.

Борисов пък укрил данъците от две сделки с акции със „Софарма“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Огнян Донев

Съдът призна Огнян Донев за невинен

След 3 години съдебен процес Софийският градски съд обяви днес за невинни по делото за укриване на данъци изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев и финансовия директор на компанията Борис Борисов.  Случаят е от 2006 година. Обвинението е,..

обновено на 08.02.19 в 14:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежка остава ситуацията с пожарите в Рила

Екипи на пожарната, горски работници, доброволци и военнослужещи гасят двата пожара в Рила. Ситуацията е тежка, особено под Черни връх, на 2300 м надморска височина, над селата Самораново и Бистрица. В двете села е обявено частично бедствено..

публикувано на 26.08.24 в 12:51
Украински спасители работят на мястото на ракетен удар в Краматорск, Донецка област, Източна Украйна, 25 август 2024 г.

Масивна руска атака с дронове и ракети срещу Украйна

Русия предприе тази сутрин масивна атака с дронове и ракети срещу Украйна. За момента се съобщава за трима убити. Експлозии бяха чути и в украинската столица Киев, вероятно резултат от действието на противовъздушната отбрана. В цялата страна беше..

публикувано на 26.08.24 в 12:33
Атанас Илков

Новият министър на вътрешните работи: Основният приоритет е да гарантираме честни избори

Номинираният за нов министър на вътрешните работи Атанас Илков заяви пред БНР, че ще работи, за да оправдае очакванията на обществото и да гарантира добър обществен ред, честни и прозрачни избори. Пред репортера на БНР Николай Христов Илков набеляза..

публикувано на 26.08.24 в 12:31
Атанас Зафиров

В БСП са доволни от рокадата в МВР, искат спешни консултации за еврокомисар

От БСП са доволни от рокадата на служебния министър на вътрешните работи в новото служебно правителство.  От "Позитано" 20 обаче призоваха за спешни консултации по темата за еврокомисар. БСП бяха една от първите политически сили, които открито..

публикувано на 26.08.24 в 12:20
Кирил Петков

Кирил Петков: Само масовото гласуване ще им обърка сметките

Още преди официалното обявяване на състава на новия МС от ПП-ДБ изразиха резерви към назначаването на Атанас Илков за вътрешен министър. С политиката се раздели досегашният министър на транспорта Георги Гвоздейков, който беше изключен от партия..

публикувано на 26.08.24 в 12:17

Европрокуратурата конфискува активи при разследване на измама за 2,6 млн. евро, свързана с водоснабдяване на община в България

От офиса на Европейската прокуратура в София съобщават, че са конфискували активи при разследване на измама на стойност 2,6 милиона евро, свързана с водоснабдяване на община в България. Разследвани са държавни служители и кмет, заподозрени в източване..

публикувано на 26.08.24 в 12:13

Един сребърен и два бронзови медала за български ученици на олимпиадата по география

Един сребърен и два бронзови медала завоюва българският отбор на XX Международна олимпиада по география в Дъблин, Ирландия. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката. Тримата отличени ученици са от София. Участниците l надпреварата са..

публикувано на 26.08.24 в 11:45