Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов вариант на коронавируса е бил засечен в Обединеното кралство

Илюстрация: Георги Цветков

Нов вариант на коронавируса е бил засечен в Обединеното кралство.

Това съобщиха изследователи от университета в Единбург.

Регистрирани са 32 случая на заразяване с него, съобщи вестник "Гардиън".

Новият вариант, носещ названието В1525, е известен в други държави, сред които Дания, Съединените щати и Австралия. От университета в Единбург казват, че новата версия наподобява варианта на вируса от графство Кент, но съдържа някои мутации.

Именно Дания обяви днес, че е регистрирала варианта от Кент в половината от положителните проби в страната през миналата седмица. Въпреки цялостното намаляване на новозаразените в страната британският вариант се разпространява, обяви здравният министър на Дания Магнус Хеунике.

Междувременно Нидерландски съд издаде заповед с искане от правителството да отмени националния вечерен полицейски час, свързан с коронавирусната пандемия в страната.

По време на извънредна пресконференция, предавана пряко по телевизията, нидерландският премиер Марк Рюте защити мярката, като призова хората да продължат да спазват вечерния час и че той помага за намаляване на новите случаи на инфекцията. Полицейският час, който бе въведен за първи път след Втората световна война, важи от 21 ч. до 04.30 ч. Разрешава се излизане от къщи само при належаща нужда. Миналата седмица срокът на мярката беше удължен до 3 март.

Русия се очаква да регистрира трета своя ваксина срещу Covid-19. Препаратът е разработен в центъра "Чумаков" към Руската академия на науките. Информацията идва ден, след като Световната здравна организация обяви, че е одобрила за спешна употреба две версии на ваксината на "Оксфорд/АстраЗенека".

А севернокорейски хакери опитаха да разбият киберсистемите на фармацевтичния гигант "Пфайзър", за да открият данни за неговата ваксина и за лечението на Covid-19. Това съобщиха днес медии, позоваващи се на южнокорейското разузнаване.

Комунистическата страна първа затвори границите си през януари миналата година в опит да се предпази от пандемията. Лидерът на страната Ким Чен-ун твърди, че там не е имало нито един заразен с вируса, но според експерти това е малко вероятно, тъй като съседен Китай е основният търговски партньор на Севера и го подкрепя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Епидемия от коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната.  На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от остановката в Израел.

публикувано на 26.04.24 в 11:35

Градушка покоси реколта 2024 в сливенското село Баня

Всички розови насаждения в сливенското село Баня са ликвидирани от вчерашната градушка. Засегнати са и лозята. "Няма дори 10%, на които да се надяваме. Градушката всичко приключи. Приключваме тази година със земеделието заради трагедията, която ни сполетя", каза пред БНР Мариян Курдов, който се занимава с трайни насаждения. По думите му е..

публикувано на 26.04.24 в 11:29
Делян Пеевски

Пеевски: Проектът ПП-ДБ приключи!

"Проектът ПП-ДБ приключи, промяната се превърна в пълна контрабандна подмяна".  Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Пеевски призова Петков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не коментират с кого ще управлява ДПС, защото това зависи единствено от вота на избирателите и решението на движението...

публикувано на 26.04.24 в 11:28

На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите

На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Очаква се промените да бъдат окончателно прокарани на извънредно заседание във вторник, 30 април. С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо четене парламентът забрани рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени..

публикувано на 26.04.24 в 11:10