Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анелиа Дудина: В България прибягваме до психотерапия след опити да се справим сами

Как се отразява кризата върху нашата психика и има ли възможност за преодоляване на негативните емоции

Анелиа Дудина
Снимка: Пламена Бачийска

"Има една особеност в психиката, която е свързана с начина, по който функционира психиката ни, когато преживяваме загуби. Тази криза, която не е една, е свързана с много други кризи, които обхваща голямата криза, много други по-малки кризи. Всички те са свързани и с някакъв вид загуби - загубихме свободата си, някои хора загубиха работата си или се промениха взаимоотношенията с партньора им, някои двойки се разделиха. Тези загуби всяка психика ги преминава през определени етапи и по определени начини и първият етап, когато преживяваме загуба, е шок и отричане". Това каза в предаването "Нощен хоризонт" Анелиа Дудина, психолог и психотерапевт.

Анелиа Дудина е завършила психология (бакалавърска и магистърска степен), след това е преминала обучение в продължение на още шест години и половина и е дипломиран психотерапевт. Психотерапевтичната модалност, в която е обучавана, се нарича психодрама и е свързана с корекция на личността в дълбочина, чрез преживяванията на клиента, използвайки подходи от театъра. Създател е на идеята за безплатно онлайн списание за психотерапия и е негов редактор.

"Има варианти, чрез които бихме могли да облекчим преминаването през този период, защото ситуацията наистина е кризисна. Има варианти, чрез които можем да допринесем на психиката си за това тя да се справя относително по-леко и да преминава най-адекватно през това, което се случва, което създава вътрешен наш комфорт, до голяма степен", подчерта Дудина.

Има повишен брой на случаите на домашно насилие при изолацията в пандемията:

"Насилниците не спират обикновено поради някакви обстоятелства да упражняват насилие. Самият начин, по който функционира една двойка, в която присъстват насилникът и жертвата, е много специфичен. Когато аз в практиката си съм се срещала с жени, пострадали от насилие, това, което целим, е една дълбока работа първо да свършим, преди жената да реши да прекрати този тип отношения, които вредят и то много. Много често жертвата може да функционира само с такъв партньор".

Анелиа Дудина коментира, че има клиенти, с които работи по няколко месеца, с други терапията продължава години:

"Обикновено хората в България прибягват до психотерапия, когато са правили доста опити да се справят сами и които не са били успешни. Психотерапията в България е скъпа услуга". 

Повече можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Всичко помним с асоциации

Знаете ли, че Наполеон е чел със скорост 2000 думи в минута, Максим Горки - 4000 думи в минута, а в началото на XX век хората са чели със скорост 500-700 думи в минута. Нормата за четене на един четвъртокласник в България е 140 думи в минута. Средната скорост на четене сред възрастните в страната ни е 200 думи в минута. Mнемоника..

публикувано на 26.02.21 в 17:56

Вселената Япония

Що е то „икиру чикара“ и какво се крие зад силата на живота за японците? Шинтоизъм, дзен, фолклор, история, изкуство? „Това е онази енергия в нас самите. Ние я носим. Докато живеем, тя е в нас. Понякога не я откриваме. Понякога е затрупана от ежедневни задължения, от отношения – къде приятни, къде неприятни. Тази жизнена сила ние трябва да..

публикувано на 26.02.21 в 17:51

Проверка на МВР: Част от лицата с достъп до склада с машини за гласуване са с криминални прояви

Проверка на МВР е установила, че част от лицата с достъп до склада за съхранение на машините за гласуване са с криминални прояви. Те са били посочени за достъп от фирмата "Сиела Норма".   ЦИК поиска от изпълнителя на обществената поръчка тези хора да бъдат отстранени от работа в склада. Ако фирмата реши, може да ги замени с други хора, за които МВР ще..

публикувано на 26.02.21 в 13:10

Орхан Тахир: Все още чакаме прокуратурата да каже дали ВМРО етнизира извънредното положение

"Все още нямаме отговор от прокуратурата", заяви в "Хоризонт до обед" Орхан Тахир, ромски активист заради това,че миналата година ромски организации подадоха сигнал до прокуратурата срещу ВМРО. Според Тахир пандемията е била етнизирана от представителите на ВМРО. Организациите питаха включително дали дейността на ВМРО е съвместима с..

публикувано на 26.02.21 в 11:36

К. Димитрова: Профилите на „тролове“ трудно могат да бъдат различени, това е цяла индустрия

"Очаквам партиите да поемат публичен ангажимент да не използват по време на кампанията платени или провокирани коментатори в социалните медии, защото това е неетична и вредна практика ", коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Камелия Димитрова, председател на Българската асоциация на пиар агенциите във връзка с призива на..

публикувано на 26.02.21 в 09:37

С безплатна храна, ваучери за напитки и екстри за мобилни телефони стимулират ваксинирането в Израел

Израел си постави за цел да отвори икономиката си до 5 април, като дотогава в страната се ваксинират всички подходящи за ваксинация групи в страната. Очаква се до началото на април всички граждани на и над 16 години да бъдат ваксинирани срещу коронавирусната инфекция . Силно са намалели пациентите в Covid отделенията на израелските..

публикувано на 25.02.21 в 10:48
Йоан Запрянов

За кого е проблем сборникът "2020 Отвътре и отвъд"

"Аз се чувствам все пак  отговорен за 17-те автори, работили в продължение на месеци по сборника и после два месеца трябваше да мълчим, докато не дойде една дата, в която разбрахме, че дори и да тръгнем да го издаваме, ние вече влизаме в активна кампания и за активни журналисти, това вече е нещо много проблематично" , каза в "Преди всички" Йоан..

публикувано на 25.02.21 в 10:24